– Vi skal være en lyttende og relevant fylkeskommune. Vi skal ha ører til bakken, for ingen blir gode alene. Sammen skal vi sette retning for hvordan Vestfold skal utvikle seg de neste årene.
Det sa fylkesordfører Anne Strømøy da hun ønsket velkommen til høringskonferansen i Tønsberg for Vestfoldplanen sist uke.
– Det finnes mange muligheter i fylket vårt, men vi er tjent med å spisse innsatsen litt. Det er samtidig noen store utfordringer vi må ta tak i. Utenforskap er et vedvarende problem, og i Vestfold er det for mange unge uføre. Dette er Vestfolds største utfordring, sier Strømøy.
Vestfoldplanen er et overordnet styringsdokument som setter retning for hvordan Vestfold skal utvikle seg. Den tar utgangspunkt i fylkets utfordringer og muligheter, og prioriterer tre fylkesmål.
– Jeg mener at flere av Vestfolds utfordringer kan snus til muligheter, og at initiativene fylkeskommunen tar framover bør bygge opp rundt denne tankegangen. Det finnes muligheter også i utenforskap, lav verdiskaping og skjæringspunktet mellom areal, klima og miljø, sier Strømøy.
Hun legger til:
– I dette arbeidet er ingen ideer for kreative, så vi tar gjerne imot de spenstige tankene også.
Høringsfristen er 1. oktober, og alle i Vestfold kan sende inn høringsinnspill. Les mer om hvordan.
Her kan du lese høringsutkastet til Vestfoldplanen
Setter felles retning for Vestfold
Tirsdag 20. august var nærmere 60 representanter fra kommuner, statlig sektor, næringsliv, frivillige organisasjoner og andre viktige regionale aktører invitert til høringskonferansen for Vestfoldplanen.
Hensikten var å presentere høringsforslaget, legge til rette for gode høringsinnspill, svare på spørsmål, og skape gode diskusjoner og grunnlag for videre samarbeid. Dette er PPT-presentasjonen som ble vist på høringskonferansen.
– Mange har sett fram til denne dagen, som er den første store samlingen som nye Vestfold fylkeskommune arrangerer. Mange sier at det er fint å være tilbake i gamle Vestfold, men det er ikke bra å gå tilbake til det gamle. Samfunnsutviklingen har gått videre siden sist vi var samlet, sier Strømøy.
Fylkesordføreren understreker at utkastet som fylkestinget har vedtatt å sende på offentlig høring (sak 64/24), er det første sparket på ballen.
– Nå er vi er seks kommuner i Vestfold, og det betyr at vi har anledning til å ta en annen rolle som fylkeskommune på en annen måte. Vi skal virkelig ta på oss rollen som regional utviklingsaktør, og vi kommer til å ta mange initiativer framover, sier Strømøy, og fortsetter:
– Og så er det naturligvis premisset for å lykkes med samfunnsutviklingen, og det er samarbeid. Hvordan vi skal gjøre det, er også et tema i denne planen. Mitt inntrykk er at alle vil bidra til at Vestfold blir den beste versjonen av seg selv.
Vestfoldplanen slår fast at Vestfold skal være et samarbeidsfylke med effektive samarbeidsformer og en samlet stemme overfor nasjonale myndigheter. Samarbeidsordningene som foreslås er et overordnet partnerskap, faglige nettverk og tillitsbyggende regionale planprosesser.
Dette skjer videre
Fram til 1. oktober er Vestfoldplanen på høring og alle i Vestfold kan sende inn høringsinnspill.
I etterkant av høringsperioden vil fylkesdirektøren vurdere innspillene og gjøre eventuelle justeringer av Vestfoldplanen basert på disse.
Deretter skrives en politisk sak med endelig forslag til Vestfoldplanen, som legges fram for politisk behandlet i alle fylkeskommunale råd og utvalg i løpet av november og desember 2024.
Det er planlagt at fylkestinget behandler og vedtar planen i fylkestingsmøtet 18. desember.
LES MER: Vestfoldplanen på høring
Mer om de tre fylkesmålene
Høringsutkastet til Vestfoldplanen inneholder tre fylkesmål og 12 hovedmål:
1. Vestfold er et inkluderende fylke med høy samfunnsdeltakelse
Hovedmål:
- Øke samfunnsdeltakelsen
- Sikre god opplæring
- Redusere sosial ulikhet
Dette målet innebærer at Vestfold skal arbeide for å øke samfunnsdeltagelsen. Færre skal stå utenfor arbeid og utdanning, flere skal fullføre videregående opplæring, en høyere andel søkere har fått læreplass og deltagelse i kulturaktiviteter, frivillighet og idrett skal økes.
