no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Operasjon Dagsverk 2021

Torsdag 4. november går OD-dagen av stabelen. Dagen da du får anledning til å gi et dagsverk - og gjøre en forskjell. Les om aksjonen her
OD-dagen 2021 4. november
Foto: Sofie Nordvik Operasjon Dagsverk

Hva er Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk kaller vi OD-dagen. Den er i år torsdag, 4. november. På OD-dagen kan alle elever på Nøtterøy vgs, sammen med elever på mange skoler i Norge, jobbe en dag og gi lønna til et godt formål. Et dagsverk er satt til 400kr. Det er elevrådet som har ansvaret for å gjennomføre OD-dagen.

Operasjon Dagsverk er en organisasjon som jobber for å hjelpe ungdom rundt om i verden. Organisasjonen er drevet av ungdom og hjelper ungdom. Organisasjonen har gjort det siden 1964. OD finner prosjektet som skal støttes, det er ulike prosjekter hvert år. Felles for prosjektene er å støtte ungdom. Les om årets prosjekt her

Elever som går på en skole som er med på Operasjon Dagsverk får mulighet til å gi én dag av sin utdanning for å hjelpe ungdom i andre deler av verden.

Hva går pengene til i år?

Årets prosjekt er å støtte den norske organisasjonen KFUK-KFUM sitt samarbeid med YMCA. YMCA i Sør-Afrika jobber med ungdom.

Sør-Afrika er et av landene med størst forskjell på fattig og rik i hele verden. I mange år hadde Sør-Afrika det mest rasistiske styresettet i hele verden. Det ble kalt apartheid, og i 1994 ble det avviklet, men Sør-Afrika er fortsatt et urettferdig land hvor noen har bedre muligheter enn andre.

Vold er et omfattende problem i Sør-Afrika. En av utfordringene med vold kalles "giftig maskulinitet". For å få respekt og vise at du er ekte mann er det i kriminelle miljøer en kultur hvor menn er utsatt for press til å gjøre ting som ikke er “innafor”. Vokser du opp med vold, er sannsynligheten høyere for at du selv blir voldelig. Det er en ond sirkel.

Dårlig psykisk helse forstyrrer utdanning. I et samfunn preget av vold og utrygge rammer, får mange det vanskelig inni seg. Med kaotiske tanker i hodet, er det vanskelig å tenke klart, og fullføre skolegang. Når ungdom dropper ut av skolen, blir det vanskelig å skape seg en god fremtid.

Politikerne i Sør-Afrika gjør for lite for sårbar ungdom. Ungdom blir heller ikke inkludert i politikken, og får ikke påvirke samfunnet rundt seg.

Ungdom skal være med å bygge et mer rettferdig Sør-Afrika. For å få det til er det viktig for ungdom å:

1.Bli sett av gjengen

Unge gutter hjelpes til å tenke at det finnes måter å bli sett, uten å måtte være tøffest i gjengen. Vi trenger alle trygge fellesskap å ta del i. Det skapes gjennom:

-å lage møteplasser hvor ungdom kan finne fellesskap og tilhørighet
-å snakke med unge gutter om de vanskelige forventningene til hvordan "ekte menn" skal være
 
2.Bli sett på skolen

Det er lett å falle utenfor på skolen. Det jobbes med å:

-tilby støtte til ungdom som sliter med vanskelige tanker
-hjelpe til med lekser og andre ting som kan gjøre skolen litt lettere
 
3.Bli sett av verden

Sør-Afrika er et urettferdig land hvor mange ikke blir sett og hørt av politikerne. Ungdom trenger å få vite

-hvilke rettigheter de har
-hvordan de kan være med å påvirke politikk
 

 

Hvordan gjennomfører vi OD-dagen?

Målet med OD-dagen er at så mange som mulig deltar og jobber for OD.

De som ikke ønske å jobbe er på skolen 1.økt – 4.økt og gjør arbeidsoppgaver.

Alle som deltar på aksjonen får utdelt et lite ark, kalt arbeidskort. Dette kortet fylles ut av elev og arbeidsgiver (den personen du jobber hos). Når det betales får man et referansenummer som skrives på arbeidskortet. Arbeidskortet tas med til skolen og samles inn.

Hvordan skaffer jeg jobb?

Det er mange måter å skaffe seg jobb på, og du vil oppdage at mange er veldig velvillig innstilt til å gi deg jobb noen timer for å støtte en god sak.

Her er noen tips til hvordan du skaffer deg jobb

Spør i butikker, familien, venner, naboer, bekjente, sett opp en lapp eller bruk sosiale medier. Du kan for eksempel tilby hjelp i hagen, hjelp med barnepass, hundelufting, maling, husarbeide el.

Du kan også selge boller, vafler, ting du ikke trenger osv, eller underholde og samle inn penger på den måten. Husk bare å spørre om lov hvis du skal stå i inngangen til en butikk el.l

Her kan du få noen ideer og lese om hvordan du lager din egen arbeidplass ved hjelp av Spleis

Takk til alle dere som deltar på OD-dagen. Det er en viktig dag, en dag da du sammen med mange mange andre kan være med og gjøre en forskjell og vise solidaritet med ungdom som har det vanskelig.

Du kan lese mer om OD-dagen 2021 her

og om solidaritetsarbeidet på Nøtterøy vgs her

«Gjennom OD får elevene mulighet til å diskutere og reflektere rundt globale spørsmål. Norge og verden trenger ungdom som ser at utdanning gir muligheter, og at det nytter å engasjere seg for å skape en mer rettferdig verden.»

- Kunnskapsminister Guri Melby

 

Publisert: 28.09.2021 Oppdatert: 30.10.2022 kl.12:42