Ofte stilte spørsmål

Hensikten med denne siden er svare på de henvendelser og spørsmål vi ofte får. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på her kan du ringe tannklinikken din.

Dine rettigheter

Kan jeg få time på en offentlig tannklinikk?

Alle kan få time hos oss, men det avhenger av kapasiteten. Vi gir gratis tannbehandling eller tannbehandling til redusert pris til flere grupper i befolkningen, som vi etter loven skal prioritere. Hvis du er voksen og ikke omfattes av disse gruppene kan du også bli pasient hos oss. Ring tannklinikken du ønsker time hos for å høre om de har noe ledig. 

Her finner du kontaktinformasjon til alle våre klinikker.

Her kan du se priser for voksne betalende pasienter.

Her kan du se hvem som har rett til gratis tannbehandling.

Kan jeg få dekket reisen til tannlegetimen?

Du kan ha rett til å få dekket reisen, se informasjon om dekning av reiseutgifter her.

Kan jeg få utskrift av journalen min?

Ja, du kan få utskrift av hele journalen din eller deler av den. Ta kontakt med tannklinikken din. Du kan lese mer om dine rettigheter her.

Timeavtaler

Hvor ofte får jeg eller barnet mitt timeinnkalling?

Vanligvis kaller vi deg inn til kontroll annethvert år dersom det ikke er behov for tettere oppfølgingen.

Hvor ofte du bør ha time varierer fra person til person. Det kan det være hyppige avtaler som for eksempel 1-2 uker, annenhver måned, eller variere opp til 24 måneder. 

Ta gjerne kontakt med din nærmeste offentlige tannklinikk hvis det er lenge siden du eller barnet ditt har fått innkalling til time. Dette gjelder spesielt hvis du nylig har flyttet til fylket vårt eller hvis du har byttet adresse.

Kan jeg endre time via e-post? 

Endringer av time må avtales på telefon. Ring tannklinikken så raskt som mulig om at du ikke kan komme. Se også «Har du glemt timen?»

Hvor mange kan følge til timen?

Vi ønsker at bare en person følger deg til timen. 

Hvordan får jeg time hos reguleringstannlege?

Det er din faste tannlege eller tannpleier som vurdere behovet for en kjeveortopedisk behandling og henviser deg til en spesialist. Når du mottar henvisning, kontakter du selv den kjeveortopeden du ønsker å gå til. Se mer informasjon på vår nettside om tannregulering (kjeveortopedi).

Etter tannbehandling

Er det normalt med ising i tennene etter tannfylling?

Etter en ny fylling er lagt er det helt normalt å kjenne ising eller at tannen er litt øm å bite på i en kortere periode. Hvis plagene ikke blir bedre eller hvis du opplever sterke smerter må du ta kontakt med tannklinikken din.

Hva må jeg vite etter bedøvelse?

Bedøvelsen går som regel ut i løpet av 2-4 timer etter behandlingen. Du må være forsiktig med mat og drikke til bedøvelsen går ut fordi du kanskje ikke merker om du biter deg i munnen når du tygger eller brenner deg på varm mat og drikke. 

Akutt hjelp

Hva er akutt?

Det kan være grunn til å ta kontakt for akutt behandling hvis du eller barnet ditt:

 • Har vært utsatt for fall eller annen ulykke med tannskader
 • Har fått hevelse eller en akutt betennelse, med eller uten smerter eller feber
 • Har fått sterk tannverk og smertestillende ikke hjelper

Se mer informasjon på våre nettsider om akutt hjelp.

Når skal akutt time bestilles?

Akutt time må bestilles samme dag fra kl. 08.00. Se mer informasjon på våre nettsider om akutt hjelp.

Hva gjør jeg ved tannskader?

Ta raskt kontakt med tannklinikken din ved alle typer tannskader. Her kan du lese råd ved tannskader

 

Råd om tenner

Ising i tennene

Hva er ising?

Ising skyldes vanligvis at tannen ikke klarer å beskytte nerven fullstendig mot temperatursvingninger utenfra. Du kan få ising i tennene hvis maten du spiser er varm eller kald, for eksempel is og kaffe. Du kan også oppleve ising ved sur eller søt mat og drikke. Noen føler at det iser i tennene når de trekker pusten i kaldt vær.

Mulige årsaker til ising:

 • Syreskade. Syreholdig mat og drikke som sitrusfrukter, brus og juice, kan etse bort deler av emaljen på tannen. Emaljen som er borte kommer ikke tilbake igjen, dette gir en varig skade på tannen.
 • Pusseskade. For hard kost på tannbørsten, hard pussing av tennene eller bruk av tannkrem med mye slipemidler, kan føre til at emaljen og tannbeinet slites bort. Dette gir en varig skade på tennene og kan gi blottlagt tannhals.
 • Hull i tannen.
 • Ødelagt krone eller fylling.
 • Sprekk i tannen.

Hva kan du gjøre?