God opplæring skal sikres, og det er en positiv utvikling i standpunkt- og eksamenskarakterer. Man skal se en positiv utvikling i antall voksne som gjennomfører videregående opplæring og i antall gjennomførte realkompetansevurderinger. I tillegg skal elever og lærlinger oppleve økt trivsel på skole og arbeidsplass, og at de får anledning til å medvirke i planleggingen av egen skole- og arbeidshverdag.
Sosial ulikhet reduseres gjennom å arbeide for forbedret fysisk helse blant innbyggerne, minsket inntektsulikhet og redusert antall husholdninger med vedvarende lavinntekt.
2. Vestfold er et attraktivt fylke som tilrettelegger for høy verdiskaping
Hovedmål:
- Fremme bærekraftig verdiskaping
- Øke energiforsyningen
- Sikre et fremkommelig og trygt fylkesveinett
- Styrke fylkets egenart og attraktivitet
Dette målet innebærer at Vestfold skal fremme bærekraftig verdiskaping, gjennom å arbeide for økt samlet verdiskaping, flere næringsetableringer og arbeidsplasser, og økt andel sysselsatte og nyetablerte foretak som har overlevd etter 3 år.
Energiforsyningen skal forbedres gjennom økt energitilgang, økt produksjon av fornybar energi og energieffektivisering.
Fylkesveinettet skal være fremkommelig og trygt, med redusert etterslep på fylkesveiene, økt standard på vinterdrift og ingen drepte eller hardt skadde i trafikken.
Ved å styrke fylkets egenart og attraktivitet, vil flere bosette seg i og flere besøke Vestfold. Regionalt viktige kulturmiljøer og kulturminner bevares, og fylket skal ha et levende kulturliv med festivaler og arrangementer.
3. Vestfold er et fylke som tar vare på natur, Oslofjorden og klima
Hovedmål:
- Løse fylkets klimautfordringer
- Sikre bærekraftig arealforvaltning
- Sikre en ren Oslofjord
- Styrke byer og tettsteder
- Utvikle gode mobilitetsløsninger
Dette målet innebærer at Vestfold skal arbeide for å løse fylkets klimautfordringer, gjennom å redusere klimagassutslipp, øke bruk av sirkulærøkonomi i næringslivet og redusere antall kulturmiljø utsatt for klimaendringer.
Arealforvaltningen skal være bærekraftig. Nedbygging av dyrket mark, dyrkbar mark og strandsone reduseres, og truede naturtyper og arter ivaretas.
Endringer i jordarbeidingsmetoder i landbruket og flere renseanlegg med nitrogenrensing, kan bidra til en ren Oslofjord med god vannkvalitet og livskraftig biologisk mangfold.
Byene og tettstedene styrkes med flere innbyggere og arbeidsplasser, og har gode service-, kultur-, idrett- og friluftslivtilbud og tilgang til grønnstruktur og natur.
Gode mobilitetsløsninger bidrar til at flere går, sykler og reiser kollektivt, og punktlighet og kundetilfredshet med kollektivtilbudet, samt andelen universelt utformede holdeplasser økes.
Kunnskapsgrunnlaget
Dette er Vestfolds fortrinn
- Lite og kompakt fylke med attraktive byer og korte avstander
- Homogene kommuner med et ønske om og en kultur for samarbeid
- Ett arbeidsmarked, med relativt høyt utdannet befolkning
- Flott natur og skjærgård med friluftslivsområder, kulturminner og kulturmiljøer som bidrar til reiseliv og økt attraktivitet
- Mangfoldig kulturliv med høy deltakelse og aktivitet
- Nærhet til hovedstadsområdet og til noen av Norges viktigste industriområder (Horten, Grenland, Kongsberg), nærhet til sterke FoU-miljøer.
- Variert og dynamisk privat sektor med stort potensial for grønn omstilling
- Unik kombinasjon av høyteknologibedrifter og sterkt forsknings- og utdanningsmiljø innen elektronikk
- Innovativt landbruk
- God infrastruktur: Vestfoldbanen, fylkesveier, kollektivtrafikk, gang- og sykkelveier, E18 og TORP Sandefjord Lufthavn
Les mer om muligheter og utfordringer i kunnskapsgrunnlaget for Vestfoldplanen:
Bilder fra høringskonferansen i Tønsberg