no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Medier og kommunikasjon

Elever filmer i gangen på skolen

Er medier og kommunikasjon noe for deg?

Du lærer

  • fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
  • om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
  • å utforme budskap, uttrykk og layout
  • bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
  • å videreutvikle din digitale kompetanse
  • teoretiske fag

Du bør være

  • kreativ og nysgjerrig
  • interessert i å lære om kommunikasjon og mediebruk
  • interessert i å formidle gjennom bilder, film, lyd og ord
  • opptatt av informasjonsteknologi og digitale medier

Du oppnår

  • studiekompetanse og kan ta høyere utdanning
Hvis du tar høyere utdanning, kan du blant annet bli
  • journalist, tekstforfatter eller innholdsprodusent
  • webdesigner, interaksjonsdesigner eller spilldesigner
  • lydtekniker, lyd- eller filmprodusent
  • kommunikasjonsrådgiver eller medie- og samfunnskonsulent
    Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Arbeidssteder kan være
  • aviser eller magasiner
  • reklamebyråer eller kommunikasjonsbyråer
  • produksjonsselskap eller mediebedrifter
  • offentlige bedrifter
Beskrivelsen er hentet fra vilbli.no

Dine mål og muligheter

Hvis du er interessert i foto, film, grafisk design, lyd og tekst og liker å jobbe praktisk, kan Medier og kommunikasjon være den riktige veien å gå for å oppnå generell studiekompetanse etter 3 år.

Dette utdanningsprogrammet er den kreative veien til studier og karriere. Å beherske kommunikasjon gir fortrinn. Du legger grunnlaget for en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet, for eksempel innenfor design, medier, markedsføring. Ja, det å kunne kommunisere på en god måte vil være nyttig samme hva du velger å bli.

Dette lærer du

I timene jobber du praktisk og teoretisk med tekst, film, foto, lyd, grafisk design og sosiale medier. Det innebærer opplæring i bruk av utstyr og Adobe-programmer. Kanskje er du selv din egen redaktør og publiserer tekst og bilder i sosiale medier eller driver din egen podcastkanal. På MK lærer du om etikk og regler som gjelder for publisering.

Fag- og timefordeling

 

Fellesfag
Vg1 Vg2 Vg3
Norsk 4 Norsk 4 Norsk 6
Kroppsøving 2 Kroppsøving 2 Kroppsøving 2
Matematikk 5 Matematikk 3 Historie 4
Tysk 4 Tysk 4 Religion 3
Engelsk 5  Historie 2  
Naturfag 5  Geografi 2   
  Samfunnsfag 3   
    Tysk  5*
Sum 25 timer Sum 20 timer Sum 15 timer

 

Programfag
Vg1 Vg2 Vg3
Mediesamfunnet 5 Mediesamfunnet 5 Mediesamfunnet 5
Medieuttrykk 5 Medieuttrykk 5 Medieuttrykk 5
  MK-valgfag 5 MK-valgfag 5
    MK-valgfag 5*
Sum 5 timer Sum 10 timer Sum 15 timer*

* Elever som ikke har hatt 2. fremmedspråk på ungdomsskolen, må ha 5 timer tysk i vg3.

 

Programfagene du møter

Alle tre årene skal du ha to mediefag.

Mediesamfunnet

I Mediesamfunnet vil du lære om journalistikk, informasjonsarbeid, reklame og underholdning og om etiske normer og regler som gjelder i medieverdenen. Du lærer hvordan du kan lage de gode historiene.

Du lærer om ytringsfrihet, fake news, hvordan vi blir påvirket og hvordan vi bruker og produserer for sosiale medier. Du lærer å være kritisk.
Du lærer også om journalistikk og hva som er en god tekst.

Medieuttrykk

I faget Medieuttrykk lærer du gjennom praktisk jobbing. Du får designe apper, websider, plakater og magasiner. Du lager film, radioreklame, podcast og tar bilder i studio.

De gode idéene får du i samarbeid med andre.
Vi bruker profesjonelt utstyr i profesjonelle lokaler,
og all produksjon gjøres i Adobe Creative Cloud.


Valgfagene du møter

På Vg2 og Vg3 skal du velge blant ulike medie-valgfag. Hvilke valgfag vi tilbyr, kan variere.

Bilde

Har du noen ganger sett et bilde eller en film hvor du legger merke til at noe ikke er bra, men kan ikke helt si hva det er.. Eller du er helt henrykt over den siste filmen du har sett, men kan ikke sette ord på det (annet enn "dødsbra!"). I bildefaget vil du lære om fortellerteknikker og virkemidler slik at du også er i stand til å produsere noe med wowfaktor.

