Resultatene fra «Ung i Vestfold 2024» viser at de aller fleste ungdommer i Vestfold har det bra. Ungdommene har svart på spørsmål om skole, helse, vennskap, familie, regelbrudd, mobbing, lokalmiljø og fritidsaktiviteter.
De viktigste funn i 2024
De viktigste funnene fra årets undersøkelse er at det store flertallet trives, er fornøyd med livet, har gode forhold med venner og lever liv med god livskvalitet. En stor andel av ungdommene har gode oppvekstsvilkår og ikke overraskende er det flere som er fornøyd med livet sitt sammenliknet med forrige undersøkelse i 2021, som var under koronapandemien. Det er også en liten nedgang i andelen som rapporterer psykiske plager.
Nøkkeltall
- 92 % liker å være sammen med foreldre
- 20 % forsøker å holde mesteparten av fritiden sin skjult for foreldre
- 96 % har noen å være sammen med i friminuttene
- 82 % kjeder seg på skolen
- 21 % har skadet seg selv med vilje de siste 12 måneder
- 80 % trener minst ukentlig
- 68 % tror de vil få et godt og lykkelig liv
Last ned rapport med de viktigste funnene fra undersøkelsen, beskrivelse av utviklingstrekk og sammenlikning på tvers av kommuner:
Kunnskap om hvordan våre barn har det
Ungdata-undersøkelsen gir viktig kunnskap om hvordan det er å være barn og ungdom i Vestfold, og hvordan dette har endret seg over tid. Både kommunene og fylkeskommunen bruker resultatene fra undersøkelsen til å gjøre Vestfold til et endre bedre sted å vokse opp.
Resultatene fra Ungdata brukes som kunnskapsgrunnlag i lokalt og regionalt folkehelsearbeid blant barn og unge, politikkutvikling og til forskning og undervisning.
Ungdata gir mulighet til å analysere regionale og kommunale variasjoner og trender over tid, og til å gå i dybden innenfor ulike temaer.
Nøkkeltallsrapport ungdomsskole Vestfold
Nøkkeltalsrapport videregåendeskole Vestfold
Dekker helhet i barna og ungdommens liv
Ungdata er lokale spørreundersøkelser for skoleelever på 5.-7.trinn på barneskole (Ungdata junior), ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Ungdata-undersøkelsen foregikk digitalt i perioden fra 26. februar til 24. mars på skolen, i skoletiden.
Spørreundersøkelsene dekker helheten i barna og ungdommens liv og gir innsikt i deres eget syn på temaer som familie, venner, nærmiljø, fritid, fysisk aktivitet, fysisk og mental helse, mobbing, rus og risikoatferd.
I Vestfold er det noen av kommunene som valgte å delta i Ungdata junior undersøkelsen. Alle kommuner og alle de videregående skolene i Vestfold deltok i ordinær Ungdata som nå i 2024 gjennomførtes for fjerde gang.
Tverrfaglig samarbeide for å lage Ungdata
I Vestfold har vi organisert arbeidet med fylkesundersøkelsene ved å ha en arbeidsgruppe som er bredt sammensatt med representanter fra fylkeskommunen, KORUS Sør, Statsforvalteren, Universitetet i Sørøst-Norge, ungdom og kommunerepresentanter fra tre kommuner.
Arbeidsgruppa bistår i planlegging og gjennomføringen av undersøkelsen, og med spredning av resultater i etterkant. Arbeidsgruppa vil jobbe med en fylkesrapport med resultatene fra undersøkelsen, og planlegge fagsamlinger og konferanser hvor resultatene fra Ungdata presenteres høsten 2024.
Ung i Vestfold og Telemark 2021
Våren 2021 svarte 22 000 elever på ungdomsskoler og videregående skoler i Vestfold og Telemark på ungdataundersøkelsen. De ble blant annet spurt om hvordan korona-pandemien påvirket hverdagen deres, deres forhold til foreldre og venner, skole og fremtid, fritid og helse og trivsel.
Les mer om undersøkelsen som ble gjennomført i 2021
Last ned et sammendrag av masteroppgaven Ungdom, klimabekymringer og livskvalitet.
Rapporter og analyser
Ungdataundersøkelsen gir fylkeskommunen, kommuner og andre aktører:
- kunnskap om folkehelseutfordringer lokalt og regionalt
- lokal kunnskap til å gjennomføre gode planprosesser
- kunnskap til å jobbe målrettet både forebyggende og helsefremmende
- kunnskap til å skape gode rammer for barn og unges helse og oppvekst.
Nedenfor finner du lenker på rapporter fra de siste undersøkelsene:
Ungdata-rapport 2017 i Vestfold
Ung i Vestfold og Telemark 2021
Nedenfor finner du analyser av sammenhenger mellom god psykisk helse og skolestress i Vestfold:
God psykisk helse og lite skolestress - sammenhenger i Ungdata. Ung i Vestfold 2017
Har du spørsmål om Ungdata? Ta kontakt med Eli Haraldsen.
Ungdata+
Våren 2023 fikk alle barn fra 5.–7. klasse i Vestfold og Telemark tilbud om å delta i Ungdata+, en ny undersøkelse som skal følge barn fram til de er voksne.
Målet er å kartlegge sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse. Undersøkelsen gjennomføres kun i Vestfold og Telemark fylke.
Ungdata+ vil kunne bidra til en økt forståelse av funn fra de ordinære ungdataundersøkelsene. For eksempel kan vi få bedre kunnskap om psykiske plager for den enkelte over tid, og i hvor stor grad dette et forbigående fenomen som hører oppvekstårene til, eller om det har noe å si for livskvalitet i voksen alder.
De som deltar, svarte på et spørreskjema i skoletiden våren 2023 og deretter følges de opp gjennom ungdomstiden og voksenlivet med spørreskjema og registerkoblinger. Datamaterialet vil bidra til lokalt og regionalt oversiktsarbeid, og danne grunnlag for vitenskapelige artikler og forskningsrapporter rettet mot beslutningstakere lokalt og regionalt.
Samarbeidsprosjekt
Studien er et samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune , Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Velferdsinstituttet NOVA ved OsloMet – storbyuniversitetet og Kompetansesenter Rus – Region Sør (KORUS Sør).
Les mer her:
Ungdata pluss - Vestfold fylkeskommune
Ungdata+ - en longitudinell studie av gutter og jenter i Vestfold og Telemark
Skal følge ungdom til de blir voksne
Ungdata pluss - Universitetet i Sørøst-Norge (usn.no)
Har du spørsmål om Ungdata+? Ta kontakt med Mari Nicholls Espetvedt.