no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Valgt til ung ambassadør

Olav Roligheten Eftedal synes ikke reisen til Oslo er lang når han får være med på så mye spennende. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

07.12.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Av ca. 100 søkere kom Olav Roligheten Eftedal gjennom nåløyet. At han er trygg på seg selv tror han spilte mye inn.

Dagen før fristen for å søke opptak til Young Ambassadors-programmet går ut, tagges Olav i et innlegg på Facebook. Kompisen har tenkt at dette utdannings- og ledelsesprogrammet der de er ute etter samfunnsengasjert og kunnskapssøkende ungdom er midt i blinken for han. Timen før fristen går ut trykker Olav send på søknaden sin.

Oppfordret til engasjement

- Jeg angrer absolutt ikke på at jeg søkte og ser allerede at jeg kommer til å få mye ut av det. Jeg har vært på en kick-off og ett seminar av totalt syv i Oslo og har allerede lært utrolig mye og truffet mange interessante folk, sier Olav, som er en av 20 elever i videregående skole som er blitt plukket ut til å være med (les mer om programmet i faktaboksen til høyre).

Det er liten tvil om at Olav er samfunnsengasjert og deltar aktivt i det som skjer rundt han, både på skolen og i Lavik forøvrig. Han går nå i andreklasse på idrettslinja og er tillitselev i klassen. I tillegg er han leder av Unge Høyre i Larvik og nestleder i Vestfold Europeisk Ungdom.

Olav forteller at mye av drivkraften og motivasjonen til å engasjere seg på denne måten har han hjemmefra og i det miljøet han er vokst opp i.

- Foreldrene mine har alltid oppfordret meg til å ha mine egne meninger og stå for dem, forteller Olav.

Får gode kontakter

Det første seminaret i Young Ambassadors-programmet var i forrige uke. De 20 ungdommene var samlet hos Finansdepartementet, og økonomi og velferd sto på agendaen denne kvelden.  

- Å ha finans som tema var spennende, for i bunn og grunn dreier alt i det offentlige Norge seg om hvordan vi bygger opp vårt finansielle system. Det første seminaret ga en helhet og dybde som ikke er lett å få andre steder. Her får jeg utrolig mye lærdom av flinke og engasjerte forelesere, sier Olav.

Han fremhever også at alt ligger til rette for å få et bredt kontaktnett i møte med alle de andre elevene som deltar. De har både ulik bakgrunn og representerer mange ulike interesser, som politikk, diplomati, teknologi, kvinnesak og jus.

Egen mentor

Olav beskriver at han opplever et positivt mestringspress ved å delta på dette. For han vil det si at programmet er en god måte å utfordre og teste seg selv på.

Noe av det han setter pris på er at alle deltakerne får hver sin mentor. Olavs mentor er aspirant i Utenriksdepartementet og kommer fra Porsgrunn.

- Jeg lærer veldig mye av henne og forhåpentligvis omvendt. Det er i utgangspunktet ikke kultur for slike mentorprogram i Norge ennå, så det er spennende å oppleve hvilken verdi dette gir, sier Olav, som avslutter med å oppfordre andre ungdom til å søke Young Ambassadors-programmet.

 

Olav Roligheten Eftedal (t.h) med sin mentor Helene hos BAHR. Foto:  Linn Aurora Wengen