– Folk må ta bedre vare på utstyret sitt, sier fylkesordfører i Vestfold, Anne Strømøy. Hun har nettopp vært ute med båt og fått et innblikk i hvor mange teiner som ligger igjen på bunnen av fjorden vår.
Både krabbe- og hummerfiske er populære aktiviteter langs kysten vår. Men det viser seg at to av ti teiner forsvinner. Bare i vårt område kan det være snakk om 10-15.000 forlatte teiner, anslår de som jobber med å hente opp gjenglemt eller mistet fiskeredskap.
Ekstra opprydning i Vestfold
Rundt en fjerdedel av de tapte fiskeredskapene fisker fortsatt aktivt og fanger fisk og skalldyr som ender sine dager inne i teinene. Sommeren 2022 ble det innført krav om at alle teiner og ruser skal ha rømningshull som er lukket med en bomullstråd. Bomullstråden råtner opp etter kort tid i havet, slik at teinene ikke blir like effektive feller like lenge.
I fjor høst bevilget fylkestinget i Vestfold 300.000 kroner til en egen opprydding i våre farvann. Derfor har skjærgården i snart to uker blitt kartlagt og ryddet. Færder nasjonalpark har også gitt penger til innsatsen her i Vestfold, i tillegg til at Skjærgårdstjenesten samarbeider i opprydningsprosjektet. Sistnevnte deltar blant annet for å lære å bruke eget, nyinnkjøpt utstyr.
Mister stadig nye teiner
På tokt med båten «Tyra» er de ansatte i selskapet Green Bay på jakt etter gjenglemte fiskeredskaper. Det de finner aller mest av er teiner og ruser, mens de finner også gjenglemte, drivende garn i sjøen. Arbeidet ser ut til å være nesten uendelig, og ifølge mannskapet til Green Bay ser det fortsatt ut til at tilfanget av teiner er større en det de klarer å rydde opp.
– Dette er jo et resultat av en lang tradisjon innen fritidsfiske, og jeg håper bevisstheten vi nå har rundt dette fører til at fritidsfiskerne er sikre på at de får opp det utstyret de setter ut, sier Tom Mello.
I regjeringens nylige høring om fiskeritiltak i Oslofjorden ble det foreslått, som ett av flere tiltak, at antall teiner for fritidsfiskere halveres.
Tilskudd til Redd Oslofjorden
Høsten 2024 ga Vestfold fylkeskommune over to millioner kroner til innsatsen for å gjøre Oslofjorden frisk og for å bedre allmennhetens tilgang til fjorden. Her er noen av tiltakene den ga penger til:
- Støtte til å redusere spøkelsesfiske i Oslofjorden, 300.000 kr.
- Støtte til naturbaserte løsninger for erosjonssikring i Auli-vassdraget, 486.000 kr.
- Støtte til Larvik kommue for opptak av grønnalger i Viksfjorden, 700.000 kr.
- Støtte til reduksjonsfiske for karpefisk i Goksjø i Sandefjord, 109.000 kr.
- Støtte til publikumstiltak på Verdens Ende (Færder nasjonalpark), 300.000 kr.
- Støtte til merking av overvannsrister «Oslofjorden starter her», 75.000 kr.
- Mobilisering av gårdbrukere til god agronomi for et bedre vannmiljø, 330.000 kr.