no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

− Vi klarte det, alle sammen

Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

19.06.2024

Oppdatert:

19.06.2024 kl.20:52

Vitnemålsmarkering for avgangselevene ble en minneverdig kveld, med rørende taler, utmerkelser og feiring av engasjement og fellesskap.

Med bølgesus og strålende solskinn på utsiden, ble det en fin avslutning på 13 års skolegang for våre Vg3-elever. Alle de 311 elevene som mottar vitnemål i år, var samlet i Bølgen onsdag 19. juni i to seremonier. De ble feiret sammen med foresatte, lærere, avdelingsledere og rektor. Seks elever mottok også utdanningsstipend fra DNB.

− Vær stolte – vi er forskjellige

Mathilde Chetwynd Eikeland, som var elevrådsleder frem til nyttå, holdt tale til en fullsatt storsal i Larviks kulturhus. 

− Hvor mange trappetrinn tror du at du har gått i løpet av videregående? Jeg håper at du har gått mange. At du har gjort noe du ikke trodde du turte, smilt til en du ikke kjenner i gangen, eller gitt deg selv en pause når du trenger det, sa Mathilde, som kom med oppfordringer:

20240619_171518.jpg
Mathilde Chetwynd Eikeland

− Fokuser på deg og flokken din. Om det være seg familien, venner, kjæreste, en lærer eller et annet menneske som ser deg og som er stolt av hvem du er som person, og som ikke lar noen tall på et ark eller antall venner ha noe å si.  '

− I trappa vil du alltid være omgitt av mange mennesker og vi skal alle klare å nå toppen en gang, men la ikke de andre bestemme din fart. Vær stolt av å ha klart å gått opp bare et trinn, fordi, som med så mye annet, vi er forskjellige, sa Mathilde. 

Hun sier det ikke er rart å bli trist når det livet man har levd de siste 13 årene plutselig er over.

− Men jeg er også glad for at vi klarte det, alle sammen.

Hilsen fra rektor

Rektor Lin Marie Holvik takket alle som har bygd stillasene, sørget for røttene.

− Jeg vil takke dere alle for at dere har vært fundamentet, for at dere har brydd dere, om egne og andres barn. At dere lytter til at ungdommen nå til dags vil mer, vil noe annet, vil heie på likeverdet, sa Lin Marie. 

20240619_172453.jpg

Danseelevene med nydelige dansen «Videregående på 1,2,3»

− Vi ønsker og håper og tror at dere går ut herfra som gagns mennesker, mennesker som bidrar til frivillig arbeid, verdiskapning, bidrar til økonomisk vekst og nyskaping, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

− Takk for årene du har vært hos oss, alt du har lært oss, at du valgte oss, og lykke til videre i livet.  

Les rektors tale

Kjære hedersgjester - kjære elever   
Kjære foresatte, kontaktlærere og avdelingsledere.    
Gratulerer så mye med dagen!   
 

Tenk at det har gått tre år siden dere startet på Thor Heyerdahl videregående skole, på vei mot å fullføre studieforberedende. Det har dere klart, og i dag skal vi feire vitnemålsutdelingen som viser at dere er ferdige med en milepæl i livet og på vei mot nye og kanskje enda rikere mål. Det fortjener feiring!  

Det er så fint og høytidsstemt å være her i Bølgen, Larviks kulturelle storstue. Som en av de store utdannerne, produsentene, medskapere og leverandører av kunst og kultur til Larviks befolkning er det ekstra viktig for oss å være nettopp her å feire avslutningen av det 13-årige grunnskoleløpet. For hva er et samfunn, en barndom og oppvekst uten en levende kultur som bringer oss sammen, som utfordrer oss, provoserer, gjør oss i stand til å tenke, gir oss ytringsfrihet ytringsansvar og medborgeransvar.  

