no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Lærer utenfor skolen

Turen til Breivann er en av mange utflukter elever og lærere ved Hverdagslivstrening har vært på. Foto: Ane Kristin Holm Larsen

Publisert:

14.12.2018

Oppdatert:

16.12.2022 kl.09:40

Å bruke «verden der ute» som øvingsarena gir elevene ved hverdagslivstrening verdifull læring.

Svømming i Nevlunghavn, ridning på Damgården ridesenter, praktisk læring i leilighet på Tollerodden og varierte utflukter på utsiden av skolebygningen er noen av aktivitetene lærerne på hverdagslivstrening tar elevene med på hver uke. Det å komme seg ut i den virkelige verden, og teste seg på varierte aktiviteter gir økt læring hos elevene.

- Vi ser at elevene vokser på alle aktivitetene vi har utenfor skolen, de har rett og slett veldig godt utbytte av det. De smiler og ler og har et kroppsspråk som tydelig forteller oss at dette er noe de liker, sier lærer Ane Kristin Holm Larsen. 

Får god kontakt

Holm Larsen viser til at læreplanen sier at et godt samspill mellom skolen og blant annet nærings- og arbeidslivet i lokalsamfunnet kan bidra til at opplæringen i fagene blir mer konkrete og virkelighetsnære for elevene, og med det øke deres evne og lyst til å lære mer.

Regelmessig har hun med seg en elev på svømmeundervisning i saltvannsbassenget på helse- og rehabiliteringssenteret Gurvika i Nevlunghavn. Her trener eleven på å være trygg i vann og å bli svømmedyktig, samtidig som aktiviteter i det varme vannet på Gurvika også er avslappende og skånsom trening.   

- Det er hyggelig at eleven gir mye respons på denne treningen. Til vanlig får jeg ikke så mange tilbakemeldinger på hva hun liker og ikke, men her er jeg ikke i tvil om at hun er i sitt rette element. Hun smiler og ler hver gang vi er i svømmehallen, sier Holm Larsen.  

Virkelighetsnært  

Et av målene er å gi elevene best mulig grunnlag for bevegelighet og motorikk. Nettopp derfor er ridetimene på Damgården ridesenter et kjærkomment tilskudd for noen av elevene. Samarbeidet med ridesenteret gir mulighet for god fysisk aktivitet – noe som er bra trening for både rygg og balanse.  

- På Damgården får elevene oppleve dyreliv og natur. Ridetimen foregår i det naturskjønne nærområdet og skogen rundt ridesenteret. Vi besøker alltid flere av dyrene på gården når vi er der og lærer om mating og stell blant annet. I tillegg til å ha mange hester har de også geiter, kaniner, høner, en katt og et par hunder, sier Holm Larsen.

Mange muligheter

Thor Heyerdahl vgs. leier en leilighet på Hospitalet som ligger på Tollerodden like ved Larvik kirke. Her har flere elevgrupper fra hverdagslivstrening undervisning i løpet av uka der de blant annet trener på aktiviteter i dagliglivet. I tillegg får elevene undervisning i kosthold og ernæring.

Holm Larsen forteller at de ofte besøker ulike steder med elevene, i det siste har de besøkt arbeidsplasser som Volmax lastebil- og bussverksted og brannstasjonen.

 - Vi er heldige som har tilgang til bil, noe som betyr at vi kan være kreative med tanke på utflukter og læring på utsiden av skolebygningen, noe vi benytter oss mye av. Elevene stortrives der det skjer. De er motiverte, lærevillige og strålende fornøyde. Vi er heldige som har mulighet til å dra på slike besøk, sier Holm Larsen.

 

Bildegalleri

 «verden der ute» som øvingsarena «verden der ute» som øvingsarena «verden der ute» som øvingsarena «verden der ute» som øvingsarena «verden der ute» som øvingsarena «verden der ute» som øvingsarena