no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Fanger opp elever som faller utenfor

Hans Jørgen Vesterås i lærlingeprogrammet og Arne Dag Torssønn Ous ved THVS samarbeider tett for å følge opp elever som har høy risiko for å ikke komme inn i arbeidslivet. De unge har ofte store helseplager eller utfordringer hjemme. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Lærlingeprogrammet har flyttet inn på skolen – nå er de tett på ungdommen.

− Vi skal fange opp unge som står i fare for å falle utenfor arbeidslivet, og vise dem at alle kan mestre, og bidra i en jobb. Da må vi være tett på ungdommen. Da kan jeg ikke tenke meg et bedre sted å være enn nettopp her på Thor Heyerdahl, sier Hans Jørgen Vesterås.

Han er ansatt hos iFokus AS – som jobber for et mer inkluderende samfunn gjennom at mennesker får og står i jobb. Nå har han fått fast plass midt i skolebyggets førsteetasje, der det syder av elever som skal hit og dit, tar seg en liten pause, eller ikke helt vet hva de skal ta seg til.

Les også: − Elevene skal føle at noen bryr seg hver dag

Følger elevene hele løpet

98 prosent av THVS-elevene oppgir at de trives med skolen sin, og sier det er et godt sted å være. Mindretallet som er på randen til å ikke fullføre skole eller komme seg i jobb, er viktig å fange tidlig opp.

− Vi må hindre at ungdommen opplever nederlag etter nederlag ved at de dropper ut flere ganger, da er det ekstra tungt å starte forfra igjen. Derfor skal vi tidlig inn og være en støtte, og starter allerede i Vg1 med et mål om at elevene skal få praksisplass hos bedrift, og følger de løpet ut, sier Vesterås.

For å få til det, samarbeider han tett med flere instanser på skolen. Lærere, ledere og Elevtjenesten på Thor Heyerdahl er alle viktige for å finne elevene, i tillegg til tett dialog med opplæringskontorene og bedrifter, samt foresatte. Kort sagt er det en dugnad for å finne ut hvilke yrkesfag-elever som kvalifiserer til å være med på lærlingeprogrammet.

− Dessuten prater vi med elevene for å sikre at de er motivert til å bli en del av programmet. De må være villige til å legge inn en innsats selv også, sier Vesterås.

Trygger arbeidsgivere

Arne Dag Torssønn Ous, avdelingsleder og næringslivskoordinator på THVS, sier det finnes muligheter for de aller, aller fleste.

− Det gjelder å finne den rette arbeidsgiver for den enkelt, og heldigvis opplever vi at det er mange der ute som ønsker å bidra. Derfor er vår jobb også å sikre at arbeidsgivere føler seg trygge til å ta imot elevene våre i praksis eller læreplass, sier Arne Dag.

Enkelte ganger kan elevenes utfordringer være så store og komplekse at det blir riktig å koble på andre instanser som Oppfølgingstjenesten, helsevesenet eller Nav.

Vil senke uføre-tallene

Siden mai 2020 har lærlingeprogrammet hjulpet flere titalls ungdommer med å finne veien tilbake til en jobbfremtid. Noen har gått opp til fagprøve, noen har begynt i lære, mens andre har gått til andre studieløp.

Østlands-Posten har skrevet flere saker om lærlingeprogrammet og hvordan flere har funnet veien sin (for abonnenter):

Vesterås er allerede i kontakt med flere av THVS-elevene, og ser at det er stor variasjon i motivasjon og drømmer. Noen vet allerede hva de vil, men trenger hjelp til å finne en læreplass og stå løpet ut, mens andre ikke vet hvilken retning de skal gå og har behov for mer rådgiving og tilrettelegging.

− De jeg har snakket med har det til felles at de stort sett er veldig positive, og ser at det finnes håp for dem også. De som trenger hjelpen vi tilbyr er en liten del av alle elevene, men vi må fange opp de som sliter, for å hindre at statistikken over unge uføre holdes høy i Larvik, sier han.

Publisert:

18.10.2021

Oppdatert:

23.06.2022 kl.13:47

Dette er Læringeprogrammet:

  • En del av prosjektet «Våre unge», et tverrfaglig samarbeid mellom iFokus, Larvik kommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune og Nav.
  • Jobber direkte med elever fra Thor Heyerdahl og Oppfølgingstjenesten som trenger læreplass for å oppnå drømmen om fagbrev og videre jobb.
  • Følger opp foresatte og arbeidsgivere som har ungdom i lære.
  • Har fortløpende inntak av elever
  • Følge opp elevene helt til de er ferdige med lærlingeløpet.