no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

OD-dagen 2022

Torsdag 3. november går OD-dagen av stabelen. Dagen da du får anledning til å gi et dagsverk - og gjøre en forskjell. Les om aksjonen her
Foto: Illustrasjon: Operasjon Dagsverk

Hva er Operasjon Dagsverk?

Operasjon Dagsverk kaller vi OD-dagen. Den er i år torsdag, 3. november. På OD-dagen kan alle elever på Nøtterøy vgs, sammen med elever på mange skoler i Norge, jobbe en dag og gi lønna til et godt formål.

Et dagsverk er satt til 400kr. Det er elevrådet som har ansvaret for å gjennomføre OD-dagen. De har laget denne presentasjonen.

Operasjon Dagsverk er en organisasjon som jobber for å hjelpe ungdom rundt om i verden. Organisasjonen er drevet av ungdom og hjelper ungdom. Organisasjonen har gjort det siden 1964. OD finner prosjektet som skal støttes, det er ulike prosjekter hvert år. Felles for prosjektene er å støtte ungdom. Hvem som står bak Operasjon Dagsverk

Elever som går på en skole som er med på Operasjon Dagsverk får mulighet til å gi én dag av sin utdanning for å hjelpe ungdom i andre deler av verden. Les om årets prosjekt her

Hva går pengene til i år?

Årets innsamlede midler går til et prosjekt som skal støtte unge i det afrikanske landet Uganda. Uganda har en lang historie som går titusenvis av år tilbake i tid. Nord i Uganda finner du byen Gulu. Den har en helt spesiell historie. I 20 år var den sentrum for en veldig brutal borgerkrig, hvor hundre tusen mennesker døde, og enda flere rømte fra hjemmene sine. I 2006 flyttet krigen seg ut av Uganda, og i dag er Gulu er et relativt trygt sted. Men et resultat av krigen er at det i Gulu finnes tusenvis av ungdommer som har vokst opp uten foreldre. Mange av de som mistet foreldrene sine da de var små, er i dag tenåringer som føler på ensomhet og utenforskap og de mangler noen å snakke med om følelsene sine og om alt som er vanskelig.

Det bor 45 millioner mennesker i Uganda, men det finnes kun 35 psykologer! På skoler finnes ingen psykiske helsetilbud. Blant venner og familie er følelser tabu å snakke om. Politikerne tar ikke problemet på alvor, og bevilger lite penger til psykisk helse. I praksis vil det si at det er nesten ingen å snakke med når livet blir for mye.

En av de viktigste forsvarene mot tunge tanker er trygge og nære relasjoner. Å snakke om hvordan man har det er ikke lett. Ungdom i Uganda blir verken tatt på alvor av voksne, av skolen, eller av politikerne. For å skape et samfun hvor ungdom kan snakke om alt det vanskelige i livet, skal vi gjøre tre ting:

1. Bryte ned fordommer

I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om. Det er farlig! Mange med psykiske helseplager blir bedt om å tie stille og tenke på noe annet. Derfor skal ungdom selv få lage kampanjer som viser at psykiske helse er viktig å snakke om.

2. Støtte skoleungdom

 Vi skal lage et samtaletilbud på ti skoler, så elever kan snakke med noen når hverdagen blir for mye.

3. Påvirke politikerne

For at psykisk helse skal bli tatt på alvor, må vi snakke med politikerne! Hvis ikke politikerne bryr seg om unges psykiske helse, er det umulig å få gjort noe med det. Vi skal jobbe målrettet med politisk påvirkning for å få dem til å forstå alvoret.

Artikkelen fortsetter under filmen

Hvordan gjennomfører vi OD-dagen?

Målet med OD-dagen er at så mange som mulig deltar og jobber for OD.

De som ikke ønske å jobbe er på skolen 1.økt – 4.økt og gjør arbeidsoppgaver.

Alle som deltar på aksjonen får utdelt et lite ark, kalt arbeidskort. Der står all praktisk info dere trenger. Kortet får dere fra kontaktlærer.

Hvordan skaffer jeg jobb?

Det er mange måter å skaffe seg jobb på, og du vil oppdage at mange er veldig velvillig innstilt til å gi deg jobb noen timer for å støtte en god sak.

Her er noen tips til hvordan du skaffer deg jobb

Spør i butikker, familien, venner, naboer, bekjente, sett opp en lapp eller bruk sosiale medier. Du kan for eksempel tilby hjelp i hagen, hjelp med barnepass, hundelufting, maling, dekkskift, bilvask, husarbeide el.

Du kan også selge boller, vafler, ting du ikke trenger osv, eller underholde og samle inn penger på den måten. Husk bare å spørre om lov hvis du skal stå i inngangen til en butikk el.l

Ledige jobber

Takk!

Takk til alle dere som deltar på OD-dagen. Det er en viktig dag, en dag da du sammen med mange mange andre, kan være med og gjøre en forskjell og vise solidaritet med ungdom som har det vanskelig.

Les mer om årets prosjekt her

 Du kan lese mer om solidaritetsarbeidet på Nøtterøy vgs her

Publisert: 20.10.2022 Oppdatert: 16.02.2023 kl.11:17