no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Grunnsteinsgrube for nye Horten VGS

Grunnsteinsgruben innkapslet i glass ligger nå i gulvet der Skoletorget vil være i den nye skolen, og ble innviet høytidelig fredag 25.05.2018. Foto: Henrik O. Jensen

Av:

Henrik O. Jensen

Publisert:

28.05.2018

Oppdatert:

18.08.2020 kl.14:32

Elev på TIP Henrik O. Jensen har skrevet om oppdraget de fikk av Veidekke om å lage grunnsteinsgruben til Nye Horten vgs. Det ble en spesiell opplevelse.

Høsten 2017 ble TIP (Teknologi og industriproduksjon) kontaktet av Veidekke om elevene på TIP hadde lyst til å bli med å lage gruben til grunnsteinen på nye Horten Videregående Skole. 

Det takket vi ja til, med tanke på at elevene har godt av litt variasjon i hverdagen samtidig som de lærer noe. Sånn som alle arbeidsoppgaver trengte vi en plan, så det første elevene gjorde var å lage en arbeidsplan og en arbeidstegning. Elevene i klasse 2INA lagde dette og lærer Finn Arne Lie ble kjempefornøyd.

Marius på Platech var ikke bare god til å tegne men han var også veldig flink til å forklare hva han gjorde mens han gjorde det. Så det skulle bli enklere å forstå for våre elever som var på besøk på Platech AS. 

Da vi skulle begynne med selve produksjonen fant vi ut at vi trengte en hjelpende hånd eller to, og hjelp fikk vi. Vi kontaktet Kim Hansen og Platech AS og de ville gjerne hjelpe oss med en så spennende oppgave. Så det vi gjorde var å sende vår arbeidstegning til Marius på Platech som gjorde noen endringer som gjorde tegningen enklere å lese.

Etter platene var brent ut måtte den gjøres rund. Dette kan gjøres på to måter; den kan «knekkes» til den er rund som på eller så kan den valses til den er rund.

 

Her "knekkes" platen til den er rund. 

Da platen var ferdig bøyd var det på tide med kontroll, og heldigvis for oss var alt som det skulle. Igjen må vi få takke Platech for all hjelpen og undervisningen elevene våre fikk.

På bildet over får elevene våre en undervisning i laserbrenning. Laserbrenning er en rask og effektiv måte å kutte metall og andre materialer. Alle bitene vi trengte til å lage gruben ble brent ut av denne maskinen. 

Den største sveisedelen valgte klassen det var best at Finn Arne gjorde, og han gjorde en fantastisk jobb med sveisingen og alle var kjempefornøyde. 

 

Her ser vi Kristian fra 2INA som var så heldig og fikk gjøre den siste finpussen.

Til slutt vil jeg på vegne av klasse 2INA si tusen takk til Veidekke for en fantastisk mulighet til å bli med på noe så stort for byen vår. Vi har alle lært mye av denne oppgaven og alle i klassen har spilt en stor rolle for å få oppgaven gjennomført. Jeg vil også takke Platech AS og Kim Marius for hjelpen med laseren og tegningen. Også en takk til OSWO som hjalp oss med et gjenge verktøy som vi ikke hadde tilgjengelig på skolen. Det brukte vi til å gjenge hullene i flensen der glasset skal monteres. Og helt til slutt en takk til læreren vår Finn Arne som har vært en fantastisk god arbeidsleder som har vist stort engasjement for å få dette perfekt.

Arbeidstegningen vi brukte i planleggingsarbeidet. 

Samarbeidet med Plantech var kjempeviktig og lærerikt. 

Valsing er en prosess vi kan bruke for å få platene slik vi vil ha de. 

Vi fikk platen rund til slutt ved hjelp av valsing. 

Alle elevene fikk være med å "knekke" platen slik vi skulle ha den. 

Her øver vi på å løfte og plassere gruben i det hullet den skal plasseres i den nye skolen. 

Alle bilder: Henrik O. Jensen