Overdreven trening og doping

Vi kan bli hekta på mye, men hvor går grensen for hva som er greit og hva som er urovekkende? Her finner du informasjon om trening og doping.
Illustrasjonsfoto av spillavhengighet.
Avhengighet kan føre til mindre interesse for utdanning, jobb og fritidsinteresser. Det går utover din innsats og du risikerer dårligere resultater og mer fravær. Foto: Biserka Stojanovic

Å være avhengig betyr at det er noe man er overdrevent opptatt av eller ikke klarer seg uten, og som man ofte ikke slutter med selv om det går ut over andre områder i livet.

Tar treningen over livet ditt? Er du fristet til å ta snarveier til raskere resultater? Da kan det være lurt å snakke med noen.

Hvem kan jeg snakke med om trening og doping?

Du kan få hjelp med rusproblemer samtidig som at du er lærling eller lærekandidat.

Helserådgiver
Alle skoler har helsesykepleier. Helsesykepleieren har taushetsplikt og du kan snakke med dem om blant annet rus. I fag- og yrkesopplæringen er det en en helserådgiver som fyller samme funksjonen for lærlinger som helsesykepleier er for elever. Du kan finne kontaktinformasjon til helserådgiver på denne nettsiden.

PP-tjenesten
PP-tjenesten kan være samtalepartner og hjelpe deg til rett hjelp. De har taushetsplikt. PP-rådigiver kan hjelpe deg med å klare opplæringen din.  

Rådgiver
Du kan snakke med fagrådgiver i programområdet ditt om rus. Fagrådgiver kan hjelpe deg til å mestre opplæringen din.

Helsestasjon for ungdom
Hvis du ønsker å snakke med noen om overdreven trening og dopingbruk der du bor, kan helsestasjon for ungdom være et lurt sted å starte. Dette er et gratis tilbud i kommuner for ungdom mellom 13 og 20 år (noen steder opp til 24 år). Gå til din kommunes nettsider for å finne nærmeste helsestasjon.

Les om hva helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg med

Fastlege
Fastlegen din har taushetsplikt når du er over 16 år. Hvis du har problemer med rus kan fastlegen blant annet henvise deg videre til for eksempel avrusning eller til annen profesjonell hjelp.

Les om hvordan du kan få hjelp til innleggelse/behandling

Ruspoliklinikk
Du kan få behandling for avhengighet ved en poliklinkk i fylket fra du er 15 år og oppover.
Henvisningen kan komme fra fastlege eller fra for eksempel helsestasjon, barnevern, rus og psykisk helseteam i kommunen din. 

Har treningen tatt overhånd?

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Når treningen tar overhånd

Hva gjør doping med deg?  

Midler som skal gjøre deg tynnere, sterkere og smartere

Hva er anabole steroider?

Hva er doping?

Publisert: 22.06.2022 Oppdatert: 08.02.2023 kl.12:56

Hva er avhengighet?

Avhengighet brukes i dagligspråket om noe en ikke klarer seg uten eller er overdrevent, nærmest tvangspreget opptatt av.

Du kan for eksempel bli avhengig av:

  • Alkohol og nikotin
  • Ulovlige rusmidler
  • Trening og doping
  • Gaming og sosiale medier
  • Porno og netthandel