Mobilitetspunkt Tønsberg

Prosjektleder Lene Stenersen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune og Emilie Lassen Bue er stolte over at første mubilitetspunkt nå er et faktum.
Prosjektleder Lene Stenersen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune og Emilie Lassen Bue er stolte over at første mubilitetspunkt nå er et faktum. Foto: Rolf Marthinsen

Av:

Rolf Marthinsen

Publisert:

04.01.2024

Oppdatert:

04.01.2024 kl.11:20

Det første mobilitetspunktet er erklært åpent, og du lurer kanskje på hva et mobilitetspunkt er? Utenfor jernbanestasjonen i Tønsberg kan du nå enkelt leie sykkel, sparkesykkel eller en bil hvis du er på farten og skal videre.

Om ikke lenge har vi tre slike steder i byen hvor du kan benytte deg av disse og flere tjenester. Mobilitetspunktene vil ha sentrale plasseringer i byen og tilbudet skal være et effektivt alternativ til å bruke egen bil. På den måten vil vi få mindre trafikk og mindre lokal forurensning, spesielt i sentrum av byen. 

Skilt med alle tilbudene mobilitetspunktet gir.
Foto: Rolf Marthinsen

 

Utenfor jernbanestasjonen, på Kaldnes og i St. Olavsgate vil du snart kunne benytte deg av tilbudene mobilitetspunktene gir. Her finner du leie/delingsbiler, taxi, elektriske sparkesykler, bysykler og lett tilgang til busser som kan frakte deg på kryss og tvers av Tønsberg kommune. 

Mobilitetspunktene er et samarbeidsprosjekt mellom Tønsberg kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune og er ment for deg som effektivt ønsker å forlytte deg i Tønsberg-området uten å kjøre egen bil. 

Pendler du for eksempel med tog vil mobilitetspunktene kunne hjelpe deg med transport til å fra togstasjonen. Naturlig nok vil det største og mest komplette mobilitetspunktet ligge nettopp ved jernbanestasjonen. Her finner du finne trygg sykkelparkering og mulighet for å leie sykkel. På mobiltietspunktet finner du også delingsbiler, taxi og elektriske sparkesykler. I samarbeid med Frelsesarmeen har vi gått til anskaffelse av et lokale som rommer et eget sykkelverksted. Her vil bysyklene bli vedlikeholdt, og her vil du kunne få utført enkle reparasjoner på egen sykkel dersom det skulle være behov.

På mobilitetspunktet utenfor jernbanestasjonen kan du også få reparert din egen sykkel om det skulle være nødvendig. Foto: Rolf Marthinsen

– Pilotprosjektet er en del av et interregionalt EU-samarbeid og vi har sett på modeller som er brukt i flere europeiske byer før vi lagde vår lokale versjon. Erfaringer fra andre steder viser at dette er et godt tilbud og vi er spent på mottakelsen mobiltetspunktene får her i byen, sier Emilie Lassen Bue som er rådgiver i planavdelingen i Tønsberg kommune.  

– Dette er foreløpig bare en pilot, men vi har tro på konseptet og håper at publikum vil benytte seg av tilbudene disse mobilitetspunktene tilbyr. Stadig økning i antall mennesker i byene og strengere miljøkrav til forurensning gjør at vi må tenke annerledes når det gjelder transport. Samtidig krever samfunnet at vi flytter på oss like mye, og når flere mennesker deler på det samme arealet blir vi tvunget til å tenke annerledes. Folk har ulike behov og vi ønsker å tilby en løsning hvor man ikke bruker egen bil. Kan folk klare seg med en bil, eller ikke ha bil i det hele tatt? Vi ønsker å tilby en løsning for innbyggerne, besøkende og for næringslivet, sier rådgiver i Strategi og utvikling i Vestfold og Telemark fylkeskommune Lene Stenersen. 

– Dette er et spennende samarbeidsprosjekt som vi ikke hadde greid uten gode samarbeidspartnere. Vi er så heldige at vi har fått med GetAround som bruker lokale Gjermundsen auto til å levere delingsbiler. Frelsesarmeen stiller med lokale og sykkelreparatører på punktet utenfor jernbanestasjonen, forklarer Emilie. 

Pilotprosjektet er ett av flere tiltak Tønsberg kommune og fylkeskommunen jobber med for å fremme miljøvennlig transport.    

 

Du må være logget inn for å sende dette skjemaet. Hvis du er logget inn og likevel ikke kan sende inn, må du påse at «Ikke spor» er deaktivert i nettleserinnstillingene dine.