no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Årets OD-dag - la oss pushe grenser sammen!

29. oktober 2020 foregår årets OD-dag i hele Norge. I år har vi i elevrådet på Sande videregående skole bestemt oss for å støtte dette prosjektet og sette globale spørsmål på vår timeplan.

OD står for Operasjon Dagsverk som er Norges største solidaritetsaksjon for ungdom. De tar opp globale spørsmål og ungdommene kan frivillig velge å jobbe en dag til inntekt for et prosjekt som bidrar til en bedre verden. I år er prosjektet kalt «push grensene», der inntektene går til millioner av flyktninger fra Sør-Sudan. Disse har flyktet fra den brutale borgerkrigen som foregår i landet, og over grensene til nabolandet Uganda. Det å oppleve krig, vold, overgrep og å måtte flytte fra hjemlandet sitt gir traumatiske opplevelser. Det å være på flukt og å komme til et nytt land er vanskelig. For å hindre konflikt med lokalbefolkningen, jobber OD for dialog mellom lokalbefolkningen og flyktninger. Ungdommer skal få kunnskap for å kunne skape disse dialogene. Prosjektet gir også utdanning for å gi ungdommene en mulighet for å kunne skape seg en bedre framtid ved å gi lese- og skriveopplæring, og opplæring i et yrke. Pengene fra innsamlingen skal gå til traumebehandling, dialoger og utdanning til ungdommene på flukt.

Vanligvis går innsamlingsaksjonen ut på å jobbe hos ulike bedrifter for å skaffe seg penger til innsamling til prosjektet. På grunn av Corona-sitasjonen i år, må vi tenke alternativt. Vi har derfor bestemt oss for å samle inn penger på alternative måter. Ungdommene hos oss skal enten skaffe seg arbeidsoppgaver hjemme eller hos naboen. Vi vil også arrangere et løp, der man får sponset penger for hver kilometer eller høydemeter man løper. Til løpet trenger vi derfor sponsorer som har lyst til å være med slik at vi kan hjelpe ungdommer på flukt og dermed skape en bedre verden.

For oss som lever i et trygt land er det vanskelig å sette oss inn i flykningenes situasjon. Likevel kan hver og en av oss være med å bidra til en bedre verden ved å støtte der vi kan. Så om du for eksempel ikke har fått gjort høstoppryddingen i hagen, at bilen din trenger en vask, at du har mye tomflasker du gjerne skulle blitt kvitt, eller ønsker å være sponsor, blir vi svært takknemlige for oppdrag.

Håper akkurat du vil være med å pushe grenser!

Dersom du vil bidra kan du ta kontakt med oss ved epostene:

emma.gunnestad@ebnett.no, madelene.warheim.bergflott@vtfk.no eller helenewoll@hotmail.com  

 

Skrevet av Elevrådet ved Sande videregående skole

Representert av Emma Gunnestad og Mathias Løkeberg

Publisert:

15.10.2020

Oppdatert:

13.11.2020 kl.14:59