I en skolehverdag står nærheten til vår kulturarv fjellstøtt. Vi skal gi innsikt i kulturelt mangfold, og utvide kjennskapen til og forståelsen av både den nasjonale kulturarven og den internasjonale kulturtradisjonen. Gjennom 13 år i skole og fritid av alt det Larvik har å by på, ser vi at våre ungdommer bærer dette med seg i sin forståelse og tolkning av verden. Ungdomsrådet i Vestfold anbefalte fylkestinget å la Prideflagget vaie på alle våre videregående skoler i juni for å markere fellesskap og friheten til å velge. Dette er ungdommen nå til dags. Vi som drar på årene bør lytte. Mange unge i dag, enten de har en annen seksuell legning eller en annen hudfarge enn majoriteten føler seg som Nordahl Grieg skreiv i diktet til Ungdommen,  kringsatt av fiender. La ikke oss være fiendene. La oss lytte til de kloke unge, de som tror på livet og på menneskeverdet.  

Dere som er her i kveld har bygd stillasene, sørget for røttene. Og så var tiden inne. Lenge før du hadde tenkt, å la dem få fly. Kjærlighet, omsorg, litt kjeft og ganske mye bekymring har vevd seg rundt dere som sitter foran her. For de fleste av dere har livet vært bekymringsløst, noen av dere er løvetannbarn som har klart dere på tross av bakgrunn og oppvekstvilkår. Andre har synes livet i perioder har vært vanskelig selv om det egentlig burde vært bra. Til dere vil jeg si spesielt at vi har sett dere, dere er ikke usynlige, dere er ikke uten stillas av kjærlighet og omtanke. En nabo, en trener, lærer, venninne eller en annens mamma har vært der 

Jeg vil takke dere alle for at dere har vært fundamentet, for at dere har brydd dere, om egne og andres barn. At dere lytter til at ungdommen nå til dags vil mer, vil noe annet, vil heie på likeverdet. Skolen og foresatte, frivilligheten, venner og besteforeldre, vi er sammen om dette. Og selv er jeg så heldig å se ungene deres fra et annet perspektiv enn dere kanskje selv gjør. Seinest nå når vi har jobbet sammen for å få til en inkluderende, felles russefeiring. Da må også en rektor by på seg selv, danse med og lytte. Det er i dialogen vi finner løsningene. Det har vi klart i år og jeg er veldig veldig stolt over all skryt jeg har fått over den gjengen som sitter her i år. Litt rør har det vært, og alle vet hva jeg mener om russetiden, men det lar vi ligge. KL 19:00 Så vil jeg henvende meg til dere fra Hverdagsliv spesielt. Jeg er utrolig stolt av alt dere betyr for skolen vår og alt dere bidrar med i vår hverdag. Dere er arbeidsomme, interesserte i alt rundt dere og store gledesspredere for alle oss på Thor Heyerdahl vgs. Dere ha all grunn til å være stolte av alt dere har fått til og kommer til å få til fremover.  

For 13 år på skole er bare begynnelsen. Det er ikke slutten. 

Til dere alle, noen skal kanskje jobbe, dra i militæret, reise. Men de fleste av dere som mottar vitnemål i dag går videre mot nye og dypere forståelser av komplekse problemstillinger. Dere skal bli jurister og leger, ingeniører, dansere, filologer, sykepleiere, journalister, økonomer eller musikere. Noen skal løse gåter vi enda ikke vet om. Og med store muligheter ligger også forpliktelser. Dere er født inn i verdens rikeste land. Det er forventet at dere ta ansvar. For verden. For hverandre. Vi har en klode. Sånn er det. For både fagkunnskapen og den sosiale kompetansen dere har tilegnet dere gjennom årene hos oss er med på å gjøre dere til den rette versjon av dere selv. Retningen du har valgt, fagområdene du har fordypet deg i, hva og hvordan du liker du å jobbe. Alt dette vil være viktig når du tar valgene dine videre. Kanskje ombestemmer du deg underveis, husk at det er og greit.  

