- Får jeg se på øynene dine, Luna? spør Malene Kringlebotten mykt.
Labradoodlen Luna (5) ser opp på vg2-eleven og klynker litt, der hun står på undersøkelsesbordet i dyrefagsavdelingen.
Malene skal sjekke Lunas øyne, ører og tenner, i tillegg til lymfeknuter og poter. Til slutt skal Luna få renset et bittsår hun har i høyre flanke.
Vg2-elevene ved dyrefagsavdelingen har for tiden sykdomslære, og jobber praktisk med dyr. Alt arbeidet veiledes og oversees av lektor Iselin Tidemann Hegna, som også er veterinær.
Får jobbe selvstendig
De som søker seg til naturbrukslinjen på Melsom, kan velge dyrefag som fordypningsfag på vg1. Etter det første året går elevene videre til vg2 heste- og dyrefag. Der får de bred kunnskap om, og erfaring i å ta seg av smådyr som hunder og katter, kaniner og marsvin.
- Her har vi fine lokaler. Det er kjempebra med så mange rom og mye utstyr, synes elevene Hanna Malene Gulestøl og Line Anette Jahr Djupvik.
Her finnes det 6 undersøkelsesrom elevene kan bruke. I tillegg har avdelingen habitater med en rekke smådyr, og store akvarietanker.
- I dyrefagsavdelingen får vi jobbe selvstendig med stor frihet, og det er jo sånn man lærer.
Avdelingen skal få reptiler, men de er ikke kommet ennå. Edderkopper og fugler står også på planen. Elevene har allerede vært på skolebesøk hos en mann som eide 30 slanger.
– Jeg var skeptisk, men det var ganske kult å holde på en slange, innrømmer Hanna Malene.
To labber på skuldrene
Huskyen Loke har masse energi, og nye mennesker møtes med to labber på skuldrene. Og nettopp forlabbene med liggesår er en av utfordringene Loke har.
- Loke har kronisk fortykket hud, og det tilsvarer menneskelige træler, forklarer Iselin, som bestemt advarer mot å operere bort disse.
- De vil ofte ikke gro etter operasjon, og effekten er rent kosmetisk.
Kongepuddelen Dennis har utfordringer med et øre. Det klør og når elevene tar på det, vrir han på hodet og viser at det gjør vondt. Elevene har alt tatt prøver fra øret, og når elevene ser på disse i mikroskopet senere, vil de se om han har en øreinfeksjon.
- Når jeg kjenner i øret, så er det litt varmt. Det kan også være tegn på en infeksjon, sier Iselin, som bøyer seg ned og lukter inn i øret. Konklusjonen er at det lukter intenst av ørevoks. Prøven vil fortelle mer.
Operasjoner og alpakkahjerte
- Vi har også vært med på operasjoner, blant annet på kaninen her, Odd Mostafa, og vi har sett på sterilisering av katt og slakting, forteller Hanna Malene.
I fjor var det mer teori, men i år er det mye praksis.
- Vi har sett på hjertet til en alpakka, hvor vi måtte finne sykdommen, og på Halloween fikk alle hver sine griseinnvoller som vi skulle undersøke, ler hun.
Elevene kan gå ut i lære etter to år på Melsom, men Hanna Malene og Line Anette har tenkt å gå påbygg for å få studiekompetanse. Elevene har som mål å bli henholdsvis hundepoliti og veterinær, og da vil de ha bruk for sykdomslære og dyrestell. De er også veldig fornøyde med å lære om trening og atferd av etolog Anna Bjurgård Compton.
- Dyrekompetansen er gull å ha for å stelle for egne dyr! slår de fast.
Også lærer Iselin synes undervisningen har endret seg veldig etter at Melsom åpnet dyrefagavdelingen.
- Vi har mange undersøkelsesrom, så undervisningen blir praktisk, og elevene tar prøver og gjør selv vurderinger av dyrene. Det er blitt noe helt annet!
Bilder





LABORATORIUM: Malene Kringlebotten dypper hundenes øreprøver i fiksering, deretter rød og blå farge. Fagene fester seg til ulike celler, og senere kan elevene se på prøvene i mikroskop og finne ut hva slags øreproblemer hundene kan ha.


