Oseberg og Gokstadskjelettene


Vikingskjeletter ble hentet ut av gravhaugene. Mye tydet på at skjelettene i de berømte vikinggravene ble gradvis ødelagt. Sammen med Kulturhistorisk museum åpnet vi haugene og hentet ut skjelettene. Prosjektet viste at minst ett av dem kunne vært ødelagt et år senere.

Skjelettene har gitt forskerne mulighet til å gi flere svar om hvem de gravlagte i haugene var:

Gokstadmannen:

Da Gokstadmannen var i 40-årene ble han drept i kamp. Det er flere merker på knoklene som viser hvor han ble truffet av sverd, kniv og øks. Vi kan se på skjelettet at sårene ikke har grodd og derfor vet vi at Gokstadmannen døde på denne måten.
Norsk og internasjonal forskning viser at Gokstadmannen ble drept. Den ene av kvinnene i Oseberghaugen døde av langt fremskreden kreft.

Kvinnene i Oseberggraven:

Skjelettet til den eldste kvinnen tyder på at hun hadde vært alvorlig syk i barndommen. Som gammel led hun av benskjørhet, brudd i korsryggen, to sammenvokste halsvirvler og en kneskade, noe som trolig gjorde henne både lut og halt. Kvinnen hadde fremskredet kreft og må ha hatt store smerter sine siste år.

Tennene på den yngste var sunne og lite slitt, noe som tyder på at hun spiste god mat. Livet gjennom brukte hun tannpirker av metall for å holde tennene rene. Brudd på kragebeinet viser at kvinnen ble skadet noen uker før hun døde, men skjelettrestene forteller ikke hva hun døde av.

Du kan oppleve skjelettene på Vikingskipshuset i Oslo

Her finner du utstillingsplakatene som ble laget etter sikringsarbeidet

Publisert:

01.02.2018

Oppdatert:

10.06.2020 kl.16:01