Rett til tilrettelagt opplæring
Alle elever har rett til tilrettelagt opplæring. Noen trenger tilrettelegging på tvers av fag/klasserom, og noen trenger særskilte tilrettelegginger som krever et vedtak.
Uansett skal alle elever oppleve at skolen ivaretar deres behov.
Hvordan kan jeg gjennomføre skolen selv om jeg er syk?
Skolen har mange muligheter for å tilrettelegge opplæring og skolehverdag, men det er viktig at dette avgjøres ut fra hver enkelt sin situasjon.
Gjør derfor en avtale med rådgiver ved skolen din for en prat om hva du har behov for og hvilke tilrettelegginger av opplæringen som kan være aktuelle.
Jeg tror jeg har en diagnose. Hvordan kan jeg finne ut om jeg har rett?
Det er først og fremst fastlegen som kan utrede om du har en diagnose, og hvis du føler deg syk bør du ikke nøle med å bestille en legetime. Du kan prate om både fysiske og psykiske plager med fastlegen din.
Men andre fagpersoner kan også bidra om det er noe du lurer på, og på alle skoler finnes det en helsesykepleier du kan snakke med. Helsesykepleieren har taushetsplikt og kan f.eks. hjelpe deg med videre henvisning og behandling.
For kontakt med helsesykepleier, se etter Helsetjenester på nettsiden til skolen din.
Les om hvordan fastlegen kan hjelpe deg på ung.no
Jeg har en diagnose som jeg ikke har fortalt noen om. Må jeg det?
Du velger alltid selv hva og hvor mye du ønsker å dele med andre, men hvis du har plager som påvirker skolehverdagen anbefaler vi sterkt at du forteller skolen om det.
Du kan starte med å kontakte helsesykepleier, kontaktlærer, pp-rådgiver eller andre du føler deg komfortabel med og si at det gjelder noe du ikke ønsker at andre skal vite.
De kan, sammen med deg, vurdere hva som er nødvendig for at skolen skal kunne tilrettelegge for behovene du har. Kanskje er det bare noen få som må vite hvilke hensyn du trenger? Og kanskje enda færre trenger å vite årsaken?
Det viktige er at du får den hjelpen du trenger og har krav på.
Jeg synes ikke skolen tilrettelegger slik jeg har krav på. Kan noen hjelpe meg?
Ja. For eksempel kan rådgiver, helsesykepleier, pp-rådgiver og kontaktlærer hjelpe for å få i stand tilretteleggingen du trenger.
De kan sørge for at nødvendige beskjeder kommer til de som trenger å vite, og i noen tilfeller kan de også dokumentere ditt behov.
I tillegg har alle fylker elev- og lærlingombud som passer på rettighetene til barn og ungdom i opplæring. De kan ta opp saker, delta på møter og bistå om du opplever deg urettferdig behandlet.
Kontaktinformasjon til ombudene i Vestfold og Telemark finner du i info-boks til høyre. Du kan også lese mer på elev- og lærlingombudets egen side.