Er restaurant- og matfag noe for deg?
Du lærer
- om kosthold, næringsmidler og ernæring
- tilberedning og servering av mat
- behandling av råvarer, mat og drikke
- om mattradisjoner
- om helsefremmende livsstil og hygiene
Du bør være
- praktisk anlagt og ha godt håndlag
- kreativ og nøyaktig
- serviceinnstilt
Du kan bli
- kokk, ernæringskokk eller servitør
- baker eller konditor
- pølsemaker eller kjøttskjærer
- slakter eller ferskvarehandler
- fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
Se alle yrker og kompetanser
Arbeidssteder
- hotell- eller restaurantnæringen
- sykehus og helseinstitusjoner
- næringsmiddelindustrien
- bakerier, konditorier eller slakterier
- forretninger som selger ferskvarer
Slik arbeider vi
På Vg1 får du praksis to dager i uken, hvor du kan utforske alle de spennende yrkene innen restaurant- og matfag. Enten du drømmer om å bli kokk, servitør, baker, konditor, eller spesialisere deg innen kjøtt- og fiskefag, får du verdifull erfaring. Vi har også vår egen kaffebar der du kan lære om drift og service.
Undervisningen kombinerer praktiske og teoretiske temaoppgaver, gruppeprosjekter og spennende prosjekter som forbereder deg på arbeidslivet. I tillegg gir yrkesfaglig fordypning (YFF) deg muligheten til å fordype deg i det du interesserer deg mest for, gjennom utplassering på arbeidsplasser som matcher dine ønsker og mål.
Når du kommer til Vg2, tar vi det et steg videre. Du blir en del av driften av vår egen restaurant, Tigris, og kaffebaren på skolen. Her produserer vi bakevarer, kjøttprodukter og fiskevarer, og du får lære om markedsføring og salg i praksis.
Gjennom YFF på Vg2 får du ytterligere innsikt i faget på Vg3-nivå. Målet er å hjelpe deg med å bygge interesse og kompetanse slik at du står sterkt i konkurransen om en læreplass etter Vg2.
Vg1 Restaurant og matfag
Første året på restaurant- og matfag gir deg en solid innføring i de ulike yrkene i bransjen. Her får du opplæring innen hotell- og restaurantnæringen, næringsmiddelbedrifter, samt produksjon av mat-, fiske-, drikke-, baker- og kjøttvarer. Bransjen er i stadig utvikling, med nye produkter og tjenester som gjør dette feltet både spennende og fremtidsrettet.
Fagene på Vg1:
Fellesfag:
- Engelsk
- Kroppsøving
- Matematikk 1P-Y (praktisk)
- Naturfag
Felles programfag:
- Bransje og arbeidsliv
- Råvare, produksjon og kvalitet
Yrkesfaglig fordypning:
- Yrkesfaglig fordypning
Vg2 Kokk- og servitørfag
På dette trinnet handler det om å mestre produksjon, salg og servering av mat- og drikkevarer. Programfaget hjelper deg med å utvikle ferdigheter og kompetanse til å velge råvarer, tilberede måltider og levere komplette matopplevelser. Dette er et utdanningsløp for deg som ønsker å fordype deg i matglede og service.
Les mer om kokk- og servitørfaget her: Vg2 Kokk- og servitørfag
Vg3 Fagbrev
Etter å ha fullført Vg2 kan du velge å gå videre til to års opplæring og verdiskaping i en bedrift for å oppnå fagbrev. Dette gir deg en praktisk og relevant inngang til arbeidslivet, hvor du får utvikle deg innen ditt fagområde.
Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse
Hvis du ønsker å åpne dørene til høyere utdanning, kan du etter Vg2 ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse. Dette tilbudet er for deg som har avsluttet yrkesfaglig utdanning og vil sikre deg studiekompetanse for fremtidige studier.
Les mer om påbygging til generell studiekompetanse her: Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse
Bilder fra restaurant- og matfag
Kontaktinformasjon
Avdelingsleder restaurant- og matfag / salg, service og reiseliv