no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Travel tid i landbruket

Elevene står på nyslått jorde og ser på landbruksmaskinene
Melsombonde Bjørn Dybo Breivik forklarer hvordan maskinene fungerer og hvordan høsteprosessen foregår. Foto: Helle Marie Johannessen

Publisert:

29.05.2020

Oppdatert:

30.01.2023 kl.14:01

Våren er her og vg3 landbruk-klassen har de to siste dagene vært med på mye av det som har foregått både på jordene og i fjøset her på Melsom.

-Det har vært mye å være med på, og veldig god læring og viktig praksiserfaring å ta med seg disse siste skoledagene før sommerferien, sier lærer Helle Marie Johannessen.

I sauefjøset

I vinter ble skolens nye sauefjøs ferdigstilt og en fin flokk kommende søyer kunne flytte inn. Lammingen har gått fint og nå løper de små rundt i gresset sammen med mødrene sine og nyter de fine vårdagene før de skal av gårde på sommerbeite.

Elever veier lam i et sauefjøs

Radrensing av mais

Maisen ble sådd tidligere i vår. Den er godt i gang med spiring, så nå er det tid for radrensing. Dette gjøres i stedet for å bruke sprøytemidler, for å bekjempe ugress i maisåkeren.

Elever ser på radrenseren jobbe på maisjordet

To bilder av maisspirer på et jorde. Ett før radrenseren har kjørt og ett etter.

Førsteslåtten

Den største jobben disse to dagene har vært å delta på førsteslåtten på Melsom. Det ble kjørt med topp moderne, nytt, og stort utstyr, som gjør at høstinga kan skje raskt og til ideelt tidspunkt. Elevene fikk presentert alt av maskiner som var i bruk, og en innføring i hvordan høstelaget har organisert seg.

Slåmaskin og elever på et jorde
Dagen etter høstinga ble gresset fraktet inn fra jordet og til plansiloene ved fjøset, ved hjelp av en stor rive, selvgående finsnitter og store hengere:

Traktor med rive på jordet

Elever ser på at den selvgående finsnitteren slenger gress oppi hengeren.

Elever ser på at traktor tømmer gresset i stakk

Plansiloen

Å delta på slåtten er ikke gjort innenfor en normal skoledag, så elevene måtte tilbake om kvelden for å sluttføre arbeidet med å pakke inn plansiloen. Da ble gresstakken dekt med flere lag plast, for å gjøre det så lufttett som mulig, før det ble lagt nett over for å beskytte mot fugler. Til slutt ble det lagt dekksider på toppen for å holde alt godt på plass.

Elever legger plat på plansiloen

Elever legger ett lag til med plast over plansiloen

Elever legger netting over plasten på plansiloen

elever legger dekk på toppen av nettingen på plansiloen for å holde alle lagene på plass

Bilde av ferdig plansilo

-I herlig vær og godt selskap gikk jobben som en lek. For en trivelig, arbeidsvillig og flink gjeng! Lærer Helle Johannessen er mektig stolt av elevene sine.