no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Inspirerende om gjenvinning

Elever ser inn gjennom viduene til drivhus der det dyrkes tomater
Det var spennende å høre om hvordan helt giftfri dyrking av tomatplanter i veksthuset foregikk. Foto: Sissel Flo Nilsen

Publisert:

24.04.2019

Oppdatert:

30.01.2023 kl.15:43

Elever på naturbruk fikk i dag en 2 timers omvisning på Den magiske fabrikken som startet med møkk og endte med diskusjon om mobiltelefoner.

Kumøkk fra en rekke gårder, blant annet Melsom, er den ene og matavfall fra husholdninger den andre av de to råvarene som kommer inn til Den magiske fabrikken.
Disse to blandes og separeres igjen, slik at det tørre går en vei og det våte en annen. Etter å ha fjernet bakterier ved å varme opp den våte blandingen, kan den brukes til gjødsel som plantene lettere kan nyttiggjøre seg av, enn om husdyrgjødselet ble spredt direkte ut på jordene. En annen gevinst er at denne gjødsla ikke lukter så vondt.

Miljøvennlig biogass

Hovedproduktet som kommer ut fra dette anlegget er likevel biogass. Busser i fylket vårt går på dette fornybare drivstoffet. Elevene ble facinert over at selv om disse bussene slipper ut Co2 når de kjører rundt, blir det ikke like ille som bensin, fordi dette er Co2 som likevel hadde blitt sluppet ut i atmosfæren. Oljen vi pumper opp fra havet, derimot er ikke i et naturlig kretsløp. Derfor gir dette et dårligere regnskap mht. drivhuseffekten.

Enslige bananer

Vi fikk smake på boller og kaker som var en dag gamle. Vi fikk også smake på enslige bananer, dette fenomenet fra dagligvarebutikker som gjør at folk aldri velger seg en banan, men klaser. Da blir de enslige bananene liggende igjen og i verste fall kastet. Vi erfarte at både boller og enslige bananer smaker kjempegodt.

Veksthus med såpebobler

Da vi besøkte anlegget i dag, holdt de på å plante ut tomatplanter i veksthuset. Disse blir gjødslet med gjødsel fra anlegget, det tilføres Co2 som plantene er glad i, meitemark krabber rundt i jorda, humler tar seg av pollineringen og snylteveps tar seg av eventuelle skadedyr. Disse tomatene vil aldri være i nærheten av noe form for gift. Og hvis solen blir for sterk, lager de overskyet vær ved å fylle de doble veggene med såpeskum. Dette går i et kretsløp inni veggene, uten å forurense, selvfølgelig.

Mobiltelefoners korte liv

Det hele avsluttet med diskusjoner rundt hva vi som forbrukere kan gjøre for å leve mer bærekraftig. Bruk og kast-mentaliteten rundt mobiltelefonen var ett eksempel som engasjerte. Elevene hadde mange gode ideer rundt hvordan man kunne beholde mobilen sin lengst mulig.

Til høsten skal et kunnskaps- og opplevelsessenter stå klart. Det var deler av dette vi fikk ta del i. Elevene våre skal også komme med tilbakemeldinger og råd om hvordan omvisningene for vg1-elever som starter opp til høsten, skal være.

LogoenAvfall blir løftet av grabElever ser på grab som løfter avfallKoketankerElevene får forklaring utenfor veksthusetElever titter inn i drivhusetJente ser inn i drivhusetTomatplanter i drivhusetElever i besøkssenteret.Skum mot blå himmelBoller og bananer som er en dag gamle.Skum i veggenBambuskopperveksthusetgjødseltanker