no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Landslagstrener til toppidrett hest

Solveig Fotland Newermann sitter på hesten sin. Hun smiler.
Vår nye trener og StallT sin nye daglige leder, Solveig Fotland Newermann Foto: Sissel Flo Nilsen

Av:

Sissel Flo Nilsen

Publisert:

10.12.2021

Oppdatert:

30.01.2023 kl.12:20

Hils på vår nye sprangtrener, Solveig Fotland Newermann. Hun startet hos oss i august og trener vg1-elevene i sprang. I tillegg jobber hun som daglig leder hos vår samarbeidspartner StallT, som drifter rideanlegget vårt.

Landslagstrener

Solveig er landslagstrener for både Ponni- og Childrenklassen i NRYF sammen med Tom Vidar Gjeldnes. Som en av rytterne i NRYF sin satsningsgruppe, fikk hun nylig delta på en rytter/trener-clinic med den internasjonalt kjente, nederlandske rytteren Jeroen Dubbeldam.

Clinic med Jeroen Dubbeldam

Jeroen Dubbeldam snakker til Solveig som sitter på en hest i ridehallen
Jeroen Dubbeldam var en engasjert lærer som hadde mye å lære bort til både de som satt i sadelen og salen .

Clinic er et slags foredrag, der noen forteller om sin måte å trene på og samtidig underviser ryttere i aktivitet. Forskjellen på vanlig undervisning og en Clinic er at det hele skjer foran et publikum. Det blir altså en slags workshop med publikum, der alle kan lære av foredragsholderen og de tilbakemeldingene han gir til rytterne.

Solveig synes det var fantastisk og inspirerende å få oppleve å ha ham her på Melsom.

-Jeg har fått nye verktøy å jobbe med, opplevd mestring og mye motivasjon. Vi lærte spesielt om det grunnleggende. Det er de enkle grepene som skal på plass for at ekvipasjen skal fungere godt sammen.

-Jeg kommer for eksempel til å jobbe mye med galoppen i hjørnene. Her var det mye nytt å lære og noe av filosofien til Dubbeldam er at rytteren må legge merke til, og jobbe med hver enkelt hest sin naturlige balanse, med nitid trening og mye tålmodighet.

Skolens toppidrettselever satt som publikum under clinicen. Solveig kommer til å diskutere med elevene hva de har lært, og repetere sammen med dem både i teoritimene og i treningen fremover.

Egne hester med gode resultater

Hun konkurrerer selv med flere hester og starter klasser opp til og med 1.60. Hun deltar på mange stevner gjennom året, både internasjonale, nasjonale, regionale og lokale.

-Jeg rir to hester som er på 1.50 - 1.60 nivå og min egen Ballerina har debutert i 1.60 på CSI3*. I tillegg har jeg 4 unge hester som følger sin utviklingsskala.

Solveig hopper over hinder med hesten sin, Quinta
Solveig med unghesten Quinta rir stevne i en av skolens ridehaller.

Sist helg vant hun 1.40, Jule-grand prix i Grimstad med Ballerina. -Det var en fantastisk måte å avslutte sesongen på, sier Solveig som også er fornøyd med resultatene til unghestene sine denne helgen.