Fylkesordføreren møtte russen

Bilde av russen, fylkesordfører og hovedutvalgsleder i sofa
Hovedutvalgsleder Lasse Berntzen og fylkesordfører Anne Strømøy møtte russens hovedstyre. Fra venstre: Kaisa Linnea Vincent Johnsen (Holmestrand vgs.), Gabriel Mukubu (Greveskogen vgs.), Haakon Firing-Andersen (Nøtterøy vgs.), Marthe Thorød Grimnes (Re vgs.), Kinga Dorota Dinter (Sandefjord vgs.), Thea Sofie Vislie Nyhus (Sande vgs.) og Rebekka Brattgjerd Andersen (Færder vgs.) Ikke til stede da bildet ble tatt: Vilde Hatlo-Kvamme (Thor Heyerdahl vgs.), Bork-Fredric Magnussen (Horten vgs.) og Ellen Lundstein (Melsom vgs.) Foto: Anders Palmer Holmen

Av:

Charlotte N. Erikstad

Publisert:

11.04.2024

Oppdatert:

11.04.2024 kl.11:15

Fylkesordføreren i Vestfold er opptatt av hvordan russen har det nå rett før russetida ruller i gang. Derfor inviterte hun russens hovedstyre til en prat om spørsmål som rus og inkludering.

– Jeg tok initiativ til et møte for å høre hvordan russen har det. Russetiden kan gi gode minner for livet, og det håper jeg virkelig russen får. Min russetid var veldig gøy med russerevy og mye moro. Samtidig er det en annen tid nå, med rus og utenforskap, sier fylkesordfører Anne Strømøy. 

Tirsdag møtte fylkesordføreren og leder av hovedutvalg for utdanning, Lasse Berntzen, representanter fra russestyrene på de videregående skolene, som til sammen utgjør russens hovedstyre i Vestfold

– Jeg er bekymret for dere som er russ, sa fylkesordføreren til russens hovedstyre. 

– Rus var bakgrunnen for at jeg ville møte dere. Jeg har blitt overrasket over bredden og dybden i rusbruken blant ungdom. Dette bekymrer meg, og jeg håper alle får en trygg og god russetid. Jeg ønsker Vestfold-russen en feiring som er mest forsvarlig, og selvsagt også gøy, sier Strømøy. 

QR-kode til nettside: «Hjelp en venn»

President for russens hovedstyre, Thea Sofie Vislie Nyhus fra Sande videregående skole, fortalte at russestyret har snakket mye om rus, og press fra venner.

– Det er mange russ som sier nei til rus. Men det er også noen som driver med rus, kanskje fordi de har venner som gjør det. De fleste velger det de føler er rett, og jeg opplever å få et klapp på skuldra når jeg sier nei til rus, sier Nyhus, og fortsetter: 

– Vi skal heller ikke gjemme bort at rus er en del av russetida, og at noen velger å prøve ut ting. Derfor har vi laget et merke russen kan stryke på russedressen sin: «Hjelp en venn», med en QR-kode til en nettside med viktig kontaktinformasjon hvis man trenger hjelp.

Les mer på nettsiden til Vestfold-russen

– Vi er Vestfoldruss!

Fylkesordføreren ville også snakke med russen om inkludering:

– Jeg er veldig opptatt av at ingen skal bli holdt utenfor i russetiden. Dette hører vi mye om, og jeg lurer på hvordan dere opplever dette? Hvordan kan vi få til en inkluderende russefeiring for alle? 

Russepresident Thea Sofie Vislie Nyhus tok ordet:

– Inkludering er en stor grunn til hvorfor vi sitter her og har etablert russens hovedstyre. Vi er Vestfoldruss, ikke en russegruppe. Vi vil fremme det at alle skal være en del av det å være russ. Alle som vil, skal være med. Det er noe vi synes er viktig. Vi må passe på at alle blir inkludert, og legge til rette for arrangementer for alle, sier Nyhus.

Vestfold fylkeskommune jobber for en trygg og mer inkluderende avgangsmarkering og russetid. Tidligere i år ble russens hovedstyre etablert.

LES MER: Vestfold-russen vil ha inkluderende feiring

Russens hovedstyre er veldig opptatt av inkludering, og har en rekke planer for årets russetid.

– Vi jobber nå med å lage felles russeknuter for Vestfold-russen for å skape samhold. Det er noen inkluderingsknuter på lista, som handler om å være sammen med russ fra andre skoler. Som for eksempel å spise lunsj i kantina på en annen skole, sier Nyhus.

– Vi ønsker også å få til noen inkluderende arrangementer, og håper på å få til en fotballturnering for alle avgangselever i mai. Og for dem som ikke spiller fotball, tenker vi ha potetløp og andre aktiviteter for å inkludere alle. Vi håper vi får gjennomført planene våre, sier russepresidenten.

Les mer på denne nettsiden: Vestfoldruss

Ta vare på hverandre!

Fylkesordføreren ønsker all Vestfoldruss en trygg og inkluderende russefeiring. 

– Ta godt vare på hverandre under russefeiringen, og skap gode minner for livet sammen med venner og andre russ, sier Strømøy, og avslutter møtet med å si:

– Jeg vil oppfordre Vestfold-russen til å tenke at russefeiringen blir veldig bra om den er mest forsvarlig, og med mye gøy.

Fylkesordføreren møter russen1_FOTO Anders Palmer HolmenFylkesordføreren møter russen2_FOTO Anders Palmer HolmenFylkesordføreren møter russen3_FOTO Anders Palmer HolmenFylkesordføreren møter russen4_FOTO Anders Palmer HolmenFylkesordføreren møter russen5_FOTO Anders Palmer HolmenFylkesordføreren møter russen6_FOTO Anders Palmer Holmen