no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

– Du har selv makta til å styre ditt fokus


Av:

Stine Indahl

Publisert:

19.06.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Mental trener Marius Sørlie oppfordret Vg1-elevene til å bli mer Fearless i hverdagen.

– Alt er mulig hvis du trener på det, men noen ganger krever det at du endrer strategi.

Marius Sørlie er mental trener i Fearless Mind og jobber daglig med å gjøre både barn, ungdom og voksne mer fryktløse i hverdagen. Denne uka har han holdt til sammen fire foredrag for Vg1-elevene på studiespesialisering og studieforberedende utdanningsprogram på THVS.

– Jeg var egentlig ikke noe særlig glad i meg selv. Min historie handlet mest om alt jeg ikke var, og alt jeg ikke fikk til. Jeg var livredd for at noen ikke skulle like meg.

Negativt tankemønster

Vendepunktet i Sørlies lite konstruktive tankemønster ble en fatal kjøretur i fylla. Et dårlig valg som ikke bare endte i gjeld, fratatt førerkort og utsatte studieplaner, men også med et opphold bak fengselsmurene.

– Jeg hadde kjørt meg inn i et negativt tankemønster. Jeg som alltid hadde vært redd for å slå den minste feilpasning, hadde nå slått en skikkelig stor en.

– Tanken på at jeg var en «ræva» sønn og et dårlig forbilde for mine yngre søsken kvernet og kvernet i hodet mitt. Jeg hadde skuffet den personen som jeg var aller mest glad i - mamma.

På nytt hadde Sørlie fått bekreftet at alle de negative tankene han hadde om seg selv stemte. Men så; liggende på sofaen med ribbeinsbrudd og i påvente av soning, begynte han å fordype seg stadig mer i strategier for å endre tankemønster.

Bilde av Marius Sørlie i Fearless Mind

– For å endre fokus og oppnå andre resultater enn det du alltid har gjort, må du gjøre ting annerledes. Mye handler om hva du velger å se etter. Et godt tips er å begynne og se etter det som er bra med andre. Da får du det bedre med deg selv også.

Energikrevende

For Sørlie førte jaget etter lykke til en stadig større tomhet innvendig.

– Racet etter alltid å vise fram det beste, er utrolig energikrevende. I tillegg hjalp det ikke at alt rundt meg var perfekt når jeg ikke hadde det bra inne i meg selv. Vi blir mer opptatt av å vise frem hva vi kan i stedet for å gjøre det vi brenner for.

Nå er Sørlie ferdig med soning, han vet hva som gjør han glad, han har lykkes med å styre tankene bort fra frykten og han jobber med å hjelpe andre med å få til det samme.

– Min historie viser hvor mange muligheter en har i 2018. Og hvor mange muligheter dere har!

– Det handler om å bli bevisst hva som gir deg energi. Jobb med fokuset ditt, og bli bevisst på hva du er takknemlig for. Løft deg opp i stedet for å trekke deg selv ned. Etter en tid vil hjernen endre seg. Det er nemlig du som har makta til å styre ditt fokus.

Øve

Sørlies foredrag er en del av et variert og litt annerledes opplegg på tampen av skoleåret for Vg1 og Vg2. Etter foredrag om blant annet trafikksikkerhet og seksuell trakassering og opplæring i IKT-standarden mandag og tirsdag, skal onsdagen bruke til idrettsdag på Vg1 og plastinnsamlig på Vg2.

– Marius Sørlie ga oss gode råd og verktøy med på veien – enkle teknikker og tankefokus kan endre mye i den enkeltes liv. Vi må bare huske å øve på dem, det er da endring skjer, oppsummerer avdelingsleder Janne Fiske på biblioteket.