no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Forbereder storinnrykk

Maren Olafsen og Henrik Andreassen lager tapasboller til fagbrevutdelingen på THVS. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

05.11.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Elevene på restaurant- og matfag har ansvar for å servere 320 gjester under fagbrevutdeling onsdag 7. november. Det krever logistikk og samarbeid.

I Vestfold får vi i år 1403 nye fagarbeidere som alle skal tildeles fagbrev, svennebrev og kompetansebevis. Onsdag 7. november deles 127 av disse ut ved Thor Heyerdahl. Med gjester er det til sammen 320 personer som skal serveres mat og drikke.

− For tredje året er det elevene på Vg1 som lager maten til alle mennskene. I to hele dager i forveien jobber vi med å få alt klart til det høytidelige arrangementet, sier Marianne Skinmo, ansvarlig lærer.

Virkelighetsnær opplæring

Det er ikke vanskelig å tenke seg at de 16 elevene må ha tunga rett i munnen når tapasboller, bruschetta med tomatconcasse, kanapeer med reker, kanapeer med roastbiff og frukt skal tilberedes. Til sammen må 350 tallerkener, 700 glass, en mengde blomster, lys og duker være i sin skjønneste orden når de kvalifiserte fagarbeiderne skal tildeles sine bevis.

− Det er første gang vi skal lage mat til så mange, det er noe helt annet enn hva vi er vant til. Dette er som å drive en restaurant med masse mennesker og det er utrolig spennende. Vi lærer veldig mye, sier elev Maren Olafsen.

Ifølge Marianne Skinmo er storproduksjonen under fagbrevutdelingen ved skolen høstens store happening for elevene. Her treffer de virkeligheten med full styrke og får en virkelighetsnær opplæring. Det krever god logistikk, at alle samarbeider godt og ikke minst at samtlige tar ansvar for sine oppgaver.

− Elevene får svært gode tilbakemeldinger på jobben de gjør. Gjestene skryter veldig av dem. Det er jo en kjempestor øvelse. Elevene selv sier de synes det er moro med litt utenom det vanlige undervisningsopplegget, sier Skinmo.

Promotering av faget

Onsdag 7. november blir en krevende og lang dag med forberedelser til det massive innrykket i skolens kantine. Alle starter kl. 13 og holder det gående med forberedelser, pådekking, servering og til slutt rydding frem til klokken 20.30.

− Vi er klare for å stå på, så det skal gå bra, sier Maren Olafsen.

Marianne Skinmo sier dette er en fin måte å vise frem restaurant- og matfag på også.

For de 127 som mottar et fagbrev og svennebrev denne dagen betyr det at man sikret seg en profesjon og et yrke innenfor en bransje, eller man kan ta videreutdanning på fagskole, ta mesterbrev eller påbygg til studiekompetanse og fortsette på høyskole.

Bilder fra storproduksjonen

Abdullah Maroof og Oliver Halvorsen tar ansvaret for tomatconcassen. Det er mange tapasboller som skal stekes til den store dagen. Mehrdad Hassanzadeh tar ansvar for å lose alle trygt gjennom varmen.