no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Oktoberfest

Mann og kvinne biter i hver sin Brezel
Simon og Sophie disket opp med tradisjonelle tyske godbiter Foto: Sissel Flo Nilsen

Publisert:

11.11.2021

Oppdatert:

30.01.2023 kl.12:36

Den 27. oktober, ble det holdt Oktoberfest for alle tyskelevene. De hadde selv pyntet klasserommet med bayerske farger, laget program og forberedt ulike innslag. Og alt foregikk på tysk, -selvfølgelig!

Tysklærerne Sophie og Simon disket opp med kake, sauerkraut, wurst og Brezeln. Noen elever sto for presentasjon av hva oktoberfesten er, andre for pynting, noen hadde laget Kahoot og noen hadde øvd inn en dans og holdt et minikurs for de andre.

Nedenfor kan du lese artikkelen som Vilde, Eirin, Tonje og Alva i 2ST har skrevet om den etterhvert internasjonalt kjente bayerske tradisjonen:

Oktoberfest 

Bakgrunnen til Oktoberfest 

Oktober-fest ble for første gang arrangert i 1810. Det var til ære for bryllupet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Der ble det arrangert hesteløp og andre fornøyelser og det ble skjenket god øl. Dette slo godt an og ble en årlig ting. Den dag i dag er det en av de største folkefestene i verden.  

Oktoberfesten pågår i 16 dager før første søndag i oktober. Dette skjer på et område som heter Theresienwiese i München, Bayerns hovedstad. Denne plassen er oppkalt etter prinsesse Therese. På festen har de en egen type øl. Det er en smaksrik og alkoholsterk øl, som produseres på lokale bryggerier. Serveringen av ølet skjer i store telt som kan romme
3-10 000 mennesker og tar inntil to måneder og sette opp.  

I dag feires Oktoberfest ikke bare i Tyskland, men også i land som USA og Canada, som er land med en stor andel tyske immigranter. 

Mat og drikke 

På de store festivalene er det som regel øl som serveres, og da kan du kjøpe «die Mass Bier» (1 liter øl). Du finner også de tradisjonelle Oktoberfest-spesialitetene som har noe for enhver smak, fra solide kjøttretter til søte delikatesser. Bratwurst (svinekjøttpølser) finner du overalt på Oktoberfest, og det serveres sammen med «Sauerkaut» (en type surkål). Andre klassikere er «das Hendl» (stekt kylling), «Wurstsalat» (pølsesalat), «Paradiesapfel» (karamellisert eple), «Brezeln» (saltkringle), «der Knödel» (en type raspeball lagt av poteter) og «das Lebkuchenherz» (et bakt hjerte som smaker Jul). 

Tradisjonelle tyske klær 

«Bayrische traditionelle Trachten» er tradisjonelle bayerske klesplagg. Kjolene kan ligne på norsk bunad, også kalt «Dirndl». Kjolen er ofte kort, men må gå over kneet med stramt livstykke av ofte blomstrete eller mørkt stoff. Tradisjonelt har kjolen blitt brukt med en hvit bluse under med korte puffermer, som tradisjonelt blir båret av kvinner og jenter fra Bayern, Sør-Tirol, Østerrike og Liechtenstein. Ordet «Dirndl» betyr jente i sørtyske dialekter. 

Festen  

Festens kick-off tar plass inne i det eldste øl-teltet, “Schottenhamel”, når Müchens borgermester starter med en tale og deretter roper “Ozapft is!” (Nå kan det tappes øl!) Han slår/banker på en tappekran på ølfatet med en hammer, noe som signaliserer at alle kan begynne å drikke. Dagen etter samles alle til den store paraden kl. 10, som går gjennom München sentrum. Tivoliene er en integrert del av den totale feiringen. I tillegg til spennende berg-og-dal-baner, tømmerkanaler, og et pariserhjul “Riesenrad”, arrangeres det også et loppemarked, gateartister og band. Oktoberfest er en familiedag hvor familiene drar til München for å ha det moro sammen. I de siste årene har festen blitt såpass stor med så mange mennesker, at mange heller arrangerer Oktoberfest i hjembyen sin.  

Bilder fra festen

Fugleperspektiv av elever ved bord som sjekker mobilene for svar på quizElever som danser tysk dansElevene sitter ved bordene og spiller Kahoot med Oktoberfest som temaBratwurst og Brezel på tallerkenOktoberfestvimpler med elever uskarpt i bakgrunnenOktoberfestlenke med elever uskarpt i bakgrunnenOktoberfestplakat på dørMeny med elev uskarp i bakgrunnen