I løpet av livet vil de fleste av oss oppleve vanskelige perioder.
Hva sier egentlig opplæringsloven?
Hvis du strever med den psykiske helsen din skal skolen legge til rette for at du får hjelp.
«Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.»
Gjør det lettere for andre å hjelpe deg
Vanlige følelser eller psykiske plager?
Vanlige følelser og psykiske lidelser kan være vanskelige å skille. Her lærer du mer om forskjellene, og om når du bør søke hjelp: Vanlige følelser eller psykiske plager?
Hvordan kan jeg fullføre skolen selv om jeg har psykiske plager?
Ta kontakt med rådgiver på skolen, som sammen med deg, finner den tilretteleggingen som passer for deg og dine behov. Skolen har mange muligheter til å hjelpe deg til å fullføre opplæringen din.
Hvem kan hjelpe meg hvis jeg er mye alene og kjenner på ensomhet?
Kontaktlærer og elevtjenesten kan hjelpe deg med å finne riktig tilhørighet på skolen. Det er mange som kjenner på ensomhet og trenger hjelp til å finne sin plass. Det er viktig at du gir beskjed så raskt som mulig.
Hva kan jeg gjøre og hvem kan hjelpe meg hvis jeg havner i konflikter/blir uvenner?
De fleste konflikter handler om å bli misforstått eller misforstå andre. Det første du kan gjøre er å snakke om hvordan du har forstått situasjonen og være åpen for at andre kan forstå situasjonen på en annen måte.
Om du trenger hjelp til å løse pågående konflikter eller takle konflikter på en god måte kan du få hjelp av kontaktlærer eller elevtjenesten på skolen din
Du kan lese om vennskap på ung.no
Hvem kan hjelpe meg hvis jeg ikke har det bra hjemme?
Kontakt elevtjenesten som består av rådgiver, helessykepleier og pp-rådgiver. De kan hjelpe deg og/eller gi deg råd om hva som kan være lurt å gjøre videre.
Du kan lese mer om problemer hjemme på ung.no
Hvordan kan jeg få hjelp til å takle sorg?
Sorg oppleves forskjellig fra person til person, så det er ingen riktig eller gal måte å sørge på. For å finne ut hva akkurat du trenger, anbefaler vi at du tar kontakt med helsesykepleier eller pp-rådgiver på skolen din.
Du kan lese mer om sorg og krise på ung.no
Hvem kan jeg snakke med om mobbing, vold, diskriminering, trakassering?
Det er nulltoleranse for mobbing, vold, diskriminaering og trakassering på skolen. Hvis du opplever noe av dette på skolen din det viktig å si ifra til kontaktlærer, rådgiver eller en annen voksen på skolen som du stoler på. Da skal du få hjelp til å løse situasjonen.
Les om mobbing og rettigheter på Udir.no