no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Med UB Pote til NM

Tre jenter inne
Foto: Øivind Bratli

Av:

Øivind Bratli

Publisert:

04.02.2018

Oppdatert:

05.06.2023 kl.12:13

Bare det å komme til NM er en seier i seg selv!

Slik oppsummerer de tre kompanjongene i Pote Hundeutstyr deltagelsen i årets NM for ungdomsbedrifter. Fra venstre Miriam Skjeggestad, Katrine Birkelund og Sandra B. Robertsen.

Pote kvalifiserte seg til NM gjennom å bli kåret til Beste yrkesfaglige ungdomsbedrift for Vestfold på fylkesmessen tidligere i år.
Der rasket de også med seg en førstepris for Beste utstilling, fire andrepriser for markedsføring, salg og servise, regnskap og beste UB i Vestfold. I tillegg var bedriften nominert i kategoriene Beste reklamefilm og Beste inkluderende arbeidsliv (IA).

I NM er konkurransen hard, og bedriften som har spesialisert seg på håndlaget hundeutstyr, ble uten priser denne gang. Men jentene gikk til topps i UB-kampen. En uhøytidelig kappestrid blant NM-utstillerne.  I UB-kampen inngikk diverse øvelser og aktiviteter (lage papirfly, sprekke ballonger, kaste ping pong-baller i en hatt etc.) som krevde kreativitet, rådsnarhet, presisjon og vinnervilje.

Miriam Skjeggerød og Katrine Birkeland på Pote-standen under NM. Bildet til høyre viser vinnerne av UB-kampen: Miriam Skjeggerød, Sandra B. Robertsen og Katrine Birkeland.

Nå er det slutt for virksomheten, den skal avvikles slik reglene er for ungdomsbedrifter. Men vil Pote Hundeutstyr leve videre som en ordinær bedrift? Det er ikke endelig avgjort, men Sandra har litt lyst til å fortsette.

At Katrine, Miriam og Sandra ble gründerspirer beror, ifølge dem selv, på en tilfeldighet. Da de måtte velge seg et valgfag var «Entreprenørskap og bedriftsutvikling» eneste alternativet som de kunne tenke seg å jobbe med. Om de kommer til å gjøre bruk av gründerkompetansen sin senere i arbeidslivet er de usikre på.

Men vi vet jo hva som skal til; hvordan det er å etablere et bedrift, og vi har fått godt innblikk i alle formaliteter og alt papirarbeid som kreves. Det er slitsomt og mye jobbing. En positiv kunnskap som vi tar med oss er alle støtteordninger og etableringshjelp som gründere kan nyte godt av. Og så har vi lært samarbeid, kommunikasjon og tålmodighet.

De legger heller ikke skjul på at det er blitt kranglet friskt i bedriftsledelsen.  - Spesielt når man er sliten og lei, og man føler at noen bidrar mer enn andre, utdyper Katrine. De bedriftsinterne meningsutvekslingene har tydeligvis ikke vært verre enn at vennskapet er bevart.

Alle produktene våre har vi laget selv, og mange som var innom standen vår på NM var svært overrasket over det. Dersom vi skulle gått i gang med dette faget på nytt, ville vi nok ha valgt et annet produkt. Vært mer kyniske og tenkt målgruppe for å selge mer og tjene mer penger. Men «Entreprenørskap og bedriftsutvikling» har vært et motiverende fag med praktisk innhold, og det vi har oppnådd med Pote er veldig ok å ha på CV’en, fastslår gründerne. De har fått bra med tilbakemeldinger om at den suksessen de har hatt, er lagt merke til.