no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Kulturutveksling med Tyskland

En gruppe elever ute
Foto: Inger Johanne Fjeldseth Klausen og Sopie Maria Emmert

Publisert:

02.03.2023

Oppdatert:

08.03.2023 kl.12:57

Skolen har, etter en grundig søknadsprosess, vært så heldig å få midler fra Erasmus+ Mobilitet for å gjennomføre kulturutveksling med elever i Tyskland. Nylig gjennomførte vi vår første reise.

Erasmus+ har som et hovedformål å være et fredsbevarende program, og skape gjensidig forståelse for levesett og kultur mellom landene i EØS-området. På sidene til Erasmus+ Mobilitet, kan vi lese: «Elevmobilitet gjør det mulig å sende elever på et læringsopphold i et annet land. Elevmobilitet skal blant annet bidra til å fremme verdien av mangfold og inkludering, toleranse og medborgerskap og gir samtidig mulighet til å lære sammen med elever i andre land.»

Til Tyskland

I uka før vinterferien reiste en gruppe tyskelever fra skolen vår til Harksheide utenfor Hamburg. Skolen vi samarbeider med der, heter Gemeinschaftsschule Harksheide. Vel framme på skolen i Tyskland, møtte våre elever og lærere hver sin tyske vertsfamilie som de skulle bo hos hele uka.

Dagene gikk i stor grad med til at elevene skulle få oppleve den tyske hverdagen. På skolen vekslet elevene mellom å følge verten sine skoletimer og å jobbe i sin egen gruppe med et prosjektarbeid i regi av Erasmus+.

Det ble også tid til sightseeing i Hamburg. Der besøkte de en sjokoladefabrikk, Elbphilharmonien, shoppingsentre og fikk oppleve arkitektur og kulturbygninger blant annet i havneområdet.

Alle var i utgangspunktet spente på hvordan det skulle bli å bo sammen med en tysk familie. Det at  de hadde fått tildelt og fått vite litt om vertsfamilien sin på forhånd, hjalp kanskje litt. De fleste syntes de hadde lært mye om den tyske hverdagskulturen, skolesystemet og det sosiale samspillet under oppholdet. Da vi spurte noen av elevene hvilke tanker de hadde om reisen, fikk vi ulike svar.

«Familien jeg bodde hos var veldig lik den jeg har hjemme, så jeg skulle gjerne vært der en uke til.»

«Jeg lærte nye tyske ord, men de snakket veldig fort, så det var litt vanskelig å henge med på hva de sa.»

«Det beste med turen var å være i Hamburg og å få besøke en sjokoladefabrikk.»

Besøk fra Tyskland

I uka etter vinterferien, kom det tyske vertskapet på besøk til oss. De har fått oppleve å bo hos sine nye norske venner og delta i skolehverdagen i tillegg til å jobbe med egne prosjekter. Utflukten vi tilbød, var til Oslo. Her fikk de en omvisning i operaen og en tur opp til toppen av skibakken i Holmenkollen.

Bilder

Jente ute foran stor murbygningElven Elbe med bygninger på hver sideStor kakaobønnekvern med dame som forklarer hvordan den virkerSjokoladeplater i kjøleskapMannlig elev lager sjokoladeplateTyske og norske elever i gruppe i en trapp på en skoleEn gruppe elever på taket av Operaen i OsloEn gruppe elever foran bygningene til Melsom videregående skoleEn gruppe smilende ungdommer, ute.Inne i sjokoladebutikk på sjokoladefabrikkEn gruppe elever poserer med hver sin selvlagde sjokoladeplate foran en gul vegg inne på en sjokoladefabrikkEn gruppe tyske elever og lærere på toppen av HolmenkollbakkenTo smilende jenter foran politistasjon i rød murstein i HamburgEn gruppe elever og lærere ute på bussholdeplass Ryggene til elever som går gjennom en tunnel under elven Elbe i Hamburg.Fire ungdommer poserer med sjokolade inneFire smilende ungdommer bærer en ungdomUtsikt over elva Elbe med bygninger rundt