Og kunnskap er makt. Selv om kunnskap i dag er helt annerledes enn vi bare kunne forestille oss så kort tid tilbake som når dere begynte på videregående, med KI-system som er og vil være svært viktige i enhver sammenheng dere både skal studere og jobbe i, er det likevel viktig å huske på at makten til hvordan det brukes fremdeles ligger hos dere. Alt kan tjene det gode og det ondes hensikt. Til raske fortjenester eller til å forbedre menneskers liv. Og kunsten liker vi best live 

Gjennom årene på Thor Heyerdahl under visjonen om å være et grensesprengende fellesskap håper vi dere har fått med dere at å være modig er å tørre å stå opp for dine medmennesker eller at å være nysgjerrig er å alltid la deg begeistre og tenke at andre har noe å lære deg. Vi ønsker og håper og tror at dere går ut herfra som gagns mennesker, mennesker som bidrar til frivillig arbeid, verdiskapning, bidrar til økonomisk vekst og nyskaping, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt 

Takk for årene du har vært hos oss, alt du har lært oss, at du valgte oss, og lykke til videre i livet.  

 

Seks fikk utdanningsstipend

Seks elever har utmerket seg spesielt, og mottok utdanningsstipend fra DNB på 5000 kroner. 

I tråd med Thor Heyerdahl videregående skoles visjon ønsket de å fremheve elever som har bidratt positivt til skolens miljø. De har fokusert på de som har utmerket seg faglig, kreativt eller gjennom sosialt engasjement, og som viser gode mellommenneskelige egenskaper.

20240619_182154.jpg
Fra venstre: Ludvik Theodor Kjendlie, Mohammed Abouelfish og Bertine Amalie Bache

Hele 75 nominasjoner kom inn på elever fra både studieforberedende og yrkesfaglige programmer. 

− Mange utmerket seg, og vi er stolte av å kunne dele ut utdanningsstipendene til disse elevene. For oss er dette en fin anledning til å anerkjenne ungdommer som har bidratt til et godt fellesskap. Vi håper at dette inspirerer dem til å fortsette sitt positive engasjement og harde arbeid, sier Marit Kaupang Klewe i DN

20240619_200422.jpg
Fra Venstre: Mathilde Chetwynd Eikeland, Emerson Moe og Nicolai Hegg Vestli.

Les bergrunnelsen for alle som mottok stipend: 

Mohammed Abouelfish

Denne eleven har et sterkt sosialt- og samfunnsengasjement. Hen motiverer både medelever og lærere til å delta i aktiviteter som innsamling til Kreftforeningen og 17. mai-tog, og inkluderer alle med entusiasme. Eleven har bidratt betydelig til skolen, og tok ansvar for Operasjon Peru, hvor hen ledet arbeidsgruppen som hjalp elever med å finne arbeid på Perudagen. I forbindelse med Krafttak mot Kreft var hen aksjonssjef og kartansvarlig, og hens innsats førte til at det ble samlet inn 77.000 kr i 2024, dobbelt så mye som året før! Eleven har vært tillitsvalgt i tre år og har deltatt aktivt i elevrådet. Hen har også tatt en lederrolle i viktige aktiviteter som skoleballet for avgangsklassen 2024 og russearrangementer. Eleven skaper et inkluderende og sosialt miljø på skolen, og har en imponerende akademisk prestasjon. Hens evne til å balansere skole, jobb og sosialt liv gjør hen til et strålende forbilde for andre elever.

Gratulerer med utdanningsstipend til Mohammed Abouelfish, 3STD (språk, samfunnsfag og økonomi). 

Bertine Amalie Bache

Denne eleven har vært en uvurderlig ressurs for miljøteamet på skolen, spesielt i spørsmål knyttet til russetiden, og har inkludert AHT-elever i russens rulling. Hen jobber hardt med skolearbeidet for å oppnå gode resultatene, hen er alltid positiv og engasjert, og hen er kjent for å si ja til å hjelpe til i skolesammenheng. Hen får kun positive tilbakemeldinger fra lærere og medelever, og er et forbilde både faglig og sosialt. Eleven mestrer å balansere skole, jobb og sosiale forpliktelser, og møter alle med vennlighet. Hen har kommet inn på en prestisjetung studie i Madrid, og hennes innsats og engasjement gjør henne til en verdig mottaker av utdanningsstipendet.

