no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Kollektivtransport og skoleskyss fra 11. mai


Fra mandag 11. mai skal skolene åpne for at alle trinn skal komme tilbake. Fylkeskommunen oppfordrer til at så mange som mulig går eller sykler, fordi bussene har halv kapasitet på grunn av avstandsanbefalinger på 1 meter.   

Fylkeskommunen er ansvarlig for skoleskyss i grunnskole og videregående skole. Det er fortsatt en anbefaling fra nasjonalt hold om å kun bruke kollektivtrafikk om du må. Vi oppfordrer flest mulig til å gå eller sykle i tiden fremover – både elever og alle som skal på jobb igjen etter mange uker med hjemmekontor.  

Det er spesielt viktig at foresatte og elever legger til rette for at så mange som mulig går, sykler eller bruker andre måter å komme seg til eller fra skole, hvis de har mulighet til det. Foresatte må også belage seg på å kjøre til og fra skolen i større grad. Elever som må benytte seg av skoleskyss, som buss, minibuss eller taxi, kan det.

Det er fortsatt trygt å reise kollektivt for de som må det, men det er viktig å vise hensyn og holde avstand. Det er fortsatt inngang via bakdør på de store bussene og billetter skal kjøpes før påstigning.

Skoleskyss og tider

Skoleskyss går som normalt til ordinære start og sluttider, altså de tidene skolene hadde før skolene stengte i mars. Skolekortene medbringes på reisen, men skal ikke registreres foran hos sjåfør ved påstigning inntil videre.  

Elever som har tilrettelagt skyss med minibuss og taxi får informasjon fra skolene/ transportører.


Beregn god tid

Alle våre busser og skolebusser kjører som normalt, til ordinære oppsatte rutetider, men siden det fortsatt er anbefaling om å holde avstand, 1 meter på offentlig transport, kan dette føre til kapasitetsproblemer når flere, både elever og arbeidstakere, skal tilbake etter mange uker med både hjemmeskole og hjemmekontor.

Kapasiteten om bord er redusert for å ivareta Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets anbefalinger for å begrense og forsinke utbrudd av Covid 19. Som kunde har du rett til transport innenfor den kapasiteten vi har mulighet til å ha med om bord. Det betyr at reisegarantien ikke gjelder hvis transportmiddelet du skal reise med ikke har plass.

Med andre ord: du kan oppleve at bussen ikke stopper på holdeplassen fordi den kjører med 50 prosent kapasitet, og regnes dermed som full. Du bør derfor beregne god tid når du skal reise med buss.

Vi vil løpende se hvor det oppstår kapasitetsproblemer, og sette inn ressurser dersom vi har dette tilgjengelig.  Skolen må derfor sende oss en mail med ID-nummer for elever som trenger skyss så raskt ting blir avklart vedrørende eventuelt oppstart.

Reiseråd for deg som reiser med buss

  • Dersom du er syk eller kan være smittet skal du ikke reise med kollektivtrafikk.
  • Følg myndighetenes råd og unngå å reise kollektivt om du ikke må. Må du reise - så reis utenfor rush og hold anbefalt avstand.
  • Bruk sykkel eller gå hvis du har mulighet. Da blir det bedre plass om bord til de som må reise kollektivt.
  • Ikke gå om bord hvis du ikke kan holde anbefalt avstand.
  • Vis hensyn og hold anbefalt avstand på en meter.
  • Følg vårt sittekart og hold 1 meters avstand. Ved behov kan enkelte ståplasser i midten av bussen benyttes. Stå da med 1 meters avstand.  Hvis ingen av plassene er tilgjengelige ber vi deg gå av transportmiddelet.
  • Respekter våre tiltak for å forhindre smitte om bord.
  • Følg alle anbefalinger fra helsemyndighetene.

Publisert:

11.05.2020

Oppdatert:

01.11.2023 kl.11:48