no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Fashion, design og redesign

Vil du lære å designe og sy dine egne unike klær? Her får du kunnskapene og vi har en velutstyrt sømavdeling tilgjengelig. Studieturen går til New York.
Person som sitter ved en symaskin
Foto: CF-Wesenberg

På linja tegner og syr vi alt fra enkle hverdagsplagg til lekre selskapsantrekk.

Redesign gjør at du kan skape dine helt spesielle klesplagg på en miljøvennlig måte.

Du vil gjennom året få mye praktisk sømerfaring og du får veiledning på ditt nivå.  Du lærer å konstruere egne mønstre til ditt design og du får stor frihet i hvilke emner du vil fordype deg i, undervisningen kan være innenfor disse områdene:

 • Prosessen fra ide til ferdig produkt
 • Mønsterkonstruksjon
 • Sømteknikk
 • Redesign av plagg og tekstiler
 • Teknikker som f.eks. farge/trykk/batikk/strikk/hekling/print/broderi
 • Stoffvalg/tekstilkunnskap/stil/farge/snitt
 • Lage sømbyste etter egen kropp
 • Motetegning, moodboard
 • Jobbe med opptaksprøver til videre studier

Utflukter

 • Bruktbutikkene i Sandefjord som har et godt utvalg og er billige.
 • Designskoler i Oslo som Esmod, KHIO osv.
 • Vi besøker kostymeavdeling på f.eks Operaen
 • Vi drar til Drammen og handler stoffer på Selfmade
 • Besøker aktuelle utstillinger i Oslo innenfor vårt fagområde

Fashion Design og redesign passer for alle som vil designe og sy egne klær. Det er plass både for nybegynneren og de som har erfaring med tegning og symaskin.

Noen finner ut at dette er en yrkesvei de vil fortsette videre på, året gir et godt grunnlag for videre utdanning innenfor klesforming, søm og design. Siste del av skoleåret er det mulig å jobbe med opptaksprøver til videre studier.

Alle får gode forutsetninger for en livslang hobby, det er alltid praktisk å kunne sy, reparere og forandre klesplagg.

Studietur til New York

Det er bare å glede seg til linjefagsdager i New York, hvor vi bor rett i nærheten av Garment/Fashion District på Manhattan. Der utforsker vi utvalget på den store og kjente stoffbutikken Mood og er innom nisjebutikker. Ellers oppsøker vi det som er aktuelt innenfor fagområdet vårt.

FIT (Fashion Institute of Technology) har ofte spennende utstillinger om klær/mote som vi må innom. Vi finner ellers det som er aktuelt innenfor faget vårt på alle de flotte museene og galleriene i motemetropolen. Vi har tidligere observert MET-galla fra trappa og sett fantastiske utstillinger der inne. 

Ellers er det inspirerende å rusle både i det eksklusive 5th Avenue og trifthe i de spennende vintagebutikkene.  

Vi kombinerer studietur for linjen og for skolen med en reise til USA - New York. På turen er det både fellesaktivtet for alle og mye linjeaktivitet. Hver linje har et fagopplegg over flere dager.

Alle reiser og aktiviteter inkludert i prisen!

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.   

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 •  
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i Harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp
  • + mye tid til egenaktivitet
Dette sier tidligere elever:

Synnøve Aakre, elev 2017/18, studerer nå til å bli sykepleier.

Synnøve Aakre

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Et pauseår for å drive med favoritthobbyen var akkurat det jeg trengte etter 13-års skolegang- en belønning rett og slett! Jeg fikk møte mange nye mennesker, og horisonten ble utvidet fra de trygge rammene man kom fra hjemme, noe som resulterte i verdifulle vennskap og en personlig utvikling. I etterkant ser jeg på året jeg hadde i Sandefjord som noe jeg absolutt ikke ville vært foruten, og jeg knytter det tett opp til mye glede, samhold, kreativitet, inspirasjon og ikke minst et stort energipåfyll.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Jeg hadde litt erfaring fra før med å sy, så jeg hadde i forkant av folkehøgskolen et håp om å kunne utvikle meg videre og lære mest mulig. Linjefagslæreren, Gunn, gjorde dette mulig! Hun er utrolig dyktig, og var med på å bidra til at jeg fikk utvikle meg gjennom både å hjelpe meg og utfordre meg, samt gi meg en følelse av at ingenting er umulig å skape. Dette har jeg tatt med meg videre, noe som har gjort at jeg føler meg mye tryggere foran symaskinen nå enn før folkehøgskolen!

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Da jeg startet på folkehøyskolen var jeg veldig usikker på hvilken retning av studier jeg ønsket starte på i fremtiden. Gjennom året lærte jeg mye om meg selv, og ble tryggere på valget som skulle tas. Søm og klesdesign er en hobby jeg har hatt i mange år før folkehøyskolen, og i løpet av året fant jeg ut at jeg ville fortsette med å ha det som hobby, fremfor yrke. Nå er jeg på vei til å bli sykepleier, og ser alltid frem til en ledig stund til å kunne koble av og sette seg ned med symaskinen!

 

Eline Braa, elev 2015/16, studerer på KHIO
Eline Braa

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Folkehøyskole ga meg tid til å finne ut av hva jeg ønsket å studere. Jeg fikk utfolde meg kreativt, prøve nye ting og fikk venner fra rundt om i hele landet. 

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

På klesdesignlinjen lærte jeg å sy og lage mine egne klær. Jeg fant ut at jeg ønsket å ta designstudier videre og linjen ga meg et godt grunnlag.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Folkehøyskoletiden gjorde meg mer sosialt selvsikker og jeg fikk et bredere sosialt nettverk som var fint å ha da jeg flyttet til Oslo for å studere.

 

Ragnhild Knudsen, elev 2000/01, jobber nå som kostymedesigner.
Nell Knudsen, jobber nå som kostymedesigner.

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Folkehøyskole året var det første året der jeg drev med kreative fag på fulltid. Jeg følte på mestringsfølelse på en helt ny måte, knyttet verdifulle vennskap og fikk utfolde meg selv i et trygt og fint miljø. Det gav meg selvtillit til å følge drømmen min og jobbe med kreative fag og selvfølelse nok til at jeg drog utenlands og begynte et nytt liv.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Linjefaget var helt supert. Vi hadde en fantastisk lærer med et hav av kunnskap og skaperglede å lære av. Vi lærte mange forskjellige teknikker og metoder, samtidig som vi fikk frihet til å fordype oss i det vi ville. 

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Motivasjon, skaperglede og selvfølelse som jeg fikk på Sandefjord har vært uunnværlig i videre utdanning. 

Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!

Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.

Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.

Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.

Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.

Lærer

Gunn Aune er hovedlærer på linja. Hun er faglærer med hovedfag/master i formingsfag.  I tillegg har hun utdanning innen mediekunnskap og kunsthistorie. 

Hun har jobbet med kostymer på Nationaltheatret og vært kostymeansvarlig på mange lokale oppsetninger.

Mail: gunn.aune@vtfk.no

Pris

Alt inkludert: 134 000,-

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Undervisningsmateriell
 • ID-kort
 • Årbok
 • Studietur til New York
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin

Statens lånekasse for utdanning:

Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.

Les mer om priser, lån og stipend

Søk om lån og stipend hos Lånekassen

 

Søk nå

Linjens Instagramkonto

 

 Bilder fra linjen    

 Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole Bilder fra fashion og redesign-linjen ved Sandefjord folkehøgskole

Publisert: 31.10.2017 Oppdatert: 02.02.2024 kl.13:03