Gratulerer med utdanningsstipend til Bertine Amalie Bache, 3STC (språk, samfunnsfag og økonomi).

Ludvik Theodor Kjendlie

Denne eleven har vært tillitsvalgt i sin klasse i tre år og har planlagt og gjennomført mange sosiale aktiviteter. Hen har også vært en aktiv deltaker i russerådet, hvor hen tok stort ansvar for gjennomføringen av avgangsballet. Eleven er svært opptatt av et godt læringsmiljø og inkludering, og hen har modig utfordret skolens ledelse på viktige spørsmål. Hen har vist ekte engasjement for å sikre god trivsel og læring gjennom tiltak som klassekart og rullering av grupper. Hens innsats og modighet i å ta opp viktige saker med skoleledelsen gjør hen til et forbilde for andre elever. Hens bidrag til skolen, både faglig og sosialt, gjør hen til en utmerket mottaker av utdanningsstipendet.

Gratulerer med utdanningsstipend til Ludvik Theodor Kjendlie, 3STE (realfag).

Nicolai Hegg Vestli

Denne eleven er kjent for sitt åpne og positive sinn, og hen tar alltid ansvar for å inkludere og hjelpe andre. Hen har vært elevrådsrepresentant og engasjert seg i Prosjekt Peru, hvor hen brukte mye av sin fritid på å organisere arbeidet. Eleven ser mennesker fremfor karakterer og eiendeler, og hen har en iboende respekt for andres meninger. Hen har mottatt mange nominasjoner til dette utdanningsstipendet, både fra medelever og lærere, som alle fremhever hens inkludering, og ektefølte interesse for andre.  Eleven setter alltid andre foran seg selv og bidrar til et godt miljø på skolen. Hens personlige egenskaper er trukket frem av mange av de som har nominert hen: Blant annet svært engasjert, snill, omtenksom og godhjerta. Hens evne til å balansere skole, jobb og privatliv, samtidig som hen alltid er der for andre, gjør at det ikke er tvil om at hen skal motta utdanningsstipend. 

Gratulerer med utdanningsstipend til Nicolai Hegg Vestli, 3IDA (idrettsfag).

Emerson Moe

Denne eleven har utvist stort samfunnsengasjement og mot ved å representere elevene på foreldremøter om rus og ta opp vanskelige temaer. Hen har også brukt mye tid på frivillig arbeid og utmerket seg faglig og sosialt. Eleven har vært elevrådsrepresentant og en av lederne for "Krafttak mot kreft", hvor hen har vist stort engasjement og samarbeidsevner. Hen har også hatt en hovedrolle i flere prosjekter på Mediestudio og bidratt til å heve nivået på disse. Hennes evne til å utarbeide ideer, konsepter og storyboard viser solid kompetanse i kreativitet og fortellerteknikk. Hen har skapt et godt miljø på skolen og inspirert andre elever, og det er med glede vi overrekker utdanningsstipendet til «Em».

Gratulerer med utdanningsstipend til Emerson Moe, 3MEA (medier og kommunikasjon).

Mathilde Chetwynd Eikeland

Denne eleven har vært en betydelig bidragsyter i elevrådet og har hatt flere lederroller, inkludert elevrådsleder og leder av skolemiljøutvalget. Hen har vært involvert i planlegging og gjennomføring av aktiviteter som smile- og hilsedager, og har representert skolen i møter med både statsministeren og kronprinsen. Eleven har også dannet musikkgruppen no5band, som har gjennomført flere konserter, og har vist entreprenørskapsferdigheter sammen med sine medelever. Hennes engasjement for inkludering og trivsel på skolen gjør henne til et forbilde og en verdig kandidat for utdanningsstipendet.

Gratulerer med utdanningsstipend til Mathilde Chetwynd Eikeland, 3MDA (musikk og dans).

Bilder

20240619_195223.jpg20240619_183411.jpg20240619_182355.jpg20240619_182141.jpgblobid0.jpg20240619_183624.jpg20240619_183503.jpg20240619_183411.jpg20240619_172150.jpg20240619_172905.jpg