no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Sikter mot NM for ungdomsbedrifter

Hjertevask UB: Elvir Cehajic (bak fra venstre), Anders Lauritzen, Viktor Løvold, Nicolay Arbo Høeg (foran fra venstre) og Oscar Aas Koppen. Konrad Dabrowski var ikke til stede. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

09.03.2020

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Gutta skal besøke eldre, og samtidig ta med seg klesvasken deres.

− Vi skal ha fokus på det sosiale og relasjoner med de eldre. Vi vet at det er mange eldre som er ensomme, og det ønsker vi å gjøre noe med, forteller Oscar Aas Koppen. Han er daglig leder i ungdomsbedriften Hjertevask UB.

Tirsdag 10. mars reiser de til Skien sammen med andre ungdomsbedrifter fra THVS for å delta på fylkesmesterskap i ungdomsbedrifter i Vestfold og Telemark. 

Funnet et marked

Bedriften Hjertevask UB vil slå seg opp på sosialt entreprenørskap og er allerede registret i Brønnøysundregisteret. De har har fått tillatelse fra de der hjemme til å bruke vaskemaskinene i heimen, og de har undersøkt om det finnes et marked for ideen deres.

− Vi har rett og slett gått fra dør til dør og spurt folk om de er villig til å betale for dette. Vi har truffet på folk i alle aldre. Det vi oppdaget er at det største markedet er blant de i 40-50-årsalderen, sier Oscar.

Hjertevask UB vant beste bedrift/ide under skolemessa ved THVS,

Det er deres foreldregenerasjon som oftest har dårlig samvittighet for å ikke rekke å besøke mor eller far. De synes tanken om at noen kan hjelpe med vasken, samtidig som de får slått av en prat, er god, kan Vg3-gutta fortelle.

− Vi har virkelig troa på at dette er en bedrift som er liv laga, og har funnet ut at rundt 400 kroner for besøk og vask er en rimelig pris å ta, sier Viktor Løvold, som er økonomisjef i bedriften.  

Får et godt forhold

Er dere gode på å vaske klær, da?

De trekker litt på det, men flere melder at det er de vant til hjemmefra. Og dessuten: Hvor vanskelig kan det være?

−  Vår visjon er at vi utvikler en relasjon til de vi besøker. Målet er at de står på trappa og venter neste gang vi kommer. Vi skal ta oss tid, koke kaffe og kanskje steke noen vafler, sier Viktor.

Tirsdag 10. mars er det altså duket for fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter i Vestfold og Telemark. Derfra er det to bedrifter som går videre til norgesmesterskapet i mai.

− Vi håper selvsagt at vi får en NM-billett. Vi har forberedt oss godt, blant annet hvordan standen skal se ut og hva vi skal si i pitchen til dommerne, forteller de seks guttene som tar programfaget entreprenørskap og bedriftsutvikling.

Må selv ta ansvar

Bak ungdomsbedriften BeStrong UB finner vi tre jenter. De vil skape åpenhet og oppmerksomhet rundt tema psykisk helse. De skal selge buttons og klistremerker med motiv fra mennesker som selv sliter psykisk. Allerede har de fått inn tegninger som de har laget klistremerker og buttons av.

−  Vi ønsker at historiene til de som har bidratt skal komme frem. Det håper vi vil være til hjelp for de som ikke har det så bra, sier Rebecka Standal (daglig leder og personalansvarlig).

Rebecka Standal (til venstre) og Ada Eide i BeStrong UB er klare for messe og vise frem bedriften sin, som de har jobbet mye med.

Ada Eida (styreleder og økonomiansvarlig) forteller at de vet at det er mange på Thor Heyerdahl som sliter med det mentale, og trenger støtte.

Begge er enige om at de lærer mye av å ha egen bedrift. De må være selvstendige, ta ansvar og jobbe mye selv.

−  Det er ingen som sier gjør sånn, eller gjør sånn. Dette er et veldig praktisk og selvstendig fag som skiller seg fra andre fag på skolen. Jeg gleder meg alltid til timene i entreprenørskap og bedriftsutvikling, sier Ada.

 

Disse ungdomsbedriftene deltar på fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter:

SSØ:

SteamItUB
Utvikler vannteknologi, og jobber for at alle skal få tilgang til rent vann.

BeStrong UB

SEEDS UB
Har importert paprikarenser, som ikke finnes i Norge i dag.

IT-hjelpen UB
Skal tilby IT-hjelp for eldre.

Service og samferdsel:

LITT UB
Redesign av klær.

Move Smart UB (en elev fra service og samferdsel og en fra medier og kommunikasjon)

Skal lage deksel som lades ved bevegelse, og når du sitter stille eller rister på mobilen.