no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Gi tid!

Psykolog Anne-Kristin Imenes snakket om multitasking og om å leve med dagens kommunikasjonsteknologi. Foto: og tekst Kjersti Holm

Publisert:

17.10.2019

Oppdatert:

30.10.2022 kl.12:42

Livsmestringsdagen gikk av stabelen 16.oktober. Fullstappet program hele dagen med fokus på psykisk helse.

Oppmerksomhet og nærvær var nøkkelord da skolen arrangerte Livsmestringsdag  onsdag 16. oktober. Dagen markeres i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse som var 10. oktober og med årets tema "Gi tid", var det duket for mange spennende innfallsvinkler.

Som vanlig var det et fullspekket program. Alle skolens elever var delt inn i 20 grupper på tvers av klassene, og alle fikk med seg de to hovedforedragene + et knippe av de andre aktivitetene og foredragene.  

Både elever, lærere, organisasjoner og ressurspersoner utenfra var bidragsytere. Et enorm arbeid ligger bak en slik dag og heldigvis har skolen ildsjeler som hvert år bretter opp ermene og snekrer sammen et imponerende program. Elevene melder tilbake at dette er noe som fenger og som de setter stor pris på. Det er godt å bli minnet på at det finnes hjelp å få hvis en sliter, noen å gå til uansett om man ikke har noen i familien eller vennekretsen å snakke med. Oppfordringen til Psykolog Anne-Kristin Imenes om å legge bort telefonen og å være mer oppmerksom på det som skjer her og nå kan vi godt tenke litt på alle sammen. Gi tid og gi oppmerksomhet og gi gjerne noen gode ord og et smil på kjøpet.

Thomas Poer fra organisasjonen LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) delte sin sterke historie om hvordan han opplevde tiden etter farens selvmord for sju år siden. Vær åpen og våg å snakke med hverandre om det som er vanskelig - ikke bare vis fram den vellykkede fasaden var hans budskap.

I år som ifjor stilte Tulle KAmfjord og hennes dyktige medhjelpere i Sanitetsforeningen opp for å lære elevene å lage flotte fruktfat som ble satt fram i lunsjen.
Noen klager på at ungdom ikke klarer å konsenterer seg....ingen tegn til det her.
Ingenting å si på kreativiteten!
Når man samarbeider så blir det som regel bra

Hva skjer med oss fysisk og psykisk når vi stresser og hvordan skal vi takle stress var temaet på foredraget til psykolog Per Gunnar Karlsen
Etter 45 minutters intens konsentrasjon om armer og bein under ledelse av lærer Sigrid Bjørk, så det imponerende ut da salsagruppen viste sine ferdigheter.
Pølser og de flotte fruktfatene ble servert midt på dagen.
En hel time pause og god tid til å slappe av litt mellom slagene.
God stemning, god tid og godt med en annerledes skoledag..

Hvorfor trenger vi søvn og hva skjer når vi sover? Trond Martin Velken som er overlege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri ga svarene.
Mohamad Sharif Abdul Qalaij og Sangin Khan lærte medelever noen triks i kampsport.
Bøy og tøy: Twister er alltid populært og vi tror de fleste berga uten å ha strukket noe ut av ledd.
Analogt og like morsomt og sosialt som alltid. Yatzy går aldri av moten.
Signy Magnùsdòttir fra kulturskolen kurset elevene i å lage animasjonsfilm.
Flere organisasjoner hadde stands i kantina bl.a. Fellesverket, TIPS, Press, NAV og LEVE
Mange timers arbeid ligger bak et arrangement som Livsmestringsdagen. Noen har holdt på helt siden før sommerferien for å få det til. Takk til helsesykepleier Ida Bjørnstad, Lærer Nina Olsen, rådgiver Ingvild Horgmo Horpestad og lærer Torgeir Sveri (ikke tilstede da bildet ble tatt) for nok en vellykket Livsmestringsdag.

Noe du vil vite mer om?

https://www.vfk.no/skoler/notteroy-vgs/meny/elev-ved-notteroy/elevtjenester/
https://verdensdagen.no/
https://leve.no/
https://www.siv.no/behandlinger/tips-tidlig-intervensjon-ved-psykose
https://press.no/
http://notterosanitetsforening.no/
https://www.nav.no/Forsiden
https://frivillig.no/tnsberg-rde-kors--fellesverket

Artikkel i TB+ 18.oktober 2019