no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

På besøk til Den Magiske Fabrikken

Foto: og tekst: Henrik Zakariassen

Publisert:

30.01.2020

Oppdatert:

30.10.2022 kl.12:42

I arbeidet med temaet bærekraftig utvikling har Vg1-klassene vært på besøk til Den Magiske Fabrikken på Sem denne uka. Der fikk de blant annet smake på fremtidens burger.

Elevene fikk omvisning rundt på fabrikkområdet og lærte om hvordan matavfall og husdyrgjødsel blir gjenvunnet til klimavennlig biogass og biogjødsel.

I selve fabrikken gjenvinnes matavfall fra ca. 1 million innbyggere, og det gjenvinnes husdyrgjødsel fra 34 gårdsbruk. 

Matavfallet og husdyrgjødselen gjenvinnes til klimavennlig biogass til kjøretøy, biogjødsel til produksjon av ny mat og grønn, fornybar CO2.

Undervisningsopplegget var variert og lærerikt, og guidene var flinke til å engasjere elevene.

Artikkelen fortsetter under bildene

Enorme mengder avfall behandles ved biogassanlegget på SemDet ble en lærerik dag og en kikk inn i framtiden for elevene i vg1Flinke guider gjorde stoffet spennende og interessant.

Hvordan kan vi bidra?

DMF har som mål å spille en rolle i arbeidet for en sirkulær økonomi og grønn vekst. Gjennomgående tema for besøket var hvordan enkeltindivider kan bidra til å redusere presset på klima og miljø ved å forandre forbruksmønsteret sitt.

Velsmakende insektsburger

For å illustrere dette fikk elevene servert et herlig måltid bestående av kjøttfrie hamburgere laget med insektsmel, «gammelt» gårsdagens brød (gitt fra dagligvarebutikker), kortreiste grønnsaker og ketchup laget av (ekstremt) kortreiste tomater fra det lokale drivhuset (tomatplantene blir «boostet» med CO2-gass som blir produsert sammen med biogassen).

Litt alternativ lunsj; insektburger og kortreist grønt

Mange av elevene syntes dette var velsmakende og var kanskje noe overrasket over at et så miljøvennlig og sunt måltid kunne smake så godt. Super dag på mange måter, vi gleder oss allerede til neste besøk.

Du kan lese mer om Den Magiske Fabrikken her

Den Magiske Fabrikken på Sem