Først ute var Sørøst politidistrikt som informerte om ungdom, nettvett og rus.
Renate Haugom fra Evidastiftelsen, fortalte siden sin sterke, personlige historie om sin lillesøster som nesten ble drept av en sjåfør som kjørte i ruspåvirket tilstand.
Det var helt stille i rommet under hele foredraget. -Når vi får se bilder og høre en så sterk historie, går det inn på deg, sier Anastasia Møyland i 3MKST. Når man tar lappen, lærer man reglene, men i dag har vi fått se eksempler på hvor galt det kan gå i trafikken. Det ga et sterkt inntrykk. Jeg synes det er skummelt å tenke på at selv om for eksempel jeg gjør det jeg har lært på kjøreskolen og følger reglene, så fins det ingen garanti for at andre gjør det samme. Man kan bli drept av en fyllekjører.
Terje Refsnes fra Sørlandet førstehjelpsundervisning holdt foredrag om førstehjelp i trafikken. Han viste flere tankevekkende filmer og kom med illustrerende eksempler og historier rundt viktigheten av bilbeltebruk, fartsgrenser og hvor galt det kan gå hvis man er uoppmerksom mens man kjører bil.
-Det er i det hele tatt veldig bra å ha en sånn dag hvor vi også lærer om hvordan vi skal handle hvis vi kommer ut for en ulykke, fortsetter Anastasia. -Man blir jo stressa i en sånn situasjon, så foredraget til Terje Refsnes var veldig lærerikt.
Sist ute i dag var Amnesty International med sitt foredrag «Nei er et nei». Dette handlet om retten til å bestemme over egen kropp og at det ikke er offeret det skal fokuseres på, men gjerningspersonen. Et lite, men veldig illustrerende poeng ble vist ved en animasjonsfilm hvor vi skjønte hvor vilt det er å tvinge en person som ikke vil ha te, til å drikke en kopp te. Akkurat like vilt er det å tvinge noen til å ha sex med seg hvis de ikke vil.