no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Klare råd til Bane NOR

Det var stort engasjement i Kon-Tiki om ny jernbane. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

07.03.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Tirsdag 5. mars besøkte Bane NOR elevene ved Thor Heyerdahl videregående skole og fikk råd om stasjonsløsning.

Med ordfører Rune Høiseth som tilhører holdt Marie Kaspersen (18) og Krenare Olomani (18) en presentasjon på vegne av elevrådsstyret ved skolen. De pekte på flere positive konsekvenser av å få en ny og moderne jernbane til byen. De var også tydelige på hvor de mener en ny stasjon bør ligge:

– Det er i Indre havn det skjer. Der spiller vi fotball, volleyball, har klatrepark og bader. En stasjon i Kongegata vil frigjøre mer plass i Indre havn til aktiviteter for både ungdom og voksne, sa elevene.

De understreket at det er viktig å få på plass en løsning så fort som mulig.

Marie Kaspersen og Krenare Olomani fortalte om sitt standpunkt til både NRK og Østlands-Posten.

Mener debatten er viktig

Publikummet besto av elever og lærere ved skolen, ansatte i Larvik kommune og Bane NOR. Etter foredraget stille mange av ungdommene spørsmål til både representantene for elevrådsstyret, ordfører Høiseth og Bane NOR. Mye av fokuset var på byutvikling, og utvikling av et kollektivknutepunkt der folk kan gå rett fra tog til buss.

Nå skal Marie Kaspersen og Krenare Olomani samle flere innspill fra skolens elever og skrive en høringsuttalelse til Larvik kommune og Bane NOR.

De synes debatten er både viktig og engasjerende.

– Det er enormt gøy. Nå får vi si vår mening om en jernbane som kommer til å være i drift når vi er voksne. Dette har stor betydning for fremtiden, når vår generasjon overtar styringen av byen, sa Olomani.

Hun ser for seg en fremtid i byen og mener en moderne jernbane kan gjøre det valget lettere.

– Mange her jobber i andre byer. Da er det gull å kunne bruke toget, mente Krenare Olomani.

Elevene imponerte ordføreren

Marie Kaspersen sa seg enig. Hun vurderer å utdanne seg til sykepleier og tenker at det kan innebære en fremtid i byen.

– Det går an å bo her og arbeide i Tønsberg, sa Kaspersen.

Ordfører Rune Høiseth var imponert over ungdommen, både de som holdt foredrag og de som stilte spørsmål og holdt innlegg i debatten.

– Her var det mange gode innspill som det er viktig å lytte til. Det er ungdommene som i størst grad skal bruke den fremtidige jernbanen, sa Høiseth.  

VR-briller og QR-koder

Bane NOR har anbefalt korridoren og stasjonsalternativet Indre havn i Larvik og holdt en presentasjon som forklarte bakgrunnen for både InterCity-satsingen og for valget av Indre havn. I tillegg viste en frem en oppdatert 3D-modell av begge stasjonsalternativene sett gjennom VR-briller.

Modellen viser nå jernbanen i Kongegata og Indre havn sett fra totalt 16 forskjellige steder i Larvik sentrum. Dette kan ses på en PC hjemmefra eller ute i Larviks gater og torg der en kan finne Bane NORs QR-koder. Når disse skannes med mobiltelefon får en se hvordan en ny jernbanestasjon kan bli seende ut, fra nettopp det punktet en befinner seg. Bildet på mobilen endrer seg når du beveger deg, følger med hvis du flytter telefonen oppover eller nedover, og når du snur deg 360 grader rundt.

Fra Hammerdalen og til Herregården er det QR-koder som viser Indre havn fra 10 forskjellige standpunkt. Rundt Kongegata er det seks forskjellige standpunkt.

QR-kodene gjør inntrykk

Marie Kaspersen og Krenare Olomani var imponert over det de fikk se.

– Dette var gøy og gir et helt annet inntrykk enn å se på et bilde, sa Marie Kaspersen.

De to representantene for elevrådsstyret tror QR-kodene kommer til å bli mye brukt av folk i byen.

– Det er alltid morsomt og engasjerende med nye ting. Ny stasjon engasjerer og diskuteres mye. Også i klassen min er det mange meninger og sterke meninger, fortalte Kaspersen.

Teksten er gjengitt  fra Bane NORs nettside med tillatelse.