-Vårt bidrag for å avhjelpe kraftkrisen

Fylkesordfører på taket av fylkeshuset, solcelleanlegg
Fylkesordfører Anne Strømøy er så langt  fornøyd med satsing innen fornybar kraft i fylkeskommunen. Foto: Harald Haave

Av:

Harald Haave

Publisert:

20.08.2024

Oppdatert:

02.09.2024 kl.15:10

Vestfold fylkeskommune har inngått en avtale med Lede og Statnett om bruk av batteripakkene på fylkeshuset i Tønsberg for å støtte strømnettet ved behov. Samtidig utreder fylkeskommunen planer om å bli en stor produsent av fornybar energi i Vestfold i årene fremover.

- Vestfoldsamfunnet har et stort behov for økt produksjon av fornybar energi for å kunne gjennomføre omstillingen til lavutslippssamfunnet. Det er også nødvendig å avlaste strømnettet ved å redusere belastningen og etablere støttende tiltak slik at kapasiteten i nettet kan utnyttes bedre, sier fylkesordfører Anne Strømøy. 

Batteripakkene, som er på 200 kWh, er godkjent for nettstøtte til Statnett. Fylkeskommunen får betalt for å ha batteriene stående klare til å yte nettstøtte ved behov. Perioden batteriene er disonible i dette markedet er i sommerhalvåret da fylkeskommunen har høy egenproduksjon fra solceller og begrenset egenbelastning. 

Være selvforsynt med strøm 

Vestfold fylkeskommune installerte solcelleanlegg på taket av Fylkeshuset i Tønsberg i januar. Hensikten er primært å ha tilskudd til strømforsyning til eget bygg. Fylkeskommunen har tidligere installert solcellepaneler på fire videregående skoler. I løpet av sommeren ble ytterlige seks fylkeskommunale bygg utstyrt med nye solcelleanlegg.  

Vestfold produserer lite egen kraft så det er primært overføringskapasiteten inn til fylket som er flaskehalsen. Strømnettet inn til Vestfold har ikke mere tilgjengelig kapasitet og mange kunder står i kø for å koble seg til nettet. Statnett jobber nå for å utvide overføringskapasiteten, men ny kapasitet vil ikke være på plass før rundt 2035.  

-Vi som fylkeskommune har et ansvar for å informere våre innbyggere om den akutte kraftsituasjon Vestfold står i og konsekvensen det har for utvikling av fylket vårt. Samtidig er det viktig at fylkeskommunen går foran og gjennom egne tiltak viser hvordan vi kan bidra til økt produksjon frem til bedret overføringskapasitet og annen lokal produksjon er etablert. Energi og effektprisene vil øke fremover, og samtidig vil det komme EU-krav som gjør at fylkeskommunen må tenke langsiktig på økonomi, klimagassutslipp og drift av egne bygg. Helhetlige energiløsninger er en forutsetning for å nå de overordnede samfunnsmålene innen klima og energi. Installasjon av solceller på taket av Fylkeshuset sammen med batteripakker er ett slikt tiltak hvor fylkeskommunen ønsker å gå foran og kan vise et eksempel på hvordan vi kan bidra til å løse disse utfordringene, sier fylkesordfører Anne Strømøy i Vestfold fylkeskommune.  

Solceller gir miljøgevinst 

Solcelleanlegget på taket av fylkeshuset er på nærmere 200 kvadratmeter og forventet produksjon er ca 40 000 kWh/ år, som tilsvarer hva to vanlige eneboliger forbruker årlig. Økonomiske beregninger viser at anlegget vil ha en inntjeningstid på om lag 22 år. Solcelleanlegget vil få en positiv miljøgevinst etter nærmere 7 år. 

Situasjonen med mangel på kraft og nettkapasitet er utfordrende i hele Norge, men særlig krevende i Vestfold. Flere næringsaktører har flagget ut av regionen og flere er tvunget til å legge grønn næringsutvikling på is fordi det ikke er tilgang på nødvendig kraft. Situasjonen truer nå eksisterende og fremtidige arbeidsplasser i regionen.  

-Alvorlig situasjon 

Fylkestinget vedtok 18. juni at Vestfold fylkeskommune skulle videreføre arbeidet med å prioritere tiltak for å øke produksjon av fornybar energi og samtidig avlaste strømnettet. Det ble besluttet å utrede potensialet for økt kraftproduksjon fra solceller på tak og vegger av alle fylkeskommunale bygg, parkeringsplasser og andre fylkeskommunale arealer, herunder veier. Det ble også besluttet å utrede løsninger og identifisere prosjekter for energilagring, herunder batteri- og termiske løsninger. 

Nettkapasiteten inn til Vestfold bedres tidligst i 2035. Tilgang på kraft og fornybar energi er en forutsetning for å nå klimamålene, både 2030- og 2050-målet utfordres. Innen 2030 skal klimagassutslippene i Vestfold redusere med minst 60%. Samlet har Norge nå redusert utslippene med rundt 5% sammenliknet med utslippene i 2009. Dette understreker alvoret i situasjonen ytterligere. Tilgangen på fornybar kraft er  helt avgjørende for å nå klimamålene.  

- Vestfold fylkeskommune har som mål å være en pådriver i arbeidet med å bedre kraftsituasjonen for regionen vår, da gjerne i tett samarbeid med Statkraft, nettselskaper og kommuner. Vi må alle dra lasset sammen og ta modige valg som øker tilgang på kraft i tiden fremover, avslutter Strømøy.