no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

− Pass på hverandre

Majken går på påbygging på THVS. Foto: Lin Marie Holvik

Publisert:

18.09.2020

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Majken Mariell Dåpan vet at små smil og «hei» kan utgjøre en stor forskjell i hverdagen.

For bare et par år siden hadde Majken det tungt, og var preget av angst og depresjon. En måneds seilas med Christian Radich – og windjammerprosjektet – ga henne fikk henne ut av det og viste at hun kan. I dag går larviksjenta på påbygging på Thor Heyerdahl.

Sammen ved roret

−  Jeg har alltid gitt meg lett, og har hatt det ganske tungt i perioder. Derfor er jeg skikkelig glad for at jeg fikk mulighet til å være med på seilturen. Der traff jeg andre ungdom som hadde det som meg, forteller Majken mens hun ser utover den mer eller mindre tomme kantina i andre etasje på skolen.

Hun har en egen ro når hun forteller, kanskje den rake motsetningen til det som herjet inne i henne etter bare noen timer om bord på Christian Radich, hun ville av båten igjen.

En måned på seilbåten Christian Radich viste Majken Mariell Dåpan at hun kan.Majken Mariell Dåpan.jpg

Men slik ble det ikke. Sammen med likesinnede om bord ble de stilt overfor utfordringer som satte dem på stadig nye prøver: De sto ved roret, jobbet i byssa, holdt utkikk og heiset seil. Oppgavene måtte læres og utføres, det var ikke mulig å snike seg unna.

Da hun mønstret av hadde hun blitt mer utadvendt og fått selvtilliten hun trengte for å fortsette videre.

− Mamma sa hun så mestringsfølelsen i øynene mine, smiler Majken.

Klarer jeg, så klarer du

Majken er ikke den som uten videre forteller om seg selv, men hun svarer gjerne når folk spør, og håper hennes erfaringer kan hjelpe andre. Det var også derfor hun stilte opp og fortalte sin historie til arbeids- og sosialiseringsminister Torbjørn Røe Isaksen i Oslo for kort tid siden.

Torbjørn Røe Isacksen lyttet til Majken Mariell Dåpans historie.

Majken vil fortelle at det går bra, selv om man sliter.

− Klarer jeg, så klarer andre ungdom som har det like vanskelig som jeg hadde.

Hennes bønn er at ungdom behandler hverandre bra, er snille med hverandre og ikke ignorerer de man har rundt seg. Så enkelt, men samtidig så vanskelig.

− Et smil på skolen kan gjøre så mye. Jeg kan tenke på et smil fra en fremmed en hel dag, sier Majken, som selv deler gladelig av sine.  

Skal hjelpe vanskeligstilte barn

Etter turen med fullriggeren fullførte Majken to år på helse- og oppvekstfag på Thor Heyerdahl vgs.

I dag går hun på påbygg på Thor Heyerdahl vgs. og har planene for fremtiden klare: Hun skal studere vernepleier, pedagogikk og psykologi.

Majken Mariell Dåpan sammen med rektor ved Thor Heyerdahl vgs, Lin Marie Holvik,

− Før ga jeg veldig lett opp og tenkte at jeg ikke kom til å klare. Nå er jeg fast bestemt på å stå løpet ut.

Utdanningen skal hun bruke til å hjelpe barn som har det vanskelig. Om hun kan bruke sin erfaring til å gjøre hverdagen til barna litt bedre, så gjør hun gjerne det.