 • Unngå mat og drikke med mye syre (sitrusfrukter, brus, juice og lignede). Bruk vann som tørstedrikk.
 • Fluortannkrem morgen og kveld. Fluor styrker tannen og gjør den mindre følsom.
 • Daglig fluorskylling eller fluortabletter i tillegg til fluortannkrem kan også være til hjelp.
 • Prøv tannkremer spesielt mot ising.
 • Bruk myk tannbørste og ikke puss for hardt.
 • Varier hvor du begynner å pusse. Bryt fast mønster- for eksempel begynn på innsiden av tennene istedenfor på utsiden.

Når bør du kontakte tannlege?

 • Hvis du mistenker at isingen skyldes hull eller annen skade
 • Sterke smerter
 • Plaget over lengre tid
 • Har prøvd å bytte tannkrem til en mot ising
Tannfrembrudd og tannfelling

Når får barnet sin første tann (melketenner)?

Det er stor variasjon i hvilken tann som bryter frem først og når denne kommer frem. Vanligvis kommer første tann når barnet er mellom 6- og 8 måneder. Om tannen ikke er kommet før barnet er rundt 1 år, er dette innenfor normal variasjon.  

Er det vondt å få melketenner?

Tannfrembrudd kan gi kløe og ubehag i munnen, noe som kan gjøre barnet urolig og irritabel. Det er ikke uvanlig at barnet kan få lett feber ved tannfrembrudd, det kan påvirke nattesøvnen. Barnet kan ha nytte av en bitering av gummi å tygge på for å stilne kløen.

Hva er tannfelling?

Tannfelling betyr når barnet mister melketennene naturlig og disse erstattes av voksentenner, permanente tenner.

Når starter tannfellingen?

Felling av melketenner begynner når barnet er mellom 5 og 6 år. Fellingen skjer i to perioder. I første periode felles 4 fortenner oppe og nede, totalt 8 tenner. I andre periode felles hjørnetennene og jekslene, totalt 12 tenner. Innen 12 til 13 års alder, er vanligvis alle 20 melketennene felt. Det er også normalt at barnet kan være eldre enn dette.

Hvor mange tenner skal barnet miste/felle?

Alle melketennene har som regel brutt frem i munnen når barnet er 3 år. Til sammen har barn 20 melketenner. Barnet skal miste alle melketennene.

Løs melketann, hva gjør jeg?

Dere kan selv vrikke og vri på tannen slik at den løsner og dermed faller ut raskere. De fleste tennene trenger ikke hjelp til fellingen fra tannklinikken.

Dobbeltann, hva gjør jeg?

Det hender at en voksentannen kan komme frem på for- eller baksiden av en melketann før melketannen har falt ut. Dette er normalt og vil oftest ordne seg uten hjelp fra tannklinikken. Hvis du hjelper til med å vrikke og vri på melketannen kan du få den ut selv hjemme.

Når kommer første voksentann?

Første voksentann kommer oftest i 6 års alder, men det er normalt med stor variasjon i barnets alder ved tannfrembrudd. Til sammen skal det komme 28 voksentenner. I tillegg til dette kan 4 visdomstenner bryte frem rundt 18 års alder. Det er ikke alle som får ikke visdomstenner.

Du kan lese mer om visdomstenner under.

Du kan lese mer om tannfelling på helsenorge.no.

Visdomstenner

Normalt bryter det frem 4 visdomstenner i alderen fra 17 til 26 år. Det er ikke alle som får visdomstenner. Enkelte eller alle visdomstennene kan mangle helt, ligge fast inne i kjeven eller komme delvis frem i munnen. Undersøkelse og vurdering av visdomstenner inngår i den vanlige rutineundersøkelsen på tannklinikken din.

Hva kan du gjøre ved frembrudd av visdomstenner?

 • Vær ekstra nøye med tannpussen rundt visdomstennene/bakerste tann slik at du unngår opphopning av bakterier i tannkjøttslommen rundt tannen.
 • Bruk en tannbørste med lite hode, en solobørste, kan kjøpes på apotek.
 • Ved ubehag, skyll med Flux Pro Klorhexidin, kan kjøpes på apoteket uten resept. Skylling med klorhexidin skal ikke gjøres mer enn 2 uker sammenhengende.
 • Hvis ubehaget påvirker hverdagen din, kan du vurdere smertestillende tablett.
 • Hvis ubehaget fortsetter eller forverres, tar du kontakt med tannklinikken din.

Når skal en visdomstann fjernes?

Så lenge det ikke er tegn på symptomer eller sykdommer er det ingen grunn til å fjerne visdomstannen.

Tannhelsepersonell kan se på røntgenbilder om visdomstennene ligger i kjeven og om de har riktig posisjon for frembrudd. Visdomstannen kan godt ligge fast i kjeven uten å gjøre skade og blir kun fjernet hvis den skaper problemer.

Tilbakevendende ubehag fra visdomstann?

Det kan være vanskelig med et godt renhold rundt en visdomstann som bare har kommet delvis frem i munnen, noe som kan bidra til infeksjon rundt tannen. Om du stadig blir plaget av gjentagende infeksjoner rundt visdomstannen, kan ofte det beste være å fjerne tannen. 

 

 

 

Publisert: 19.06.2020 Oppdatert: 17.11.2023 kl.12:47