no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Økologisk landbruk på timeplanen for voksenagronomene

Studenter foran et stabbur på Kjær gård
Foto: Kai-Rune Tollefsen

Av:

Kai-Rune Tollefsen

Publisert:

10.05.2022

Oppdatert:

15.06.2022 kl.09:40

En lørdag i mai besøkte voksenagronomene flere gårder i fylket for å lære mer om økologisk landbruk.

Kjær gartneri

Dagen begynte på Kjær gartneri hvor deltakerne fikk lære om økologisk agurk- og  tomatproduksjon som produseres i et 6 mål stort drivhus. Produksjonen er krevende, og Kjær gartneri er det eneste i Norge som klarer å dyrke Cherrytomater i jord i stor skala.  På gartneriet produseres også økologiske grønnsaker og egg som selges i gårdsbutikken. Til lunsj ble det servert hjemmelaget tomatsuppe på egne smaksrike tomater.

Tufte gård

Deretter gikk turen til Tufte gård. Gården produserer like mye, og ofte mer, enn en konvensjonell drevet gård, selv om driften er heløkologisk. Gården ligger helt i toppsjiktet blant økologiske melkebønder, som skyldes at kuene får høykvalitets, egendyrka økologisk for.

Sverdstad gård

Siste program på agendaen var besøk på den bynære gården Sverdstad i Sandefjord. Her møtte vi bonde Asbjørn Lavoll som tok oss med på en vandring blant kyr og ut i åker og eng. Alt her produseres økologisk. På gården er det er et Inn på tunet-tilbud, for ungdomskoleelever som trenger et praktisk gårdsmiljø å forholde seg til. Sverstad gård er også en andelsgård.  Dette går ut på at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon for ett år av gangen, og deler derved risiko for årsvariasjoner i avlingene. På Sverdstad  får andelshaverne fersk og kortreist mat med høy kvalitet.

Bildegalleri

Kyr.jpg

tomat anne-tine hoel.jpg
Foto: Anne-Tine Hoel

Veksthus.jpg