no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

THVS-ungdom gir håp

Fra venstre: Oliver Lilleeidet Folkmann, Mathilde Lunde Rogn, Mariell Knudsen, Emma Strand og Simon Bjerkholt i Kompakt UB, og Ali Reza Jaffari, Simon Albin Licina og Casper Theodor Johansen i ESC UB (Metin Özdal var ikke der). Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

24.04.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

To ungdomsbedrifter fra THVS vil gjøre kloden til et litt bedre sted med produktene sine. Nå er de klare for NM.

Torsdag og fredag er det klart for NM for ungdomsbedrifter i Lillestrøm, der 84 av Norges beste ungdomsbedrifter møtes.424 av landets mest innovative og engasjerte problemløsere i videregående skole skal kjempe om å utmerke seg i 15 kategorier.

− Engasjementet rundt klima, sosialt entreprenørskap og bærekraft er stort, og det er gjennomgående hos flere av årets bedrifter, sier administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo.

Ecological Solar Charger UB og Kompakt UB fra THVS er to av dem. Nå har de finpusset presentasjonene sine og er klare for å representere Vestfold i NM.

Miljøvennlig produkt

I mars var det fylkesmesterskap i ungdomsbedrifter. Da vant Ecological Solar Charger UB for beste ungdomsbedrift Vestfold og Kompakt UB for beste yrkesfaglige ungdomsbedrift.

- Det var utrolig overraskende, sier Oliver. De fire andre kollegaene i Kompakt UB kunne ikke vært mer enige.

- Det var den eneste kategorien vi var nominert i, og det ligger mange elementer bak vurderingen så vi ble veldig glade.

Tiden etter seieren har de brukt til å gjøre den kompakte kluten i tablettform 100 prosent nedbrytbar. Mye research – og fritid – er brukt for å finne en produsent som kan produsere et bærekraftig produkt. Nå er prototypen optimalisert før NM.

Europamesterskap i sikte

Også ESC har utviklet en prototyp av sin stasjon der man kan lade mobiler ved hjelp av solceller. Den pakker de med til Lillestrøm. I tillegg har de øvd spesielt mye på den tre minutter lange pitchen som skal overbevise dommerne om at deres produkt er verdt en utmerkelse. Og aller helst en billett til EM i juli.

- Drømmen er å få en EM-billett, og med tiden kunne sette ut ladestasjonen i Larvik. Vi er i dialog med Larvik kommune som mener Indre Havn er et passende sted i starten, sier Ali Reza Jaffari.

Alle i de to ungdomsbedriftene er enige om at det er en premie i seg selv å delta i NM, med alt det fører med seg som hotellovernatting og middag med de andre ungdomsbedriftene torsdag kveld.