Leselyst for de minste - Leselystrategien 2024-2030

Les 100 bøker før du er 6 år. Jente omringet av bøker
Bildet er KI-generet ved hjelp av Adobe Express

Publisert:

29.04.2025

Oppdatert:

30.04.2025 kl.08:17

Gjennom strategien "Sammen om lesing: Leselyststrategien 2024-2030" retter Regjeringen oppmerksomheten til leselyst og leseferdigheter blant barn og unge.

Vi møter tekst overalt i dag og derfor er gode leseferdigheter er helt nødvendig. Det har vært en negativ trend blant norske barn og unge med dårligere leseferdigheter enn før og lavere leselyst. Det er dette leselyststrategien vil snu. Den vil bygge en sterkere kultur for lesing, legge til rette for at barn og unge har god tilgang til variert litteratur og styrke litteraturformidlingen, slik at barn og unge får litteratur som motiverer og gir lyst til å lese.

Les hele Leselyststrategien på nettsidene til Regjeringen.

Nasjonalbiblioteket har gitt støtte i 2025 til lokalt arbeid med leselyst for de minste gjennom fylkesbibliotekene. Det er et ønske at fylkesbibliotekene koordinerer denne satsingen i sine fylker.

 

Leselyst i Vestfold

Det er etablert en arbeidsgruppe i Vestfold med representanter fra alle bibliotekene. Arbeidsgruppa skal se på mulige tiltak som kan gjennomføres i fellesskap og som kan bidra til å styrke lesing og leselyst for de yngste. Bibliotekene kan også velge ulike tiltak og da vil arbeidsgruppa fungere som en delings- og erfaringsarena. Fylkesbiblioteket koordinerer arbeidsgruppa og fordelingen av støtte.

 

100 bøker før du er 6 år

I Vestfold har to av bibliotekene etablert et tilbud kalt "100 bøker før du er 6 år". Dette tilbudet består av et hefte med forslag til 100 bøker du kan lese før du begynner på skolen og hvor ungene kan krysse av for bøker de har lest. Det er Sandefjord bibliotek som utarbeidet dette i 2022, og Tønsberg og Færder bibliotek ble inspirert til å lage sin versjon av dette tilbudet. Det er høstet gode erfaringer fra denne satsingen og nå skal den spres til de andre tre kommunene, Horten, Holmestrand og Larvik.

Støtten fra Nasjonalbiblioteket vil gå til å etablere dette tilbudet i de tre nye bibliotekene i tillegg til innkjøp av bøker. Sandefjord og Tønsberg og Færder bibliotek har behov for en oppgradering av sine samlinger da det har vært stor slitasje på bøkene som er foreslått i heftet. I tillegg går Fylkesbiblioteket inn med støtte til utarbeidelsen av hefter for de tre nye bibliotekene.

 

DKS Vestfold satser på litteratur i barnehagene

Parallelt med at folkebibliotekene styrker sin satsing for de minste er det også flere aktører som skal øke sin satsing på å skape leselyst for de minste. Den kulturelle skolesekken vil også prioritere litteraturformidling ut i barnehagene gjennom statlige midler i tillegg til at fylkespolitikerne har prioritert en forsterking av denne satsingen med egne midler.

Kommunene kan se disse satsingene i sammenheng med hverandre, for eksempel gjennom at forfatterne som besøker barnehagene også har bøker i "100-bøker"-heftene eller at noen av DKS-arrangementene foregår i bibliotekene. Sammen vil disse to tiltakene forsterke fokuset på litteratur og lesing for de aller minste i hele fylket.