no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Vær raus!

Åtte klemmer om dagen hjelper for bedre psykisk helse fortalte ungdommene fra Press som er tilknyttet organisasjonen Redd Barna Ungdom. Foto: Kjersti Holm

Publisert:

12.10.2018

Oppdatert:

30.10.2022 kl.12:42

Livsmestring, medmenneskelighet og raushet stod på programmet da skolen markerte Verdensdagen for psykisk helse

Hvert år den 10.oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. Ved Nøtterøy vgs tjuvstartet vi, og markerte dagen allerede tirsdag 9.10

Temaet for årets dag var "Vær raus". Å vise raushet overfor seg selv og andre, kan bidra til en bedre psykisk helse.
I Strategiplan for videregående opplæring i Vestfold for 2017-2022, er livsmestring et av strategiområdene. Vi ønsket å markere Verdensdagen for å kunne sette fokus på psykisk helse, og samtidig ha et arrangement som bidrar til et godt skolemiljø.

Det var stor aktivitet på skolen denne dagen. Alle skolens elever ble delt i 20 grupper på tvers av klassene, slik at en kunne bli kjent med nye medelever. Alle elevene deltok på foredrag rundt årets tema.
Etter felles lunsj med pølser og frukt, deltok gruppene på ulike aktiviteter. Med teamet Vær raus i fokus, fikk elevene prøve seg på alt fra mindfullness, salsa, kurdisk folkedans og animasjon, til å lære mer om psykisk helse.

Både elever og lærere var bidragsytere, og vi hadde også besøk fra eksterne aktører.
Det ble en flott dag med mange opplevelser.


Flere grupper hadde fått i oppgave å lage fruktfat til lunsjen. Under ledelse av sanitetskvinner fra Nøtterøy, med Tulle Kamfjord i spissen ble fatene de reneste kunstverk. 


Nei, Paracet hjelper ikke mot stress og depresjon kunne Siri Abel, lærer i apotekteknikk fortelle.  - Prøv først med et glass vann mot hodepinen før du hiver deg over esken med smertestillende. Thomas Poer fra organisasjonen LEVE, (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) rørte mange med sitt foredrag, og Ann-Kristin Haug fra organisasjonen Go´nok snakket om nettopp det å være god nok, og å være raus med seg selv og andre. Representanter fra Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS fortalte om sitt arbeid og oppfordret til å være raus med klemmene - åtte om dagen er godt for helsa!


Skolen spanderte lunsj denne dagen. Flere stasjoner med pølseservering og fruktfat ble betjent av frivillige blant ansatte, sanitetskvinner og elever fra elevrådet og SMU.


Speed dating var en populær stasjon. Bli litt kjent i en fei rett og slett. 2 minutters uhøytidelig prat med en du ikke kjenner =  flere man kan hilse på i skolehverdagen, og kanskje til og med en ny venn.


Det var flere poster med dans på programmet, og det ble mye latter og humor da stive hofter og bein ble utfordret i sving, salsa og kurdisk dans. Raust med godord og skryt fra instruktørene og ingen risikerte å bli stemt ut;-)


Arrangørene hadde det travelt. Mye skulle klaffe og mange var i sving på en gang. Helsesøster Ida Bjørnstad, psykologilærer Torgeir Sveri og HO-lærer Nina Olsen var tre av de mange som løp i gangene for at alt skulle fungere. I tillegg var elever fra psykologiklassen, elevrådet, SMU samt flere frivillige i full sving slik at alt gikk på skinner gjennom dagen.


Flere organisasjoner hadde stands i gangen. Representanter fra Press, Redd Barna sin ungdomsorganisasjon, orienterte og vervet medlemmer til sitt arbeid for barns rettigheter. Helene Bisgaard og Eivind Hanche-Olsen fra Røde kors ungdom informerte bl.a om Felleskapet, et ungdomstilbud i Tønsberg.

Sissel Barkost fra NAV informerte om jobbmarkedet framover. Hvilke yrker vil forsvinne og hvilke vil merke en oppblomstring i årene som kommer.

TIPS Vestfold var representert med Tore Morten Rindsem og Marit Holter . De jobber for å nå ungdom som sliter, og kan kontaktes når det er noe en lurer på om psykisk helse, enten egen eller for å hjelpe noen andre.

Noe du vil vite mere om?

Skolehelsetjenesten Nøtterøy vgs

http://www.verdensdagen.no/

https://leve.no/

https://www.siv.no/behandlinger/tips-tidlig-intervensjon-ved-psykose

https://press.no/

https://www.rodekors.no/om-rode-kors/rode-kors-ungdom/

http://notterosanitetsforening.no/

https://www.nav.no/Forsiden

https://www.gonok.no/