Bildefaget handler om både stillbilder og film. Du lærer å bruke fortellerteknikker og virkemidler til å formidle en historie, en følelse, en hendelse. For eksempel hva slags farger, lyssetting, komposisjon og bevegelse skal jeg bruke for å formidle en skrekkhistorie eller en romantisk fortelling? Hvordan klipper jeg historien sammen så den ikke blir kjedelig? Hvordan tar jeg fine motebilder? Hvordan skal jeg ta bilder som blir lagt merke til?

Vi har tre flotte studioer med avansert lysutstyr for både foto og film. Adobe Photoshop og Premiere er programmene vi bruker til redigering.

Liker du å fotografere eller filme? Da er dette avgjort valgfaget for deg. Læreplan.

Grafisk design

Grafisk design handler om å lage visuelle uttrykk. Du ser på en app eller en nettside på mobilen. Du ser en plakat på bussen. Du ser forsiden på alle magasinene på Narvesen. Du ser en annonse på bussen, i en avis, et magasin eller på mobilen. Du ser et spill-, cd- eller blueraycover på Platekompaniet. Du ser masse innpakkede dingser på Spaceworld eller Kicks. Du åpner en yoghurt, en jus eller en sjokolade. Du ser en festivalplakat på en vegg. Du leser en brosjyre, løpeseddel, visittkort eller folder. Du ser verdens kuleste intro til en film… Grafisk design er altså alt som har med utforming av visuelle uttrykk å gjøre og hvordan vi bruker tekst kombinert med bilder, symboler og farger for å formidle, illustrere og forsterke et budskap (for informasjon eller salg).

384518464_1004260270900769_9021922337525337177_n.jpg
Vil du lære mer om dette? Da vil du få lære en hel masse om skrift og fonter (typografi), farger og bilder, stiler og trender, virkemidler og virkninger, webdesign, iPad-design, motion graphics. Verktøyene er hue ditt, skisseblokk, fargesirkel, tegnebrett, Adobe Creative suite (Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, Dreamweaver, Bridge mm.), Microsoft Office, Notisblokk pluss pluss pluss. 

Liker du å være kreativ? Da kan dette være faget for deg! Læreplan.

Mediespesialisering

Dette valgfaget kan du bare velge i Vg3. Her skal du fordype deg videre i ett av valgfagene du hadde i Vg2. Det betyr at hvis du for eksempel valgte bilde i Vg2, må du fordype deg i bilde hvis du velger mediespesialisering i Vg3. I dette faget kan du jobbe kreativt og fordype deg i det du er mest interessert i. Læreplan.

Slik jobber vi

De to obligatoriske programfagene er litt forskjellige. Mediesamfunnet er mer teoretisk enn Medieproduksjon, som i hovedsak er et praktisk fag. Teoriundervisningen foregår som regel kombinert med en praktisk oppgave. Det kan for eksempel være å lage en film, ta bilder, lage en plakat, produsere kampanjer eller nyheter på sosiale medier. Vi gjør opptak i skolens store studio eller på location. Ferdiggjøringen skjer i Adobe-programmene på PC-er i klasserommet.

Se mer informasjon på Vilbli.no 

Her finner du læreplaner.

Styrket norsk i stedet for et programfag

Ønsker du å erstatte et programfag med mer norskopplæring? Tilbudet er for deg som har minoritetsspråklig bakgrunn og tar studieforberedende (inkludert IDR, KDA, MK og MDD, på Vg2 eller Vg3). Tilbudet er for elever på alle skolene i fylket. Undervisningen foregår derfor digitalt to ettermiddager i uken. Elevene møtes i tillegg noen dager i løpet av året (noen lørdager eller enkeltdager i høst- eller vinterferie). Du får ikke karakter, men deltatt. Du trenger ikke å ha rett til særskilt språkopplæring og din botid i Norge har ingen betydning. Tilbudet gjelder ikke for påbyggselever.

Se mer informasjon på Vestfold fylke sine sider

Filmer

 

Medier og kommunikasjon starter ved 2:20 i filmen nedenfor.

Publisert: 15.06.2020 Oppdatert: 01.02.2024 kl.14:58

Portrett av Markus Stuestøl Markus Stuestøl
Avdelingsleder salg, service og reiseliv, medier og kommunikasjon og studiespesialisering med toppidrett hest