Ung i Vestfold 2024

Unge på buss
Foto: Per Stian Johnsen

Av:

Ellen Just Hansen

Publisert:

27.11.2024

Oppdatert:

07.12.2024 kl.09:59

Årets ungdataundersøkelse viser en svak nedgang i psykiske plager og ensomhet.

I mars i år deltok 13 400 ungdommer i Ungdata-undersøkelsen. Ungdata er en levekårsundersøkelse som ble gjennomført på alle ungdomsskoler og videregående skoler i fylket. Elever på 5 – 7 trinn i kommunene Tønsberg, Færder, Horten og Holmestrand svarte også. Det gir oss et unikt bilde av unges hverdag og livssituasjon i fylket. 

Nå kan vi endelig publisere årets Ungdata rapport. Her får du oversikt over hovedfunn og mere dybdegående analyser.

Ungdata rapporten: Ung i Vestfold 2024 

Svak nedgang i psykiske plager og ensomhet - flere gruer seg til å gå på skolen

Selv om flere hovedfunn i Ungdata er stabile over tid, viser årets undersøkelse flere interessante utviklingstrekk i både positive og negative retning.

I løpet av Ungdata har blitt gjennomført, har vi sett en økning i psykiske helseplager blant ungdom. Dette toppet seg i 2021. I 2024 ser vi for første gang i Vestfold, som ellers i landet ellers, at andelen med mange psykiske helseplager har sunket litt i på alle klassetrinn.  

Selv om flertallet av norsk ungdom trives på skolen, viser resultatene at stadig flere ungdommer opplever å ha et negativt forhold til skolen. Over 80 prosent trives på skolen, men samtidig er det flere som kjeder seg, flere gruer seg til å gå på skolen, og litt færre føler seg integrert i elevmiljøet enn tidligere. Andelen som skulker skolen minst en gang det siste året har også økt betydelig siden forrige undersøkelse

Viktig kunnskap for politikken

Anne Strømøy, fylkesordfører, er glad for at et så stort antall elever svarte på undersøkelsen i år.

- Ungdata gir oss viktig og lokal kunnskap om hvordan det står til med ungdommene i kommunene våre. Ungdommer i Vestfold lever gode liv med høy livskvalitet, vennskap og glede, men vi merker oss at flere har et negativt forhold til skolen. Ungdata viser oss at livet både er godt og vanskelig. Det er derfor viktig at vi snakker med de unge om det komplekse med å være ungdom og menneske.

Tverrsektorielt samarbeide

Forskingsinstituttet NOVA og de regionale kompetansesentrene for rusfeltet (KORUS) har det faglige ansvaret for undersøkelsen, mens kommunene og fylkeskommunen står for den praktiske gjennomføringen i samarbeid med skolene.

Les mer om undersøkelsen på vestfoldfylke.no/ungdata

 

 


Emneord:

Folkehelse