Videregående skoler og lærebedrifter skal være et godt sted å være og å lære. Elev- og lærlingundersøkelsen gir elever, lærlinger og lærekandidater en god anledning til å fortelle hvordan de har det på skolen og på læreplassen, og er svært viktige for den videre utviklingen av videregående opplæring.
Alle elever ved fylkets 21 videregående skoler kan delta i elevundersøkelsen. På Re videregående er det mulig å svare på undersøkelsen i uke 49. Elevene får utdelt innloggingsinfo og bruker for å svare av kontaktlærer.
Lærlinger og lærekandidater som har hatt lærekontrakt med bedrift i 11 måneder eller lenger blir invitert til å delta i lærlingundersøkelsen, i perioden fra 16. oktober til 20. desember.
En viktig arena for påvirkning
Elev- og lærlingundersøkelsen er en mulighet for ungdom til å uttrykke hvordan de har det på skolen og i lærebedriften, og til å være med på å utvikle den videregående opplæringen.
Resultatene fra undersøkelsene er nyttige for alle som jobber med å videreutvikle og forbedre den videregående opplæringen. Både skoler, lærebedrifter, opplæringskontor, fylkeskommunen og statlige myndigheter legger resultatene til grunn når viktige beslutninger som kan påvirke og forbedre lærings- og arbeidsmiljøet skal tas. Målet er at alle elever, lærlinger og lærekandidater benytter seg av muligheten til å formidle sine erfaringer.
Jo flere svar, jo større betydning
Elev- og lærlingundersøkelsene gjennomføres hver høst. Undersøkelsene er anonyme og det er frivillig å delta, men jo flere som svarer, jo større betydning får undersøkelsene.
Høsten 2022 svarte 11.653 av de 13.328 inviterte elevene i Vestfold og Telemark på elevundersøkelsen. Det ga en svarandel på 87,3 %. Den nasjonale svarandelen blant elever var i 2022 på 83 %.
1255 av 2095 inviterte lærlinger og lærekandidater svarte på fjorårets lærlingundersøkelse. Dette ga en svarandel på 59,9 %. Det nasjonale snittet var i 2022 på 57 %.
Jo flere som svarer på undersøkelsene, jo bedre grunnlag når viktige beslutninger skal tas. Målet er derfor at svarandelene for elev- og lærlingundersøkelsene skal ligge på samme nivå som landsgjennomsnittet eller høyere.
Resultatene fra årets undersøkelser vil være klare i januar.
Fakta om elev- og lærlingundesøkelsene
Utdanningsdirektoratet har flere nettbaserte brukerundersøkelser. Elevundersøkelsen og lærlingundersøkelsen er blant disse. Utdanningsdirektoratet har ansvaret for at svar på spørsmålene i elev- og lærling-undersøkelsen blir lagret og brukt på riktig måte. Grunnlaget for å gjennomføre undersøkelsene er hjemlet i opplæringslov med forskrift.
Mer informasjon om undersøkelsene finner du her:
Elevundersøkelsen (udir.no)
Lærlingundersøkelsen (udir.no)