no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

Totalbilde av installasjonen med papirduer i biblioteket
Installasjon med fredsduer i biblioteket på Re vgs.

Publisert:

08.04.2024

Oppdatert:

08.04.2024 kl.11:28

Internasjonal dag på Re vgs. ble markert for andre gang siste torsdagen før påske.

I biblioteket henger det nå en installasjon med fredsduer brettet av elever, lærlinger og ansatte. De 16 blå fuglene symboliserer FNs bærekraftsmål nr. 16: "Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner" som var årets tema for internasjonal dag. 

Vi hadde besøk av ulike foredragsholdere, og arrangementer som var knyttet opp til tematikken. 

Fra Horten bibliotek kom Heidi Berg Kjuus sammen med Fribyforfatter Somaya El Sousi fra Gaza. De samtalet om ytringsfrihet og hvordan hun med hjelp fra ICORN og PEN endte opp i Horten. De leste også noen av Somayas dikt på norsk og arabisk.

Somaya El Sousi og Hedi Berg Kjuus.jpg

I boksen hadde Hege Horntvedt fra Studio Lille yoga med fokus på avspenning og pust. I en verden med mange spente situasjoner kan det være fint å ta en pause fra alt rundt.

Yoga med Hege Horntvedt.jpg

Miguel Utreras fra Chile viste bilder og video, og fortalte om landet og hvordan det er å leve i et diktatur, om kampen for frihet og demokrati - og den felles historien fra Latin Amerika. I neste økt holdt han konsert hvor han spilte, sang og fortalte små historier.

Miguel Utreras.jpg

Gjennom sitt doktorgradsarbeid strikker Mona Nicolaysen slumretepper. De viser statistikk over antall drepte i Palestina og Israel per uke. Hun fortalte om prosjektet og hvordan krigen i Gaza igjen aktualiserer konflikten, og hvordan dette kommer til syne i slumreteppene. 

Mona Nicolaysen.jpg

Okkupasjonens slumretepper.jpg

Med internasjonal dag gir vi elevene et møte med ulike kulturuttrykk og tradisjoner, noe som kan bidra til å forme deres identitet.

Takk til alle som deltok på foredrag, Perukomiteen som stilte med kake- og vaffelsalg, kantina som serverte Peruansk mat, medie- og informasjonskunnskap programfag som hadde utstilling og til alle som brettet fredsduer.

Faktaboks

ICORN står for International Cities of Refuge Network, og er den internasjonale fribyordningen. Les mer på icorn.org

PEN ble stiftet som en internasjonal litterær klubb som også skulle være et kamporgan for forfatteres og andre skribenters rett til ytringsfrihet. Forkortelsen står for «Poets, Essayists and Novelists». Les mer på norskpen.no

Re videregående skole er en FN skole. «Alle mennesker lever på samme klode. Om vi ikke forstår sammenhengene mellom land og hendelser internasjonalt, mangler vi også en forståelse som er viktig for livet vi lever. Derfor har vi i FN-sambandet over 500 FN-skoler i Norge, slik at de unge kan få mer kunnskap om FN, FNs arbeid og internasjonalt samarbeid» (Catharina Bu, Generalsekretær FN-Sambandet) Les mer på fn.no

Strikkeprosjektet Okkupasjonens slumretepper er en del av Mona Nicolaysens doktorgradsarbeid. Les mer på knittingstatistic.com