no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Mange vil hjelpe Peru-barna

Vi fikk ikke alle med på bildet, men her er deler av årets Operasjon Peru-komite. Fra venstre: Ingjerd Beate Larsen, Tomine Eidspjeld, Vilde Hatlo-Kvamme, Anna Hauane, Marie-Claire Kwibuka Rashid, Benedicte Pande Løvall, Zofia Niewadzi, Bertine Majewski Berg, Vilma Sol Torsdatter.

Operasjon Peru er 28. oktober. Rekordmange er med i komiteen som jobber med innsamlingsaksjonen.

− Jeg har et spesielt forhold til Peru, og et sterkt ønske om å kunne hjelpe noen av barna som vokser opp der, sier Tomine Eidspjeld i 1STC.

Helt siden moren til Tomine kom hjem og fortalte historier fra Peru, har hun vært fascinert av det landet som kan by på vakker natur – men også bunnløs fattigdom.

− Det er mye elendighet, og om jeg kan bidra ved å hjelpe til i skolens innsamlingsaksjon, så gjør jeg mer enn gjerne det, sier Tomine.

Mange type jobber

For 30. året på rad bretter elever ved Thor Heyerdahl igjen opp ermene én dag for å jobbe til inntekt for en skole og barnehjem i Monsefú, nord i Peru.

Les om Prosjekt Peru 

Årets Operasjon Peru er torsdag 28. oktober, da skal alle elever jobbe for 400 kroner som går uavkortet til drift av skolen og barnehjemmet. Jobber skaffer elevene selv, eller de får hjelp av Peru-komiteen som prøver å skaffe til veie jobber til elever som ikke finner noen.

Jobber kan være alt fra hagearbeid, bæring av ved, male, inntekt fra ekstrajobben, arbeid i en bedrift eller lignende. Dersom noen ønsker at elever skal jobbe hos dem, kan en ta kontakt med skolen på telefonnummer 33 12 31 00 eller e-post thorheyerdahl.vgs@vtfk.no.

20211005_124209.jpg
Informasjonsmøter for alle Vg1-klassene på skolen. 

− Vi er klare for å bistå både de som tar kontakt med skolen fordi de har jobber til elevene, og til å ta kontakt med bedrifter for å høre om de kan hjelpe. Jeg håper også de ulike linjene på skolen tenker kreativt og blir med på innsamlingsarbeidet. For eksempel kan vi på musikk og dans ha opptredener som det koster litt å komme inn på, sier Vilde Hatlo-Kvamme i 1MDA og nytt medlem av Peru-komiteen.

Betyr enormt mye

I år er det viktigere enn noen gang. Peru er ett av landene i verden som er hardest rammet av koronapandemien, med mange syke og flest døde.

− «Tantene» på barnehjemmet har ikke kunnet dra derfra på grunn av den høye smittefaren. Det er først nå i det siste de har hatt mulighet til å ta seg litt fri og dra hjem til familie og venner utenfor området, forteller Ingjerd Beate Larsen, prosjektansvarlig ved THVS.

Ingjerd snakket ofte med de som jobber ved skolen og barnehjemmet og får løpende oppdateringer.

20211005_115435.jpg
Vilde Hatlo-Kvamme og Tomine Eidspjeld er klare for å bidra for barna i Peru.

Innsatsen til Thor Heyerdahl-elevene betyr enormt mye for barna. Alle har en tøff fortid med sterke historier som det er vanskelig i det hele tatt tenke at noen kan utsette små barn for.

Ved å kunne bo på barnehjemmet får de en trygg oppvekst med gode voksenpersoner rundt seg. De får psykologhjelp, utdanning og alt de trenger for en bedre hverdag og fremtid. Skolen bidrar dessuten med utdannelse til barna – noe som er viktig for et godt og trygt liv med muligheter uten fattigdom.

− Operasjon Peru er helt avgjørende for driften av barnehjemmet og skolen, det er derfor denne dagen er så viktig, sier Ingjerd.  

 

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

05.10.2021

Oppdatert:

05.10.2021 kl.13:28

Operasjon Peru:

  • Ble stiftet av larviksmannen Dag Petter Svendsen (1967-2017) i 1992.
  • Bidrar til å kunne drifte et barnehjem med 18 barn, og en skole med ca. 200 elever, i Monsefú.
  • Fem videregående skoler bidrar: Thor Heyerdahl, Re, Holmestrand, Melsom og Voss.
  • I 2021 kom det inn til sammen 1 kroner
  • Elever jobber for 450 kroner hver
  • Dato er 3. november 2022
  • Kontonummer er 1503.18.73816
  • Vippsnummer er 19256