no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Lærer mer fiolin

Tre timer øver Rebecca på fiolin hver dag, mellom alle konsertene. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

05.11.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Rebecca Nøstrud Isaksen var ikke sikker på at det var musikklinja hun skulle gå, men den unge fiolinisten angrer ikke.

− Jeg lærer så mye her. Lærerne er veldig flinke og vi har et kjempebra klassemiljø. Det er veldig gøy å spille med både lærere og de andre elevene. Musikkfagene er spesielt bra, der lærer jeg mye nytt, sier Rebecca Nøstrud Isaksen.

Om litt over en måned står hun på scenen i finalen av Norske Talenter på TV2, men før den tid venter mange fremføringer med fiolinen.

Fullbooket frem til jul

Frem til jul er alle søndager, nesten alle lørdager og mange ukedager er fylt opp med konserter for 16-åringen.

Rebecca forteller at hun liker å opptre veldig godt, den eneste utfordringen er at hun ikke får øvd like mye som hun pleier.

− Jeg øver ca. tre timer hver dag, smiler hun.

Rebecca er med på talentutviklingsprogrammet Unge musikere ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Det er et tilbud til ungdom som har kommet spesielt langt på sitt instrument. For Rebecca betyr det at hun én dag i uka setter kursen mot Oslo for å treffe fiolinistlærer. I tillegg til å treffe en lærer som THVS har leid inn for at Rebecca skal få øve på sitt instrument.

− Jeg får vært litt med venner også, altså, forsikrer hun.

−  En av dem har også begynt på musikklinja her på skolen og de andre går på studie. Vi treffes så ofte vi kan.

Lærer Joakim Biondi på piano.

«Bedre enn Rybak»

Verken moren eller faren til Rebecca spiller instrument selv, eller har bakgrunn innen klassisk musikk. Faktisk måtte hun overtale moren om at hun skulle få spille fiolin. Det var etter å ha falt pladask for instrumentet da hun så Alexander Rybak vinne Melodi Grand Prix i 2009.

Allerede da bestemte hun seg for å bli bedre enn han – da var hun seks år gammel. Nå, ti år senere, er foreldrene stolte og synes det er veldig gøy at datteren er dedikert og trofast til sitt instrument.

Rebecca er med i et band og en trio, og prøver i tillegg å være innom kulturskolen i Larvik med jevne mellomrom.

Direkte til finalen

Det var venninnene som overtalte henne til å melde seg på Norske Talenter. De var sammen på en bursdag da temaet kom opp, og de mente bestemt at dette burde hun gjøre. Med støtte hjemmefra sendte Rebecca en søknad og tenkte ikke mer på det før hun plutselig fikk en telefon om å komme på audition.

Programleder Solveig Kloppen benyttet gullknappen og sendte henne rett videre til semifinale. Der kom det tårer fra flere av dommerne fra de første strofene, og Mia Gundersen trykket på gullknappen igjen. 13. desember står dermed Rebecca på finalescenen sammen med ni andre finalister.

− Det er jo helt sykt at det har skjedd. Det fine er at det er mer fokus på klassisk musikk i programmet i år, og det håper jeg folk liker. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste, sier hun.