no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Fortalte statsministeren om integrering

Foto: Stine Indahl

Av:

Stine Indahl

Publisert:

12.06.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Statsminister Erna Solberg fikk høre om hvordan det er å være minoritetsspråklig elev på THVS.

– Det er utrolig bra at statsministeren vil komme til oss for å høre hvordan skolehverdagen vår er, sa Reza Saidy.

Sammen med Rahmatgul Tanha og Mohammad Rasul, var han blant elevene i kombinasjonsklassen som tok imot statsminister Erna Solberg tirsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for besøket var Solbergs ønske om å få vite mer om kombinasjonsklassen og hvordan THVS og Larvik Læringssenter samarbeider for å gi minoritetsspråklige elever med kort botid i Norge en best mulig inngang til videregående opplæring.

– I to år har jeg fått hjelp til både språk og fag av helt fantastiske lærere. Nå føler jeg meg helt klar for å begynne på Vg1, og jeg er sikker på at jeg har valgt den rette veien for å bli byggingeniør, fortalte Reza.

Kjent på hele skolen

Om kun få dager er tiden i kombinasjonsklassen over for både Reza, Rahmatgul og Mohammad. Til høsten venter henholdsvis Vg1 bygg- og anleggsteknikk, helse- og oppvekstfag og elektrofag på de tre guttene med bakgrunn fra Afghanistan.

– Jeg følte meg egentlig klar i fjor også, men i løpet av det siste skoleåret har jeg lært enda mer og blitt enda bedre kjent på hele skolen, fortalte Rahmatgul.

Bilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassen

Statsministeren ble ønsket velkommen til Vestfold og Larvik av fylkesordfører Rune Hogsnes og ordfører Rune Høiseth. Vel på plass i klasserommet fikk Solberg høre om hvordan de minoritetsspråklige elevene med kort botid i Norge gis mulighet til å ta ungdomsskolefag på nytt gjennom utvidet grunnskoleopplæring.

– Vi tar utgangspunkt i det elevene kan fra før og utvikler det videre. Målet er at alle skal gjennomføre skolegangen og at vi gir dem den kunnskapen som kreves for å lykkes i fremtidens komplekse arbeidsmarked, sa avdelingsleder Ingeborg Kulseng ved Larvik Læringssenter.

Lyttende lærere

En som allerede er godt i gang med å fullføre det videregående opplæringsløpet er Daiana Jalabi. Til høsten starter hun på Vg3 studiespesialisering etter å ha lagt grunnlaget for den videregående opplæringen i kombinasjonsklassen.

– Uten kombinasjonsklassen hadde jeg ikke visst hvordan det er å gå i norsk skole. Årene har hjulpet meg å integrere inn i det norske samfunnet. Nå trives jeg godt både på skolen og på fritiden og har fått mange venner, fortalte Daiana.

– Hva er den største forskjellen på norsk og syrisk skole, spurte Solberg.

– Det er lærerne. Her i Norge kan vi snakke med lærerne om våre problemer. De lytter og tar seg tid til å høre på hver enkelt av elevene. 

Nesten alle fullfører

Skoleåret 2018-2019 vil omtrent 20 prosent av elevene ved THVS være minoritetsspråklige. Kommende høst tar 60 elever steget fra kombinasjonsklassen og over på Vg1.

– Vi ser av resultatene at de minoritetsspråklige elevene lykkes på THVS, og at grunnlaget som legges i kombinasjonsklassen i stor grad ruster elevene til å fullføre og bestå videregående opplæring. Inneværende skoleår har kun tre av 235 minoritetsspråklige elever avbrutt det videregående opplæringsløpet. Det er vi stolte av, fortalte rådgiver Berit Nordbø ved THVS. 

En svært interessert statsminister stilte både elever og ansatte flere spørsmål underveis i besøket. En lang rekke selfier tok hun seg også tid til før hun forlot THVS.

– Det har vært veldig hyggelig å få høre elevene selv fortelle om sine erfaringer. Sånne tilbud som dette bør det være i flere kommuner, sa Erna Solberg.

Les mer om kombinasjonsklassen og minoritetsspråklige elever

Statsministeren besøker THVS

Østlands-Posten: Mohammad fikk dele pult med statsministeren: – Så flott at hun kom til oss!

Bilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassenBilde fra Erna Solberg besøkte kombinasjonsklassen