no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Fysisk helse

Har du en kronisk sykdom eller fått plager i det siste som påvirker din opplæringssituasjon? Fylket er opptatt av å tilrettelegge for din opplæring så langt det lar seg gjøre. På denne siden finner du informasjon om blant annet dine rettigheter og tilrettelagt opplæring.
Illustrasjonsfoto fra et legekontor.
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Rett til tilrettelagt opplæring

Noen trenger tilrettelegging på tvers av fag/klasserom, mens andre trenger tilrettelegging i arbeidslivet. Enkelte vil også trenge særskilt tilrettelegging som krever et vedtak. 

Hvordan kan jeg gjennomføre opplæringen selv om jeg er syk?

Det er mange muligheter for å tilrettelegge for akkurat deg, og i et utdanningsløp er det den videregående skole eller fagopplæring som er de rette kontaktpersonene.

Du kan gjøre en avtale med Oppfølgingstjenesten, så tar vi en prat om hva slags tilrettelegging du har behov for. Oppfølgingstjenesten har nært samarbeid med skole, fagopplæring og PP-tjenesten.

Les mer om tilrettelegging av opplæringen

Les om sykdom på ung.no

Jeg tror jeg har en diagnose. Hvordan kan jeg finne ut om jeg har rett?

Det er først og fremst fastlegen som kan utrede om du har en diagnose, og hvis du føler deg syk bør du ikke nøle med å bestille en legetime. Du kan prate om både fysiske og psykiske plager med fastlegen din.

Andre fagpersoner kan også bidra om det er noe du lurer på. Oppfølgingstjenesten er en koordinerende tjeneste som samarbeider med mange aktører. 

Les om hvordan fastlegen kan hjelpe deg på ung.no

Helsestasjon for ungdom
Hvis du ønsker å snakke med noen om rusproblemer der du bor, kan helsestasjon for ungdom være et lurt sted å starte. Dette er et gratis tilbud i kommuner for ungdom mellom 13 og 20 år (noen steder opp til 24 år). Gå til din kommunes nettsider for å finne nærmeste helsestasjon.

Les om hva helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg med

Jeg har en diagnose som jeg ikke har fortalt noen om. Må jeg det?

Du velger alltid selv hva og hvor mye du ønsker å dele med andre, men hvis du har plager som påvirker opplæringshverdagen din anbefaler vi sterkt at du forteller om det.

Du kan starte med å kontakte en rådgiver i OT eller en pp-rådgiver, eller andre du føler deg komfortabel med og si at det gjelder noe du ikke ønsker at andre skal vite. 

Det viktige er at du får den hjelpen du trenger og har krav på.

Når er det aktuelt med NAV? 

NAV er en viktig samarbeidspartner for Oppfølgingstjenesten, og det er mange ungdommer vi samarbeider om. Dersom du er over 18 år og trenger bistand fra NAV, er dette noe våre rådigvere på avdelingene kan bistå med.

Hjelpemidler og tilrettelegging - nav.no

 

Publisert: 22.06.2022 Oppdatert: 28.12.2022 kl.13:55

Oppfølgingstjenesten

Oppfølgingstjenesten bistår ungdom i alderen 15-21 år som er utenfor opplæring og arbeid. 
OT jobber også frafallsforebyggende med elever og lærlinger som står i fare for å avbryte utdanning.

Sentralbord OT: tlf. 33 34 40 60

Epostot@vtfk.no 

Våre avdelinger

Avdelinger og kontaktpersoner finner du her

 

 

PP-tjenesten (PPT)

PP-tjenesten er en rådgivingstjeneste som kan gi veiledning til ungdommer, hjemmet, skole, bedrift eller opplæringsinstitusjon når det er bekymringer knyttet til utvikling og opplæring.

Kontakt oss:

E-post: ppt@vtfk.no

Telefon: 33 34 40 60 / 916 93 606

 

Postadresse:

PP-tjenesten

Vestfold fylkeskommune

Postboks 1213 Trudvang

3105 Tønsberg

 

Besøksadresse:

Nordbyen 40 

3111 TØNSBERG

 

Oversikt over pp-rådgivere og kontakinformasjon