no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Kjemper om OL-titler

Ehsan og Yousef deltar i biologi- og astronomi-OL i Oslo denne uka.
Ehsan Mohammad Ehsani (t.v) og Yousef Khoury gleder seg til å lære enda mer biologi og astronomi.
Ehsan Mohammad Ehsani (t.v) og Yousef Khoury gleder seg til å lære enda mer biologi og astronomi.
Foto: Ellen Marie Skjefstad

− Tenk på alt som finnes rett over oss! Alle stjernene, nebula hvor alle stjernene er født, galakser og galaksehoper. Vet du hvor alt er, vet du alltid retningen og vil aldri miste veien, sier Yousef Khoury.

Nå deltar 18-åringen i norsk astronomiolympiade ved Universitetet i Oslo.

Medelev i 3STD, Ehsan Mohammad Ehsani, har på sin side klart å kvalifisere seg til norsk biologiolympiade – som én av 17 elever på landsbasis. I starten var det 1102 elever fra 72 skoler som var med!

Fylkesvinner i kjemi

For begge de to realfagselevene venter fire dager med forelesninger på Blindern før "eksamen" til fredag med kvalifisering til internasjonale finaler.

Vi møter både Yousef og Ehsan i kantina fredag før de mandag setter kurs mot Institutt for teoretisk astrofysikk og Institutt for biovitenskap for «treningsleir» for enda mer biologi- og astrofysisk-påfyll.

− Jeg har fått tilsendt en pensumbok på 1400 sider, smiler Ehsan.

Dette kommer i tillegg til to andre pensumbøker i biologi. Han er ikke skremt, men har satt av helga til å kikke gjennom sidene med biologi.

For å motsetning til Yousef, er Ehsan ekstra opptatt av mikroperspektivet, det på innsiden av oss mennesker. Han vil vite hvorfor ting er som de er. Så nysgjerrig er han at han til stadighet prøver å diagnostisere seg selv når han blir syk.

− Det er ikke noe jeg anbefaler folk å gjøre. Etter litt selvdiagnostikk på nettet, kan man nemlig regne med å møte på en lang liste med mulige alvorlige sykdommer. Så man bør jo egentlig høre med en autorisert lege i stedet, sier realfagseleven og ler.

Som om ikke kvalifisering til norsk finale i biologi-OL var nok, så ble Ehsan også fylkesvinner etter første runde i kjemi-OL!

Flyktet gjennom Europa

At de to Vg3-gutta har et ekstra hjerte for realfagene er det ikke tvil om. Det vil søknadene deres til høyere utdanning vise, det blir medisin på Yousef og enten sivilingeniør eller medisin på Ehsan. En ting er i hvert fall sikkert: Høyere utdanning skal de ta. 

− Foreldrene mine hadde ikke de samme mulighetene til å studere, så den sjansen vil jeg ikke la gå fra meg, forteller Ehsan, som opprinnelig er fra Afghanistan.

I slutten av 2012 kom han til Norge med sin lillebror på syv år. Da måtte han være den voksne som passet på, før resten av familien kom til Norge noen år senere.

− Når jeg ser på bilder fra den gang ser jeg hvor liten jeg faktisk var. Det er rart å tenke på nå, sier han.  

Støttende foreldre og lærere

Yousef kom på sin side til Norge i 2015 etter at han og familien ble drevet på flukt fra Aleppo Syria.

− Jeg er heldig som har en støttende familie som alltid har vært der, og de er stolte av at jeg skal delta i astronomi-OL, forteller Yousef.

Han og Ehsan skryter også av lærerne på Thor Heyerdahl.

− Vi kan alltid spørre dem om alt. Kan de ikke svaret så finner de ut av det, eller gir oss tips til hvor vi kan finne det selv, sier Yousef.

Begge håper at flere elever på skolen vil delta i konkurranser innenfor kjemi, matematikk, biologi fysikk og astronomi fremover. De synes også at det er fint at skolen kan representeres blant mange av de andre gode videregående skolene.

− Elever fra hele skolen burde bli med på konkurranser som for eksempel matte. Der ser du en ny side av matematikken og tenker litt annerledes enn i pensum-matten. Du lærer deg evnen til å løse problemer på en annen måte, sier Ehsan.

Internasjonal finale

Nå venter intense dager ved Universitetet i Oslo, der de gleder seg til å treffe ungdom fra resten av Norge – med samme interesse som dem selv.

2022_finaleuken_resterende_vgs.jpg
Her er noen av deltakerne under OL i biologi. Fremre rad, fra venstre mot høyre: Ane Rudi Dahl (fra Lillehammer vgs.), Thyra Kinne Rønqvist (fra Norsk realfagsgymnas), Ingeborg Johannessen (fra Kristiansand Katedralskole), Lene Volden Myrhaug (Kristen vgs. Trondheim). Bakre rad, fra venstre mot høyre: Håkon Hassel (fra Bodin vgs.), Ehsan Mohammad Ehsani (fra Thor Heyerdahl vgs.), Ruiyi Li (fra Trondheim Katedralskole), Ole Einar Dalen (fra Nord-østerdal vgs.) Foto: Maria Valente Oksvold (UiO).

Blindern-uka rundes av med en siste uttakingsprøve der de som står igjen får sjansen til å reise til internasjonale finaler senere i år.  I biologi går finalen i Armenia, mens astronomi enda ikke er bestemt siden det egentlig var planlagt til Ukraina.

− Det hadde vært skikkelig gøy å få treffe folk fra hele verden, hvor mange av dem er sinnsykt smarte og noen som har øvd på dette siden de var små barn, sier Yousef.

Publisert: 30.03.2022 Oppdatert: 30.03.2022 kl.14:23